wobler129 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Witaj Januszu, mam do takich zadać river runnera do 5g. Radzi sobie nawet z 2"+8g główka, ma zapas, okonie świetnie się nim łowi. Szczupaka koło 90cm także nim wyholowałem. Okonia max 41cm. Łowię głównie 1,5" właśnie ale i 2" też trochę miotam i trochę czasu nad wodą spędziłem z tym kijem. Naprawdę super witka na okonia, na żyłce 0,14 okoń 41cm jeździł jak metrówa przy czym! Na dnie było pełno zielska i miałem na tyle zapasu, żeby nie pozwolić wejść mu w zarośla. Aktualnie mam do niego przypiętego Quantuma Antix 10, ale muszę zmienić na coś lepszego, żeby przyjemniej się łowiło Planuję Shimano Rarenium 1000 170g, I 41 złowione na pożegnanie przed wyjazdem do Niemiec Co do HMG do zdecydowanie do 18 albo 21g. Edytowane 27 Listopada 2012 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Dziękuję wobler 129 za podpowiedż i foto.Mam tylko teraz dylemat którą 0.8-5 czy tą mocniejszą 0.8-9gr,a może wybrać ukręconą w pracowni-myślałem na blanku Phenix FX 701-2.Proszę szanownych doświadczonych kolegów o pomoc w tej kwestji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Jeśli fenwick to ten do 5g. Łowisz ciężej jak 8g główki? Może i 10 by pociągnął nie próbowałem. Kopytko Cloney Relax 2" + 8g spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Czyli zdecydowanie polecasz tego do 5g(do moich przynęt),a co z wersją kijka z pracowni na w/w blanku(Phanix-FX-701-2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Miałem i batsona i ATC (nie pod UL) i szybko zrezygnowałem z kijów z pracowni. Zraziłem się, ATC pękł z niewiadomych względów po kilku dniach, batson na mnie nie zrobił wrażenia i wolę np HMG. Miałem też niemiłą przygodę - przytrzasnąłem drzwiami kilka wędek na raz, wiadomo z mojej winy. I od tego czasu postawiłem na Fenwicki z dożywotnią gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Z tego co widzę to przestałeś gustować kijami z pracowni.Chyba mnie prawie przekonałeś do tego UL Fenwicka -river runnera do-5g Wielka szkoda że tylko my konwersujemy w tym temacie.Inni forumowicze są jakby niechętni do wyrażania swoich opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Czyżby wniosek, że czas kończyć "HOT-a" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 A wiem, że river runner ma też innych swoich fanów. kolega z którym łowiłem latem okonie - Robertd też planuje sobie takiego kupić, bardzo mu się spodobał Szkoda, że nie dyskutują. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Oj szkoda,szkoda,Można by się wiele dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów,aby ustrzec się błędów w wyborze odpowiedniego kijka,a wiadomo metoda prób i błędow jest kosztowna i nie każdy może sobie pozwolić na takie sprzętowe swawole.(nietrafione) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3K Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Też polecam river runner-a, mam wersje do 9 gram, kijek już ładnie pracuje pod 15 cm okonkiem i jeszcze nie zaliczyłem z niego żadnego "spadu". Jest to najlepszy UL jakiego miałem w ręku. Posiadałem/am też kije z wersji hmg i hmx.HMX-a bardzo szybko sprzedałem, czułość ok ale zbyt szybko i mało płynnie poddawał się pod rybą i uchwyt kołowrotka "klikał" co bardzo mnie irytowało.HMG jeszcze posiadam, nie jest to żadna rewelacja, ale kij coś w sobie ma i na niego łowię. Ma duży zapas mocy, ale z przekazywaniem transmisji brań już jest gorzej w porównaniu z innymi kijami w tej cenie. Myślę tego HMG wymienić na Walleye Rigging albo jigging, i teraz pytanie do innych użytkowników tych wędek. Czy dużo zyskam na czułości przesiadając się z GS70H-F-2 na EWS72M-F ?I czy seria Elite Tech ma tak samo "badziewne" (czytaj, nie trzymają kołowrotka, luzują się i przeznaczone do wielkości kołowrotków 1000) uchwyty kołowrotków ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 tom3K ten river runner do 9gr-w jakim przedziale wagowym przynęt sprawuje Ci się najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Tomek - zależy do czego chcesz kija. Elite Tech Jigging do 21g jest bardzo czuły, smallmouth'y to samo tylko w innym znaczeniu, to dwa różne kije. Nie znam się aż tak fachowo na pojęciach i słowniku wędek, ale small jest bardziej elektryczny. Z tego co czytam powyżej to jigging bardziej by Ci odpowiadał. Ja nie mam z żadnym Fenwickiem problemów z klikaniem czy też uchwytami??? A mam chyba 8szt i ciągle mało I myślę nad nowymi do nowych metod pod konkretne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3K Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 tom3K ten river runner do 9gr-w jakim przedziale wagowym przynęt sprawuje Ci się najlepiej? Mnie rzuca się najwygodniej przynętami od 2 do 7 gram, bez problemu da się cisnąć więcej, ale już nie tak komfortowo. W swojej górnej granicy bez problemu podbija główkę i kij nie gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 WitamDo @ januszzDziękuję wobler 129 za podpowiedż i foto.Mam tylko teraz dylemat którą 0.8-5 czy tą mocniejszą 0.8-9gr,a może wybrać ukręconą w pracowni-myślałem na blanku Phenix FX 701-2.Proszę szanownych doświadczonych kolegów o pomoc w tej kwestji. Posiadam River Runnera 0,8 - 9gr i mogę powiedzieć tylko tyle że jest to najlepsza wędka jaką do tej pory miałem jeżeli chodzi o komfort łowienia oraz o wielkość obsługiwanych przez nią przynęt , oraz czucie przynęty .Natomiast jeżeli chodzi o możliwości wycholowania większej ryby to zgadzam się z @woblerem 129 a żeby nie być gołosłownym zapraszam do obejrzenia filmu .Może troszkę przydługi ale naprawdę warto http://www.youtube.com/watch?v=VaVdgO3b9Gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Czy dużo zyskam na czułości przesiadając się z GS70H-F-2 na EWS72M-F ?I czy seria Elite Tech ma tak samo "badziewne" (czytaj, nie trzymają kołowrotka, luzują się i przeznaczone do wielkości kołowrotków 1000) uchwyty kołowrotków ??Te dwa kije są baaaardzo różne w sensie "delikatności". Jeśli piszesz o tym do 35g (1 1/4 oz) to jest on mega mocny ale nie pałowaty. Na nim z pewnością nie odczujesz przenoszenia lekkich wabików bo on nie jest pod to. Jak dla mnie uniwersał - mocny uniwersał. Znajomy kupił na szwecję ale jeszcze tam nie był z nim więc nie ma o czym pisać EWS z kolei to chyba coś ala Walleye Jigging więc jeśli chcesz zamienić GS70H na EWS pod względem czułości to ja uważam że chyba bardziej pod względem przeznaczenia Co do uchwytu HMG i EWS, jest to Fuji więc raczej ciężko o jakieś "badziewia", chyba że z twoim jest coś nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flower Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) WitamDo @ januszz Posiadam River Runnera 0,8 - 9gr i mogę powiedzieć tylko tyle że jest to najlepsza wędka jaką do tej pory miałem jeżeli chodzi o komfort łowienia oraz o wielkość obsługiwanych przez nią przynęt , oraz czucie przynęty. Posiadam ten sam model i zgadzam się w 100% z powyższym opisem. Od siebie dodam że kij genialnie pracuje nawet na okoniach 20cm przez co praktycznie nie spadów. Super czucie najdelikatnieszych brań. Kolega również ma ten kij i ma podobne odczucia. Nie wybrałem wersji do 5g ponieważ chciałem mieć większy zapas mocy oraz aby podbicie główki było dostatecznie dynamiczne. Edytowane 28 Listopada 2012 przez flower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3K Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Te dwa kije są baaaardzo różne w sensie "delikatności". Jeśli piszesz o tym do 35g (1 1/4 oz) to jest on mega mocny ale nie pałowaty. Na nim z pewnością nie odczujesz przenoszenia lekkich wabików bo on nie jest pod to. Jak dla mnie uniwersał - mocny uniwersał. Znajomy kupił na szwecję ale jeszcze tam nie był z nim więc nie ma o czym pisać EWS z kolei to chyba coś ala Walleye Jigging więc jeśli chcesz zamienić GS70H na EWS pod względem czułości to ja uważam że chyba bardziej pod względem przeznaczenia Co do uchwytu HMG i EWS, jest to Fuji więc raczej ciężko o jakieś "badziewia", chyba że z twoim jest coś nie tak. Tak, pisze fuji, niestety przy młynku Spro w rozmiarze 3000 cały czas się luzuje i jest za ciasny do tego młynka. Ten uchwyt to nieporozumienie do tak mocnego kija. Nie chodzi mi o czucie przynęty tylko o moment brania, łowię z opadu i teraz, w okresie późno jesiennym jak jeziorowe sandacze chimerycznie biorą, bardziej muszę wypatrywać brań na plecionce niż wyczuwać w ręce. Po zmianie kija na łodzi sytuacja się zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Nie chodzi mi o czucie przynęty tylko o moment brania, łowię z opadu i teraz, w okresie późno jesiennym jak jeziorowe sandacze chimerycznie biorą, bardziej muszę wypatrywać brań na plecionce niż wyczuwać w ręce. Po zmianie kija na łodzi sytuacja się zmienia Więc jest to kwestia modelu. Tym mocarzem to nie odważyłbym wybrać się na na jesienne zbiornikowe sandacze, chyba że brałyby na cieżkie koguty lub itp zestawy, gdzie w większości wracałbyś o kiju w jesiennych połowach EWS pewnie jak najbardziej. Albo Aetos, który okazał się kozakiem w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i uwagi decyzja o wyborze kijka zapadła.Pzdr.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Dzisiaj wybrałem się po zakup Fenwicka do 5g.Bedąc w sklepie na stojaku obok zobaczyłem Kongera Paladina Colibra 2.15-5g.Czy mogliby koledzy (znający oba kije) porównać je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 O boże konger za 800zł? A jak z gwarancją? Nie ukrywam, że duże znaczenie przy przesiadaniu się na fenwicki w przekonaniu mnie miała dożywotnia gwarancja rozpatrywana szybko i sprawnie w kraju. http://allegro.pl/paladin-coliberjig-215-1-5-od-centrum-wedkarstwa-i2785057799.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) A czemu to Fenwick, Dragon, St. Croix, czy inny Lamiglas może kosztować i 1000pln, a Konger nie może? Gdzieś był wątek o tych kijach- wypadały naprawdę dobrze. Machałem na sucho kilkoma modelami w sklepie i prezentowały się super. PozdrówkaKamil Edit-literówki Edytowane 30 Listopada 2012 przez Kamil Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibbi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Ja mam własnie zamówionego tego Coliberka . Kijek na sucho wydaje się być naprawde ciekawy. A co do ceny, to zgadzam się z przedmówcą w 100%. Tym bardziej, że same przelotki tytanowe Fuji Sic, które są zamontowane w tym kijku to w pracowni koszt ok 500-600zł. PS:Ja mam umówioną cenę 650pln, a nie 800pln. Edytowane 30 Listopada 2012 przez zibbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Czy omawiany Coliber-to przypadkiem nie wklejka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibbi Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Coliber to spin, ale szczytóweczka bardzo delikatna, także mam nadzieje, że brania będą widoczne jak na wklejce i dodatkowo będą odczuwalne jak na pełnym blanku, czyli idealnie -a jak będzie okaże się nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi