Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

wobler129

Niedługo, lepiej będzie spytać Ciebie - jakiej wędki nie posiadasz marki Fenwick? :lol:

A tak na poważnie. Jaka jest różnica - w Twoim odczuciu - pomiędzy ElitTech Walleye Jigging EWS66M-F(3-21gr), a Smallmouth ESMS69M-XF(3-21gr)? Chodzi mi głównie o walory użytkowe i porównawcze, nie wizualne. :unsure:

wobler129

Niedługo, lepiej będzie spytać Ciebie - jakiej wędki nie posiadasz marki Fenwick? :lol:

A tak na poważnie. Jaka jest różnica - w Twoim odczuciu - pomiędzy ElitTech Walleye Jigging EWS66M-F(3-21gr), a Smallmouth ESMS69M-XF(3-21gr)? Chodzi mi głównie o walory użytkowe i porównawcze, nie wizualne. :unsure:

:lol: :lol: :lol:

Hmmm zależy kto co lubi jeśli chodzi o sandacze. To dwa różne kije, na walleye jigging złowiłem chyba najwięcej sandaczy,

chociaż smallmouthem też połowiłem :D Ten nowszy ma jakby mocniejszy dolnik, więcej mięska na dole. Ja nazywam takie kije

szpady bo jest extra szybki i baaardzo czuły. Te nowe są strasznie elektryczne(czułe). I fajnie w łapie leżą - nie czuć w ogóle młynka.

• 2 miesiące temu...

Kilka dni temu przyszła mi paczka z USA z jednoczęściówką HMG, wysłaną przez znajomą, której przelewałem kaskę. Pomyślałem aby tam kupiła dla mnie kijek skoro i tak będzie robić mi wysyłkę. Niestety okazało się po otwarciu paczki że złamana jest szczytówka przy 2 przelotce :( Zadzwoniłem do naszego dystrybutora, ale NIESTETY - zero gwarancji (mimo że 2 już kupiłem w Polce). Gdyby była zakupiona u nas w kraju, wędkę miałbym za 2 dni nową. Co za pech :angry: A taka piękna wędeczka uzupełniałaby dwa inne fenwicki.

No to sobie zaoszczędziłem :angry: Teraz ani kasy ani wędki :(

• Like 1

Kupilem niedawno Fenwicka HMX 2,90 10-28g,

Wędeczka cudna z jednym małym ale... ewidentnie leci na pysk (kreciol do Red Arc 10400). Przy woblerach to jeszcze ujdzie, ale łowienie gumą jest jak dla mnie mało komfortowe.

Czy ktoś z Was miał podobny problem z wyważeniem tego fenwicka? Spodziewałem się, że tutaj takiego problemu być nie powinno.

Czy te wedki tak maja i trzeba je sobie samemu doważyc czy moze to powod do reklamacji?

Pozdrawiam

Kupilem niedawno Fenwicka HMX 2,90 10-28g,

Wędeczka cudna z jednym małym ale... ewidentnie leci na pysk (kreciol do Red Arc 10400). Przy woblerach to jeszcze ujdzie, ale łowienie gumą jest jak dla mnie mało komfortowe.

Czy ktoś z Was miał podobny problem z wyważeniem tego fenwicka? Spodziewałem się, że tutaj takiego problemu być nie powinno.

Czy te wedki tak maja i trzeba je sobie samemu doważyc czy moze to powod do reklamacji?

Pozdrawiam

Z tego co widzę ten twój HMX waży tylko 175g :huh: Miałem HMX'a ale casting. Kijek o sporej mocy i pięknie ładował - wygląda na to że to ten sam blank.

W moich fenwickach wyważenie idealne. Z tym wyważeniem różnie bywa - zależy jaki kołowrotek i waga. Swego czasu miałem STC z pracowni zakupionego na aukcji i Lamiglasa seryjnego i też nie były wyważone do moich kołowrotków.

Ja miałem HMX 274cm do 28g z kołowrotkie 300 coś ok. 312g też leciał na pysk... Design fajny tylko oko się, że blank jest ciemno brązowy ale dopiero nad wodą w słońcu. Akcja moderate dobrze opisana. Rybę na plecionce trzyma świetnie poezja podczas walki. Ale pozbyłem się jej bo jednak potrzebowałem nieco sztywniejszej do moich zastosowań. Typowy kij pod szczupaki ale z opady też dało się łowić z plecionką. Ale kijek polecam bo fajny jest.

No i bardzo leciutki chyba 140g

Kilka dni temu przyszła mi paczka z USA z jednoczęściówką HMG, wysłaną przez znajomą, której przelewałem kaskę. Pomyślałem aby tam kupiła dla mnie kijek skoro i tak będzie robić mi wysyłkę. Niestety okazało się po otwarciu paczki że złamana jest szczytówka przy 2 przelotce :( Zadzwoniłem do naszego dystrybutora, ale NIESTETY - zero gwarancji (mimo że 2 już kupiłem w Polce). Gdyby była zakupiona u nas w kraju, wędkę miałbym za 2 dni nową. Co za pech :angry: A taka piękna wędeczka uzupełniałaby dwa inne fenwicki.

To samo kiedyś miałem - i przestrzegałem wszystkich przed kupowaniem Fenwicków za granicą :mellow: Teraz już sam wiem wszystko - wiem, że mam kupować w kraju :D Git. Mój kolega kupił Elite Tech do 21g - sandaczowy - ale brzytwa... Potestujemy na rybkach...

• 3 tygodnie później...

U mnie z korkiem wszystko ok :D Niestety ryby w największy upał nie współpracowały, kolega zaczął się kąpać - ja twardo łowiłem. Czekałem na porę która właśnie się zaczyna - godzina 19-22 kiedy to najlepiej żerują, a kumpel jak zwykle coś odwalił... i o 19 byliśmy już w domach.

Łowiłem nawet 7g główkami + 5cm kopytka i ripperki - kijek daje radę. Rybki nie spadały, świetnie amortyzuje odjazdy. Rzuty dość dalekie. No i lekkość zestawu :D Dla mnie bomba, szkoda tylko, że żaden 30+ nie zagryzł...

Łapie takim tyle że do 9 g i na okoniach spisuje się znakomicie. Ma spory zapas mocy. Powiem tylko tyle, że kolega, który również posiada taki sam kijek jak ja złapał na niego w połączeniu z żyłką 0,14 mm :D suma 103 cm. Solidna wędka z pięknym ugięciem.

Łapie takim tyle że do 9 g i na okoniach spisuje się znakomicie. Ma spory zapas mocy. Powiem tylko tyle, że kolega, który również posiada taki sam kijek jak ja złapał na niego w połączeniu z żyłką 0,14 mm :D suma 103 cm. Solidna wędka z pięknym ugięciem.

Nieźle! Ja też nawinąłem 0,14. Pewnie szczupaki jakieś będą się wieszać, bo to częsty przyłów okoniowy więc i testing porządny też będzie!

Wobler i jak testy ?? elite tech do 21????pozdro

To samo kiedyś miałem - i przestrzegałem wszystkich przed kupowaniem Fenwicków za granicą :mellow: Teraz już sam wiem wszystko - wiem, że mam kupować w kraju :D Git. Mój kolega kupił Elite Tech do 21g - sandaczowy - ale brzytwa... Potestujemy na rybkach...

Kumpela trzeba siłą wyciągać na ryby, śpi na łódce, dopóki ja nie rozszyfruję co i jak danego dnia. Gdy zaczynają się brania to bierze wędkę w ręce...

Ale łowiłem troszkę jego kijem :D Dla mnie super kij na sandacza... To byłoby uzupełnienie mojego Smallmoutha do 21g, 2 różne kije, oba warto by było mieć w arsenale sandaczowym... Choć nie tylko. Na jesień potestujemy na szczupakach!

Wobler, mam wolny weekend i nie sypiam na łódce tylko sumiennie rzucam cały Boży dzień. Mam wolny weekend i może przygarnąłbyś mnie na łódkę. Tylko ile kilosów do ciebie z W-wy?

A z tym kolegą to rzeczywiście nieciekawie...

Daj znać na priv jakby co.

Tylko , że ja tylko szczupaki.

Ja także posiadam w swoim arsenale River Runner 2,03m cw.0,8 -9gr. Kijek super lekki(zaledwie 90gr), szybki z dużym zapasem. Złowiłem na niego(jako przyłów), szczupaka 68cm i nie miałem żadnych problemów ani też obaw o konstrukcję wędki :D . Choć początkowo zastanawiałem się nad wersją do 5gr, to jednak nie żałuję swojej decyzji, bo świetnie się łowi okonie a ryby nie spadają z kija.