Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Ehh, poszedłem dziś po zamówionego ESW63MXF a wyszedłem z Aetosem A662MFS. Jutro testy nad wodą, na sucho z TD Fishmaker FD1030i bajkowo.

Opiszę wrażenia po testach.

A nie testowałeś tego Aetosa 6'3" X fast? Dla mnie poprostu bajeczka :) Ale muszę przyznać że kije są nieprzeciętnie lekkie.

Dam znaka jak już zanabędę tego Aetosa 6'3"

Pozdro,

jacavip

• Like 1

No to Aetos nie powala na kolana... tzn może za dużo oczekuję od kija za 'marne' 850 pln. Generalnie ćwiczyłem kij w opadzie gumy 3-4 cale + ołów, czyli sandaczowanie, a więc zgodnie z przeznaczeniem kija, kręcioł z nawiniętą plecionką 0,12 . Kilka refleksji:

1. opis 1/8-3/4 - 3-21 jak dla mnie to bardziej chyba dotyczy 3-21 kg, bo poniżej 15g to wędka nie pracuje - albo ja tej pracy nie czuję... Jak ktoś pisze, że główka 10g+guma jest wyczuwalna na kiju to :blink: . Próbowałem na wodzie ok 1,5m głębokości i też nie miałem kontaktu z przynętą...
  2. główki 15-20g + kopyta 3-4cale dało się dość komfortowo łowić, jak główka uderzyła o kamień to rzeczywiście było czuć, dałem Koledze żeby zweryfikował moje spostrzeżenia i ... je potwierdził... jedyny kontakt z przynętą to szczytówka i linka
  3. główki 20-30g + kopyta 3-4 cale zdecydowanie lepiej, wiadomo co się dzieje na drugim końcu
  4. główki powyżej 30g + kopyto dawało się rzucać i prowadzić, ale kij wydawał się przygasać

Na chwilę obecną mam mieszane uczucia, kij u mnie miał zastąpić 2 inne - Diaflex Jiiger i Zander i w zasadzie obsługuje przynęty w pełnym zakresie tych dwóch, ale wydając jakby nie patrzeć dość sporo kasy spodziewał się czegoś więcej.

Chciałem kij do łowienia główkami 15-25 i gumy 3-4cale. Ale kij na którym będę miał kontakt z przynętami w całym zakresie, a nie tylko w górnym. A662MFS obsługuje te przynęty, ale niestety bez rewelacji. Podejrzewam, że za połowę tej ceny znalazł bym kij podobnie pracujący... ale nie wiem czy miałby taką moc, którą w Fenwicku widać i czuć...

Dlatego jestem rozczarowany, a nie zawiedziony ;P

Mam kija do 18g elite tech, które są niby mniej cięte od tej nowszej serii, a ma siłę wciąć sandacza :) Nawet największego swojego na niego złowiłem. To nie do końca tak. Zwrócę uwagę przy zakupie, dzięki za rady :)

Gdzieś była recenzja 3 Walleye Jigging i ten najsłabszy był okreslony jako okoniowy;P Sprzedawca z kolei zapewniał, że to kij mocniejszy niż wygląda. Ale ja jednak chciałem kij również pod cięższe przynęty. Po prostu miałem nadzieję, że kontakt z przynętą jest lepszy. Teraz wiem, że nie ma szału i pewnie kolejnego nie kupię.

wobler129

Napisano dziś, 16:01

Mam kija do 18g elite tech, które są niby mniej cięte od tej nowszej serii, a ma siłę wciąć sandacza :) Nawet największego swojego na niego złowiłem. To nie do końca tak. Zwrócę uwagę przy zakupie, dzięki za rady :)

A jeśli można wiedzieć jaki był ten sandacz? chcę mieć poprostu punkt odniesienia co do mocy wspomnianego przez Ciebie kija. Czy dużo dużych ryb Ci z niego spadło?

A ja wciąż z uporem maniaka będę się powtarzał : jednoskład Aetos 6'3" XFast pozamiatałby twoje potrzeby - takie moje zdanie. No chyba, że po prostu stara poczciwa Elitka 6'3" Xfast.

pzdr,

jacavip

ja nie mówię, że kij nie spełnia moich potrzeb, a jedynie nie jest tak zajebisty jak po peanach na cześć Fenwicka i cenie można się spodziewać.

Miałem okazję potestować kij na blanku Batson ISB 802.75 i też nie było to nie wiadomo co.

