wobler129 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Do mnie dotarł dziś Fenwick HMXS 90M-2-M 274cm 2części 10-20lb do 1oz = 10 - 28g. Wędka z przeznaczeniem na pstrąga, ale nie będzie się bał boleni czy szczupaków z rzeki. Podoba mi się jego akcja do rzecznych łowów - pod oporem 9cm woblerka szczytówka nie ustępuje, przez co ułatwi zacięcia. Próbowałem gum, blach, woblerów, cykad - wszystko było ok. To będzie mój uniwersał. Drgania na żyłce były ładnie wyczuwalne. Pod obciążeniem wędka przechodzi w pół parabolę, ale czuć powera na miłą niespodziankę Penn Battle 3000 idealnie wyważał wędkę ( trzymam wędkę z jednym-dwoma palcami na blanku). Miałem także w łapkach HMXS86L-2-MF 260cm, 4-15lb, do 1/2oz = 5 - 14g. Bardzo mi się spodobał - finezyjny kijek, przydałby mi się taki na mniejsze rzeczki pstrągowe, gdzie nie występują duże pstrągi, chociaż nie miałem okazji holować prawdziwego lorbasa, więc może to tylko mój wymysł Kijek głęboko pracuje, ale myślę, że poradziłby sobie z przyłowami i niespodziankami. W przeciwieństwie do pierwszego większe woblerki stanowiły problem, kijek tak jakby gasł, i nie można było mówić o komfortowym zacinaniu. Pewnie nie do takich przynęt został stworzony. Ale 3-5cm nawet niektóre 6cm śmigały aż miło, 0,1 błystki obrotowe, małe wahadłówki, cykady 5-7g także. Okonie, klenie, jazie na mniejsze woblerki także by spokojnie obsłużył. Penn Battle 2000 idealnie wyważał wędkę ( trzymam wędkę z jednym-dwoma palcami na blanku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 I pomyśleć Maćku, kiedyś krytykowali mnie (nie wszyscy) za mojego pstrągowego Lami X86MTS. Przebiłeś mnie z nawiązką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Waldku, jakieś sto lat temu czytałem w Wędkarzu Polskim jakiś artykuł o łowieniu pstrągów w którym autor pisał, że na pstrągi używa kija o wyrzucie 10-40g i do tego żyłki 0,28mm bo dużego pstrąga trzeba mieć czym zatrzymać Ze zdjęć ewidentnie wynikało, że nie łowił raczej w Nowej Zelandii W tym toku rozumowania kijek Woblera to pstrągowy UL, więc zastanów się Maciek czy nie za słabą artylerię szykujesz bo jak siądzie kaban to i tego powera w dolniku może nie starczyć Sorry za delikatny OT bo wątek trochę nie o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 A ja nabyłem pod pstrąga model HMXS86L-2-MF. Przesiadłem się ze starego Powergripa, który był dla mnie zbyt pałowaty. Z Fenwicka jestem zadowolony, mimo, że spadów mam podobną ilość co z Cormorana, to mam wrażenie, że jest to spowodowane bardzo delikatnymi braniami, podczas gdy przy Powergripie było spowodowane raczej jego sztywnością. Z Fenwicka rybki spadają ułamki sekund po braniu, podczas gdy z Cormorana potrafiły spaść w trakcie spokojnego holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 E tam za słaby to on nie jest, wystarczy myślę Ja znam takich co kijami do 80g łowią pstrągi - w specyficznych warunkach - i nie narzekają a i łowią kabany Kris właśnie chodzi o zacięcie/kotwice/linkę lub także sposób prowadzenia - z nurtem czy też pod. W zależności od tego nieraz nawet zacinać nie trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 WhiteWillowMiałem również tego hmx o którego pytasz i nie bardzo widzę 20 gr ołowiu plus większa guma na szczupłego.Chodzi mi o to że można, ale już komfortu nie zaznasz.Tak realnie fajnie łowi się do 15 gr i gumsztyk.Ja kilka razy głowką 20-25 plus guma próbowałem sandaczyć i dużo nie zaciętych rybek było. A i podbijało się ciężkawo.Elite tech to inna bajka.Myślę że powinieneś wziąć coś do 28 gr z wersji hmx. o ile jeat.Pozdrawiam,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jeszcze trochę i nie będę uważany za wariata (od wielu lat mówię o sztywnym i mocnym sprzęcie na pstrągi, tylko o holowaniu na odkręconym hamulcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 WhiteWillowMiałem również tego hmx o którego pytasz i nie bardzo widzę 20 gr ołowiu plus większa guma na szczupłego.Chodzi mi o to że można, ale już komfortu nie zaznasz.Tak realnie fajnie łowi się do 15 gr i gumsztyk.Ja kilka razy głowką 20-25 plus guma próbowałem sandaczyć i dużo nie zaciętych rybek było. A i podbijało się ciężkawo.Elite tech to inna bajka.Myślę że powinieneś wziąć coś do 28 gr z wersji hmx. o ile jeat.Pozdrawiam,ZH Dzięki za info. 90% łowienia, do jakiego chcę zastosować tą wędkę to gumy 7,5cm na główkach 10-12g. Ciężej sporadycznie. A coś do 28g to swoją drogą się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 No to gorąco polecam bo wędeczka jest Super. Powiem Ci że, 80taczki holowałem z łódki i bajka.Gdyby nie projekt z rodmasa to nie sprzedawałbymtego kijaszka. Z podstawowych info mogę napisać że świetne ugięcie i spadów mało,jest dosyć szybki, a i tu najważniejszejest bardzo lekutky. Ja z certą 2500 go miałemto all day long :)fishing.Pozdrawiam,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 I ja miałem w ręce kijki Fenwicka... ale jeszcze nie w moim arsenale bo mam dylemata. użekły mnie swoją ciętością i lekkością, o walorach estetycznych nie wspomne;) Kijek miałby być na łódke, 2- częsciowy. Musiałby obsłużyć glowki do max 20g, wahadełka do 25g, czasem slider do 23g:) myślę o GS70H-F-2 i o HMXS70M-2-XF- kij słabszy, ale tańszy.Który byście polecili nie mówiąc już o finansach... ten z serii HMG nie będzie za mocny, słyszałem, że jego c.w. jest zaniżone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 ten z serii HMG nie będzie za mocny, słyszałem, że jego c.w. jest zaniżone... GS70H-F-2 Myślę że może być trochę za mocny, biorąc pod uwagę swojego w jednoskładzie do 1oz. Jeśli chodzi o HMG to najlepszym rozwiązaniem będzie raczej ten do 3/4oz (21g). Miałem takiego na 2,13 m choć też jest na 1,98 Ma dosyć spory zapas mocy i spokojnie poradzi sobie z tymi przynętami które opisałeś. Blank jest bardzo wytrzymały i czuły tak nawiasem mówiąc HMX, ten XF - nie wiem, ale też na pewno sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawekus Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Może trochę i ot najwyżej zostanie wydzielony ale zastanawia mnie jak wypada zachwalany tutaj ten Fenwick ESMS69M-XF w stosunku do st croix Legend'a Tournamenta TBS68MXF http://www.stcroixrods.com/product/legend-tournament-bass. Zarówno jeden jak i drugi zachwalany i dedykowany na sandacza a może tak mała konfrontacja...? :-> W nawiązaniu do kwestii poruszanych wyżej na korzysć st croix przemawia miejsce wyrobu (jeszcze US). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam. Poszukuję kija na łódkę takiego pod okonia. W oko wpadł mi Fenwick River Runner 218' 0,8 - 9 gr. Ponieważ nie mam możliwości pooglądania kija i pomachania nim chciałem zapytać czy ktoś z kolegów użytkuje ten model bądż też go oglądał. Jeśli tak to jakie są możliwości że tak powiem przynętowe tego kija? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Może trochę i ot najwyżej zostanie wydzielony ale zastanawia mnie jak wypada zachwalany tutaj ten Fenwick ESMS69M-XF w stosunku do st croix Legend'a Tournamenta TBS68MXF http://www.stcroixrods.com/product/legend-tournament-bass. Zarówno jeden jak i drugi zachwalany i dedykowany na sandacza a może tak mała konfrontacja...? :-> W nawiązaniu do kwestii poruszanych wyżej na korzysć st croix przemawia miejsce wyrobu (jeszcze US).Podpisuję się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Porównać nie porównam, ale szczerze zachęcam do kupna. Różnica w cenie chyba znaczna... A wędka kąśliwa, jadowita, szybka i baaaardzo elektryczna. Uchwyt bardzo podręczny, a w dodatku kijek ultra-lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawekus Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ale o którym mówisz żeby była jasność bo domyślam się z poprzednich postów ze o Fenwicku. Ale patrząc pod kątem wagi to by wychodziło że st croix to w ogóle ultra ultra lekki bo te pare g lżejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 No kilka gram lżejszy, od omawianego ESMS69M-XF do 21g, ale Smallmouth w tej samej gramaturze ( do 18g) jest jeszcze lżejszy niż LTB Jest także o cal dłuższy jeśli już tak patrzymy na tą wagę. No i Turnament dobre 3stówy droższy :blush:I za mną szczególnie przemówiła gwarancja na miejscu, bo po złamanym MojoBassie STC zwątpiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 Witam. Poszukuję kija na łódkę takiego pod okonia. W oko wpadł mi Fenwick River Runner 218' 0,8 - 9 gr. Ponieważ nie mam możliwości pooglądania kija i pomachania nim chciałem zapytać czy ktoś z kolegów użytkuje ten model bądż też go oglądał. Jeśli tak to jakie są możliwości że tak powiem przynętowe tego kija? pzdr.nikt z kolegów nie użytkował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Witam. Czy ktoś może coś powiedzieć w sumie chyba o najtańszej wersji fenwicka Eagle GT chodzi mi dokładnie o model EGTS66L-2 2.00 1,5 - 10 gr Kijek miałby być używany do łowienia okoni z łódki. No i jego cena to ok 390 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Witam. Poszukuję kija na łódkę takiego pod okonia. W oko wpadł mi Fenwick River Runner 218' 0,8 - 9 gr. Ponieważ nie mam możliwości pooglądania kija i pomachania nim chciałem zapytać czy ktoś z kolegów użytkuje ten model bądż też go oglądał. Jeśli tak to jakie są możliwości że tak powiem przynętowe tego kija? pzdr. Miałem z nim do czynienia - przepiękna okonióweczka do paproszków, cykad. Jest dość dynamiczny - nie kluchowaty - szybki, a pod rybką pracuje już baaardzo fajnie i głęboko. Na okonia właśnie super - amortyzuje odjazdy itp. i nie dopuści do rozerwania pyszczka okonia To może przy okazji pochwalę się kolejnym kijkiem w mojej kolekcji. Lekka jerkówka - ESMC69MH-F. Normalnie kosmos Kijek do 1uncji 20lb, a ma takiego powera, że włos się jeży na głowie. Blank jest dość gruby, masywny (MIĘCHO) a waga kija... 105g. Nie wiem jak to możliwe Zawsze kije z grubym blankiem kojarzył mi się z dużą wagą itd. a tutaj finezja i mięcho zarazem I co ciekawe pod obciążeniem kij przechodzi w super ugięcie. Do 10-12cm jerków będzie super. Mógłby być jedynie trochę krótszy jak dla mnie - zawsze jerkowałem 6stopowymi kijami, ale może to tylko mój stereotyp?! Spasuję go z STX'em Abu Revo i plecionką 20lb. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volfi Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 witam mam pytanie odnosnie tego kijka HMXS70M-2-XF 2,10m / 3-21g jaka jest dlugosc dolnika w tym kijku szukam kijaszka do lekkich kogucików od 5 do 15gr pod sandacza,ale nie stety nie moge tego kija pomacac przed kupnem, jaka jest akcja czy rzeczywiscie extra fast jak z moca dolnika? byłbym wdzieczny za odpowiedzpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epopado Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ja też pokażę swoją wprawdzie na wodzie jeszcze nie była - więc nie przekażę teraz swoich odczuć ale zrobię to w dzień dziecka:) bo kijek będzie głównie do sandaczy służył...w komplecie z battle 2 lub 3k, testy wykażąpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epopado Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Informacji na temat długości dolnika nie znalazłem nigdzie niestety, sam byłem w takiej sytuacji, wędkę kupowałem zdalnie. Ale te wędki nie są projektowane przez byle kogo, więc wiedzą co robią. Ja byłem przyzwyczajony do długich dolników, ale i wędki były cięższe, nie pracowało się samym nadgarstkiem, a przy takim piórku podparcie jest mniej ważne a krótkim operuje się lepiej (tak mi się przynajmniej wydaje na sucho), a jak będzie nad wodą czas pokaże.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danlok Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ja właśnie zamówiłem swoj pierwszy kijek Fenwicka HMXS66L-2-M ( 2.00 1,5 - 10 gr ) z przeznaczeniem na połów okoni z łódki a kreciołek do niego to penn battle 2000 Mam nadzieję że ten kijek będzie udanym zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 W sobotę doszedł do mnie młynek... Tak wygląda zestaw, jeszcze tylko nowa PP20lb Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi