mdziam_78 Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 (edytowane) ... Edytowane 14 Października 2012 przez mdziam_78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 WitamTo i ja opisze swoje spostrzeżenia jako że wczoraj pół dnia spędziłem ze swoim Aetosem na zaporówce. Łowiłem modelem dwuczęściowym do 3/4oz A702MFS. Jeśli chodzi o fenwicka to mam HMG i Smallmouth do 3/4oz jak również kij zrobiony na blanku Batsona RX6 i Avida St.croix.Kolega z którym przeważnie łowie ma dwa kije zrobione przez Artura Banachowskiego, obydwa na blanku Legenda Tournament, z czego jeden to Tournament Bass. Łowimy na jednej łódce i często łowie jego kijami a on moimi. Co do Aetosa którym łowiłem obydwoje stwierdziliśmy że nie odbiega on w żaden sposób czułością od moich fenwicków, jak i jego Legendów. Gdyby było inaczej różnica byłaby wyraźnie odczuwalna, ale tego nie odczuliśmy. Kijek trzymam z przodu, prawie na całym blanku i jest rewelacja. Obserwowaliśmy kija przy ugięciu i ciężko w ogóle dostrzec że to 2 części. Fajny kijek. Łowiliśmy gumami 4 i 5 cale na główkach 14, 18 i 21g. Do tego porzucałem kogutem 30g. U siebie mam kamień, miękkie dno jak i dużo karczów i wiem w co uderza przynęta. Jeśli trafi się na miękkie dno przy źle dobranym obciążeniu do kija to nie poczuje nic oprócz tego że guma opadła i żaden kij za żadne pieniądze w takich okolicznościach nie da mi tej czułości. Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze odległość podbijania i głębokość. Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Też szukam czegoś pod sandacza na zaporówkę a dokładnie na ZZ. Machał ktoś ESMS692M-XF? Fajnie się zapowiada tylko jak się ma seria Elite Tech do Aetosa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Mam tego kija tylko w jednym składzie: nie wiem, czy bardzo się różnią, bo dwuskładu nie miałem. To czuły, szybki i bardziej elektryczny z mocnym dolnikiem. Łowiłem nim sandacze, max 70cm a i sumek 101 się trafił - nie było problemów Ma moc. 30g+4" obsługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kielbasa99 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 No nie za konieczie kolego madziam_78Kup sobie pheniksa z wersji TX i będziesz czuć 10- i 30.Gwarantuje że już bardziej czulszego nie ma.Ale to kosztuje, dwójka z przodu i masz jeden kijek uniwersum.I nie są to żadne BAJE.pzdr,ZH potwierdzam w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Mam tego kija tylko w jednym składzie: nie wiem, czy bardzo się różnią, bo dwuskładu nie miałem. To czuły, szybki i bardziej elektryczny z mocnym dolnikiem. Łowiłem nim sandacze, max 70cm a i sumek 101 się trafił - nie było problemów Ma moc. 30g+4" obsługuje. Dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem Możesz napisać jeszcze w jakiej gramaturze łowi się komfortowo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Łowiłem na Głębinowie 7g+3" + 10lb PP, przy wietrze średnio... Ale ryby łowiłem Brania wyczuwałem. Myślę, że takie optimum to od 10g główki - wtedy już fajnie wszystko czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 A górna granica? Obskoczy 20-25g+3"-4" gumę? Pytam bo 95% będę łowił raczej tą górną granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Rzucałem nim 30g + 5" i dawał radę Spokojnie podbijał i nie gasł. 20-25g i 3-4" będzie idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Czy znajdę gdzieś jakiś orientacyjny cennik Fenwicka w Polsce? Szukałem w sieci i jakoś się nie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Orientacyjnie to HMG 500-600, Elite 750-850, Aetos ok 900. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Dzięki. Cennik bardzo orientacyjny ale wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Różnice rzędu kilkunastu zł przy 800 to żadna różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Dlatego też napisałem, że w zupełności wystarczający. Podpowiedzcie jeszcze gdzie jest największa oferta z możliwością zakupu na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEEMAS7 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Miałem w ręku ESMS692M-XF, faktycznie jest bardzo szybki, chyba za szybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Polecam kontakthttp://www.fenwick.com.pl/kontakt.htmlRewelacyjny kontakt,doradztwo.Profesionalne podejscie do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Miałem przyjemność zobaczyć Fenwicki w Bydgoszczy. Ładne kije, choć w porównaniu z St.Croix wydają się takie jakieś delikatne.Oglądałem m.in. River Runnera 8 lb, fajny