Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Ostatnio byłem w centrum wędkarstwa i rzucił mi się w oczy stojak fenwick. Kiedyś chciałem kupić sobie taki kijek bo od zawsze o tej marce słyszałem ale nigdy nie widziałem w sklepach a wiadomo - trzeba poczuć. Byłem zdziwiony bo jeszcze miesiąc temu jeszcze tego stojaka tam nie było. Sprawdziłem parę kijów w sklepie i w końcu wiem że warto. Chciałem tylko spytać czy ktoś miał kiedyś do czynienia nad wodą z serią HMG? Bardzo mi przypadł spinning z tej serii i z tego co zauważyłem z dożywotnia gwarancją.

Jeśli ktoś z kolegów miał do czynienia z tą wędką napewno pomoże mi to w szybszej decyzji.

Jaka cena tego kijka i jakie parametry (dł. c.w.)? to tak OT.

Jedyny Fenwick, którego miałem w ręce miał akcję ugotowanego makaronu spagetti, mi się podobał, ale cena była zawrotna (nie ze względu na parametry i jakość kija, ale ze względu na miejsce w jakim był sprzedawany).

Z tego co pamietam ok. 600 zł - były też tańsze. Ten akurat był na 2,10 (3-18g) - piękne blanki, rewelacja. Raczej decyzja zapadła

A tak w ogóle to na tyle mnie zaintrygował ten stojak że chciałem znalezc jakis informacji a tu prosze - oficjalna strona. W końcu.

www.fenwick.com.pl

cześc,

używam od kilku lat do łowienia w Wiśle z brzegu Fenwicka Black Night Hawk z seri HMX 9'6 MH 7-38 gr.- rewelacja, lekki, szybki (nie ma w sobie nic z ugotowanego makaronu), mimo przelotek SS-303 Titanium ( które wylądają jak same ramki pozbawione wkładu)sprawuje się doskonale (ma na koncie sandała 97 cm). Blank mięsisty o fajnym progresywnym ugięciu.

Jedyna wada to trochę zbyt długi dolnik (jak zresztą w prawie wszystkich spinningach koncernu tj. Berkleyu, ABU, Mitchellu).

Sławek

• Like 1

Hm, w sklepie widziałem takie serie jak HMX czy HMG oprócz tego jeszcze chyba ze dwie lub 3, nawet chyba najwyższa seria. Te o których wspomniałem to modele z rynku amerykańskiego, więc wiadomo co za tym idzie - jakość, wytrzymałość. W każdym razie to dobrze że taka ceniona marka się pojawiła

Dzięki Pike00 za podanie stronki!!!

W końcu będę miał szanse obejrzeć te wędki bo jednym z punktów sprzedaży jest Nowy Targ, gdzie obecnie studiuję. Castinguję już parę lat i na temat Fenwicka słyszałem same dobre rzeczy.

Zdam relację co i jak za dni parę.

Pozdro

Witam,

Już wiem dlaczego takie opinie krążą na temat wędzisk fenwick-a...

Mnie osobiście urzekły... wykonanie, praca, no i wcale drogie. Osobiście przypadły mi do gustu dwa kije:

HMXS70M-2-XF 2,10m / 3-21g poręczny lekki pod łódeczkę miodzio

no i pod mój ukochany casting HMXT89M-2-F 2,70m / 10-28g mocny blank i widać że będzie się ładnie ładował pod przynętą.

Jeśli ktoś na nie wędkuje chętnie przeczytam opinie,

Pozdrawiam,

• Like 1

Jakież to szczęście dla wędkarza i satysfakcja z zakupu, kiedy wraca z nad wody przekonany iż dokonał właściwego wyboru.

54 cm / 1,39 kg

Piękna walka, szybka fota, chlup do wody i fajeczka ze szczęścia ;)

Cholernie dobry kijaszek,

Pozdro

post-3852-1348914803,5936_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj trafiłem na kije Fenwick'a w sklepie, pooglądałem i to było zupełnie coś innego niż ten kij, który kiedyś miałem w ręce (nic nie było podobnego do gotowanego makaronu). Przyznam, że gdybym szukał jakiejś wędki to brałbym je (Fenwick'i) pod uwagę. Bardzo mi się podobały, choć nad wodą z nimi nie byłem.

Pozdrawiam i gratuluję sukcesu.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Dokupiłem w zeszłym tygodniu spinning na pontonik z serii HMG :o .

Ciężar wyrzutu 7-35g na 2,13m. Zakres bardzo trafiony, o dziwo lekka wędka jak na taki mocny blank :huh: .

Machałem 12 cm gumami na główce 25g i pracował bez wysiłku (ja też).

Mizerne brania wyraźnie wyczuwalne, a szybka akcja pozwoliła zaciąć dwa szczupłe 7dziesiątaki na 12cm białe gumki z czarnym grzbietem na 10g główce.

Weekend udany.

Pozdrawiam wszystkich, urlopowiczów - pogoda sandaczowa

• Like 1

Gratuluje koledze modelu fenwick HMG - ja wędkuje już nim od ponad 2 tygodnie i przyznaje, że ten kijek jest po prostu świetny. Szybki, lekki, mocny i bardzo czuły a na dodatek bardzo fajnie wygląda. Poza tym nie sądziłem, że w takiej cenie będę miał jeszcze dożywotnią gwarancję, co mnie bardzo zaskoczyło.

Gratuluje szczupaków i życzę jeszcze większych sukcesów. Ja co prawda na szczupaka się nie nastawiałem ale za to kilka ładnych sandaczy kijek wyholował..

Chyba na jesien Jacek zaczal sie rozgladac za nowym kijem na pstragi . Po wielu podejsciach wybral w Cabelasie jednoczeciowy Fenwick Elite-Tech Walleye Spining Rods . Kij zaprojektowany na sandaczyki amerykanskie z lodzi . Jego opis to EWSB77M-M , 4-12 lb , 1/8-3/4oz. czyli 3,5 gr do 21 gramulkow . Akcja Moderate , power Medium . Te 7,7 to oczywiscie w stopach cos ponad 210 cm . Okazalo sie to strzalem w 10 . Kij idealnie sie sprawdzil na naszych strumieniach w Labiryncie . Ja tez go oczywiscie kupilem i podpisalem oraz znaczek brown trout nakleili mi . Najlepszy kij jaki mam obecnie na moje pstrazki .

Kosztowal okolo 125$ ...serie szybko wykupili i juz ich nie widzimy :mellow:

Tadek nadal preferuje Wild Riverka St :mellow: Croixa....

• 5 tygodni później...

Witam ponownie koledzy.

Zakupiłem ostatnio w sklepie kolejny modelik z mojej ulubionej serii Fenwick HMG, tym razem casting Tiggerstik.

To mój trzeci casting ale pierwszy w jednoskładzie (2,0m ; 7-25g) po prostu jest rewelacyjny i ciężko znaleźć inne słowo. Szybciutki, bardzo mocny i super czuły.. Już na pierwszym wyjeździe pięknie zaciął i wycholował ładnego szczupaczka na 68 cm.

Poniżej dorzucam fotki.

Pozdrawiam wszystkich :D

post-3849-1348914866,0022_thumb.jpg

post-3849-1348914866,1016_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Witam ponownie kolegów.

Tym razem udany dubel sandaczowy, 75 cm i kolegi 69 cm. Mój oczywiście na HMG, kolega po kilku wspólnych wyjazdach nabył serię HMX do 21g z akcją fast :D

Na początku tygodnia zamierzam zakup (w końcu..) na jesienne sandacze żyleteczki z najwyższej serii Elite Tech - model Jigging z akcją extra fast. Może ktoś już ma z nim do czynienia w praktyce??

Szkoda że nie casting ale typowy kijek sandaczowy to w końcu spinning.

W każdym razie zdam relacje co i jak

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-10/00b927d6.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-10/f320f583.jpg