Spodziewałem się, że kupując kij za ponad 500zł / a wręcz blisko 1000/ dostanę do ręki narzędzie, które dokładnie pokaże mi co się dzieje na drugim końcu zestawu. Innymi słowy skoro kij opisano jako 3-21g to w przedziale 15-25g będę mógł podziwiać dziewczyny opalające się topless na sąsiedniej łódce i jednocześnie łowić z opadu - czyli CZUĆ pracę przynęty. Bo patrzeć na szczytówkę i linkę to ja sobie mogę również w kiju za złotych 50.

Powyższego założenia nie spełnił ani Fenwick, ani Batson. Więcej... ostatnio kupiony Sea Bass Vengance w zakresie 30g+guma radził sobie wcale nie gorzej niż wspomniane dwa kije, a różnica w cenie 5x.

Jak napisałem wcześniej, Fenwick zastąpił w 90% dwa kije sandaczowe i tylko tyle. Olbrzymim plusem jest również Dożywotnia Gwarancja, ale czy jest to warte tych pieniędzy? Dla mnie nie.

• Like 1

ISB 802.75 również testowałem i podziwiałem elittech waylley jigging do 3/4 w długości 6,3'

mam mieszane uczucia bo żaden z tych patyków mnie nie powalił.

osobiście lubię mieć mocno dociążony kij(tzn kiedy pracuje w górnym pułapie możliwości obciążenia go) i tak elitka 6,3 jak dla mnie od 20g ołowiu i 3-4"guma działa poprawnie a komfort jak dla mnie to 25g ołowiu i gumiś. minus tego kija to "jednoręczność" czyli krótki dolnik którego nie mogę ogarnąć(można zgubić wędkę przy rzucie) i słabe podparcie podczas holu.

ISB 802.75 kij jest fajny i da się poprowadzić 17g ołowiu w bezwietrzną pogodę wpatrując się w szczytówkę i znów komfort jak dla mnie to ok 25g. plusem jest to że rękojeść można dostosować do siebie. przeraża mnie sztywność tego kija w dolniku, obawiam się że może być dużo spadów przy delikatnym luzie linki ale za to nie ma możliwości nie zaciąć nawet olbrzymiego sandacza.

Widzę że temat Aetosa świeży więc wrzucę 3 grosze bo wczoraj na świeżo będąc w Wawie pomachałem chwile tymi kijami.

Myślę @mdziam_78 że chyba jednak faktycznie nie ten model. Jak wcześniej wspomniano model 6'3" XF byłby lepszy bo wydawał się lekki w szczycie. Albo jakiś do 5/8oz, patrząc na Twoje 1,5m głębokości. Nie ma co sugerować się opisami c.w w amerykańcach bo często gęsto można się nieźle przejechać :)

Moje odczucia: kije mocno "kopią" na sucho, są mięsiste a po ich gięciu z kolegą mają duuużo mocy. Lekkie i wydają się b. czułe, ale co tu gdybać. Mam faworyta i jak kasa pozwoli dam znać jakie odczucia.

Pzdr.

Ja na 1,5m testowalem czucie kija. Łowię na ZZ na glebokosciach 5-10m i raczej przynętami ok 20g+guma. XF byłby może lepszy, ale na wolałem 2sklad.

Jeżeli chodzi o czucie to będzie podobne. Czyli umiarkowanie nieduże. Chybaże będziesz podbijał po płytach betonowych na dnie.

Żeby było jasne - pisząc o czuciu nie mam na myśli chwili brania, a czucie pracy przynęty, czy trafiamy na muł czy kamienie, czy idziemy pod górkę czy z niej schodzimy

wydaje mi się że problem może być również w tym że kij mdziam jest w dwu składzie co również może tłumić to co przekazuje linka od główki na kij.

swoją drogą to nawet na sucho aetos jakby gożej transmitował od elity i od HMG i te przelotki cieniutkie jagby się miały zaraz porozginać.

No to mi po waszych opiniach przeszło ;)

Obstawiałem Fenwicka a tu zgoła rozbierzne opinie :P

Tak wiec wyłania sie powoli faworyt czyli Phenix UMBX.

Wpadł mi kiedyś w ręce kijek kolegi @Czopera i tak elektrycznego patyka nigdy nie widziałem.

Czucie takie że mrówki chodzą po łokciu.

Kontakt z przynetą od chwili kiedy dotknęła tylko dna normalnie masakra a w połączeniu z rezonansem w dolniku to poezja :P

No a za aetos tez koło 900zł wychodzi.

Kijek ktory miałem w łapkach zbroił Wojtek Grochola z pracowni Pstrągman

Jak do tej pory nie spotkałem sie z podobną konstrukcją

Blank jesli mnie pamięć nie myli to był UMBX 700H-B 10-20LB 3/8-1 1/4 oz.

Nie da się opisać tego co się odczuwa trzymając go w ręce.