patyk, może trochę zbyt "rozlatany".No i tego dolnika nie ogarniam, fakt że wygodny bez gwintów, ale wykonać z tego rzut dwoma rękoma - chyba nie do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiguss Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Miałem przyjemność zobaczyć Fenwicki w Bydgoszczy. Ładne kije, choć w porównaniu z St.Croix wydają się takie jakieś delikatne.Oglądałem m.in. River Runnera 8 lb, fajny patyk, może trochę zbyt "rozlatany".No i tego dolnika nie ogarniam, fakt że wygodny bez gwintów, ale wykonać z tego rzut dwoma rękoma - chyba nie do zrobienia. Delikatne? Trzy dni temu na River Runner-a cw(0,8-9)gr, wyciągnąłem 6 szczupaków ( w tym 4 wymiarowe), z przyłowu, gdyż byłem nastawiony tylko na okonie. Piszesz też,że River Runner jest trochę "rozlatany" - to nie kij do szczupaków,czy sandaczy. Jeśli będziesz miał kiedyś możliwość porzucać tym kijkiem, przekonasz się sam, co to znaczy finezja łowienia okoni tym spinningiem. Jeśli chodzi o rzuty dwuręczne - to prawdę mówiąc nie wiem, o których spinningach piszesz? Jeśli o River Runner-ach, to trochę jestem w szoku. Kije są zbyt krótkie i cw. zbyt mały, aby używać dwóch rąk. Jeśli miałeś natomiast na myśli wersję Smallmauth (mam 2 spinningi), to powiem szczerze nie wiem jak ja to robię i czy w ogóle robię. Przypuszczam jednak, że nie robię (dł. 2.05m). Jeśli jednak zdarza mi się, to chyba automatycznie - nie myśląc o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Tiguss, myślę o River Runnerze. Rozumiem co masz na myśli, pewni sam musiałbym się przestawić na łowienie tego typu patykiem i wtedy zapewne dostrzegłbym zalety "rozlatania"(zaznaczam, że nie jest to negatywne określenie z mojej strony). Co do rzutów - masz rację, akurat ten kij z racji swojego cw i charakteru jest stworzony do rzutów jednoręcznych, jednego tylko nie rozumiem - sugerujesz że kije 6-7 stop nie nadają się do dwuręcznych rzutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiguss Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Tiguss, myślę o River Runnerze. ..., jednego tylko nie rozumiem - sugerujesz że kije 6-7 stop nie nadają się do dwuręcznych rzutów? Nie w tym rzecz... . Napisałem tylko, że nie wiem jak ja to robię i czy w ogóle robię. Pamiętam jak spinningowałem wędkami o długości 2,40m wzwyż, robiłem wyrzuty dwuręczne świadomie. Natomiast czytając Twojego posta, sam zacząłem się zastanawiać, jak wyrzucam przynętę. Myślę jednak, że w Smallmauth-ach (a zwłaszcza w tym z cw.3-21, dł.2,05m), choć stosuję główki jigowe 20-25gr.+ guma, przy tej długości spinningu, nie robię tego świadomie, gdyż komfort wyrzutu nie wymaga w moim przypadku, pomocy drugiej ręki. A czy się da? Pewnie, że się da! To zależy tylko i wyłącznie od upodobań i przyzwyczajeń łowiącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Miałem przyjemność zobaczyć Fenwicki w Bydgoszczy. Ładne kije, choć w porównaniu z St.Croix wydają się takie jakieś delikatne.Oglądałem m.in. River Runnera 8 lb, fajny patyk, może trochę zbyt "rozlatany".No i tego dolnika nie ogarniam, fakt że wygodny bez gwintów, ale wykonać z tego rzut dwoma rękoma - chyba nie do zrobienia. No więc 1 - wedle moich doświadczeń z obiema firmami - i to nie z przeciągu kilku dni/tygodni, ale sezonów i lat nad wodą - Fenwicki są mocniejsze i wytrzymalsze od STC - stwierdzam z pełną stanowczością. Nawet po przytrzaśnięciu drzwiami - HMG wisiał i na pierwszy rzut oka myślałem, że nie jest połamany, a 2x z różnych modułów - i niski i wysoki - były całe połamane "travele". I co do ostatniego - Rzucam river runnerem dwiema łapkami - więc do zrobienia - powiem więcej - kwestia przyzwyczajenia, uwierz mi Przesiadając się z Wild Rivera na Mojo Bassa też nie ogarniałem... Teraz wolę króciutkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Tiguss - rozumiem. Maciek - ja nie neguję tego o czym piszesz - chodzi o wrażenie po oględzinach blanku - są hmmm - slim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Nie każde są slim Ja opisałem swoje doświadczenia tylko, też nie neguję. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Dziś byłem w sklepie i wziąłem z ciekawości tego kijka o którym piszesz @mdziam_78 - jednak tylko na sucho - miałem wrażenie, że to kijek pod 7-18g główki, fajne, lekkie i dynamiczne te nowe kijki. Zbieram kasę i się skuszę na jakiegoś napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Może zostawię dla ciebie 631 to się dogadamy w sprawie ceny? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi