Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus!

Miał ktoś może do czynienia z wędeczkami?

GS60MH-F

A701MHFS

Pozdrawiam :)

Mam GS66MH-F - troszkę dłuższy model od wymienionego przez Ciebie nr1. Ja łowię nim szczupaki, kije HMG wydają się być masywniejsze od Elite Tech'ów. Ryby mi z niego nie spadały, nie sprawdzałem go tylko na przynętach którymi chcesz łowić - 4" + 20-30g. Na dniach to sprawdzę :)

Miałem kiedyś Tiggerstik Casting - tam jest model do 35g - fajny uniwersał był... I do wobków i do gumy i do blach.

O tym drugim nic nie powiem, bo jeszcze nie miałem tej serii w ręku... Jedynie tutaj może czegoś się dowiesz:

http://www.fenwick.com.pl/kontakt.html

Z założenia szukam wędki pod gumy 4', głowice 20-30gr.

Interesuje mnie jak się zachowuje ta wędeczka pod takim obciążeniem. Łowienie na 8-10m. Nie będzie kicać przy zacięciu ?

Przeznaczenie: sandaczyk.

Edytowane przez Wojtek B.

Interesuje mnie jak się zachowuje ta wędeczka pod takim obciążeniem. Łowienie na 8-10m. Nie będzie kicać przy zacięciu ?

Nie będzie, to sztywna i krótka pałka, nadaje się do takiego łowienia. Dobrze się ładuje przy wyrzucie i nie gubi ryb, przechodzi szybko do pełnego ugięcia, jest niezła.

Sprawdzałem i GS66MH-F i EWS66M-F

obydwa dają radę pod 5" + 30g, ale HMG wydawał mi się przy tym pewniejszy i osobiście wybrałbym HMG. Ale może Smallmouth do 21g byłby lepszy... sprawdzę jutro czy da radę z takimi przynętami :)

Czekam ze zniecierpliwieniem :)

Maciek, obejrzałem zdjęcia. Wymiary są w porządku. Pytanie czy będzie ten uchwyt kompatybilny ze Slamerem 260 ;)

Nie ukrywam, że już przy kilku wędziskach sprawiała problem jego stopka <_<

Pozdrawiam i czekam na wyniki testów.

Witam wszystkich!

Prześledziłem cały wątek, ale nie znalazłem nic na temat serii Walleye Rigging. Interesuje mnie dokładnie EWS72M-F. Czy ktoś ma tego kijaszka, lub ewentualnie choć go oglądał na żywo?

Pewnie niedostępne w Polsce, skoro nikt nie ma :(, no chyba, że długość 2,2m w jednoskaładzie tak odstrasza :)

Maciek, obejrzałem zdjęcia. Wymiary są w porządku. Pytanie czy będzie ten uchwyt kompatybilny ze Slamerem 260 ;)

GS70H-F-2 , (2,1 m, do 35 gr. dwuskład) - Slammer NIE PASI :wacko:

Miałem przyjemność łowić EWS63M-XF 12lb i powiem szczerze,że byłem bardzo pozytynie zaskoczony.Kijek pieknie ładował główki 30g+guma,podbicie i czucie naprawde konkretne.Jedynie do czego trudno mi się przyzwyczaić to dł dolnika,poprostu gdzies uciekał :)

Edytowane przez Mariano Italiano

Ja osobiscie łowię EWS63M-XF i w takim zakresie sprawdza się super, próbowałem HMG ale ten przy 14g - 20g nie będzie już tak komfortowy do opadu.

Jeżeli chodzi o dolnik ... ja "dla Fenwicka" nauczyłem sie trzymać kij całościa dłoni przed kołowrotkiem i naprawde polecam.

Dziś miałem okazje pobawic sie seria Aetos i musze przyznac - baja - jeszcze lżejsze od Elitek (tytanowe przelotki i dzielona rękojeść) i niesamowita moc a za razem czułość. Kolejny kij do kolekcji.

Pozdrawiam,

jacavip

Łowił ktoś może albo macał HMX70M-2-XF? Jeśli tak - jakie wrażenia?

W sumie fajna opcja, że dwuskład, że korek a nie ta korkoguma.

Ten grafit to odpowiednik avida i RX7?

Witam,

Łowię nim drugi sezon. Służy mi do lżejszego "sandaczowania". Poręczny, lekki, czuły (w sensie transmisji na rękę), dość szybki (XF jak dla mnie nie jest, HMG np. wyraźnie szybszy) i dynamiczny kijek, Optymalnie moim zdaniem 12-15g + 3', 17,5 g też ok ale na mniejszej głębokości. Cięższymi przynetami rzucać można ale brakuje już trochę sztywności/mocy w dolniku. Pod rybą szybko wchodzi w głębsze ugięcie.

Uchwyt uważam za wygodniejszy niż te z "korkogumy". Drobne zastrzeżenia mam do montażu przelotek - nie do końca równo wklejone w moim egzemplarzu co jak na razie przejawia się tylko dyskomfortem "wizualnym"...

Kij lubię ale, że pojawią się modele dwucześciowe w serii Aetos i Elite Tech to pewnie doczeka się następcy.

Producent opisał materiał jako IM7 co sugerowałoby drugą generację grafitu.

Pozdrawiam.

Stopka slamera w większości uchwytów wędzisk sprawia problem. Ja z tym problemem poradziłem sobie w dość brutalny sposób- poszedłem z kołowrotkiem do szlifierki. Po tej operacji stopka pasuje do wszystkich uchwytów.

Witam,

Łowię nim drugi sezon. Służy mi do lżejszego "sandaczowania". Poręczny, lekki, czuły (w sensie transmisji na rękę), dość szybki (XF jak dla mnie nie jest, HMG np. wyraźnie szybszy) i dynamiczny kijek, Optymalnie moim zdaniem 12-15g + 3', 17,5 g też ok ale na mniejszej głębokości. Cięższymi przynetami rzucać można ale brakuje już trochę sztywności/mocy w dolniku. Pod rybą szybko wchodzi w głębsze ugięcie.

Uchwyt uważam za wygodniejszy niż te z "korkogumy". Drobne zastrzeżenia mam do montażu przelotek - nie do końca równo wklejone w moim egzemplarzu co jak na razie przejawia się tylko dyskomfortem "wizualnym"...

Kij lubię ale, że pojawią się modele dwucześciowe w serii Aetos i Elite Tech to pewnie doczeka się następcy.

Producent opisał materiał jako IM7 co sugerowałoby drugą generację grafitu.

Pozdrawiam.

Dzięki za szybki cynk.

Czyli szału nie ma. W sumie za 400 zł nie ma też co go oczekiwać.

pozdrawiam

• Like 1

HMG 6' do 1 uncji, nie będzie komfortowy do opadu, dlaczego?

napisałem : " nie będzie już tak komfortowy (w domyśle jak EliteTech) do opadu przy główkach 14-20g" i swoje zdanie podtrzymuje.

Ale każdy ma swoje preferencje ja uważam że EliteTech ma b. duży zapas mocy. W tym roku w Norwegi rzucałem gumą Bass Assasin 15cm z 35g i było ok (chociaż do takich gabarytów bardziej komfortowy w opadzie byłby HMG).

pzdr,

jacavip

Możecie koledzy doradzic ktory model by ogarnął gumy do max 12cm i głowce do 25gram.

Długosc patyczka to min 2,20m a najlepiej do 2,4m.

Tak żeby mozna było komfortowo podbic gume w rzece.

Do lżejszych zastosowań posiadam MHX P-904.

Edytowane przez Karol Krause

Możecie koledzy doradzic ktory model by ogarnął gumy do max 12cm i głowce do 25gram.

Długosc patyczka to min 2,20m a najlepiej do 2,4m.

Tak żeby mozna było komfortowo podbic gume w rzece.

Do lżejszych zastosowań posiadam MHX P-904.

Jeżeli z łódki to polecam GS70H-F-2 , (2,13 m, do 35 gr. dwuskład)