januszz Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Jutro idę do sklepu i zobaczę.U Fenwicka do 5g szczytówka jakby grubsza .Pomacam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flower Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Czy omawiany Coliber-to przypadkiem nie wklejka? to wklejka !przed zakupem riverrunera też go rozważałemoglądałem ten model ale cos mi w nim nie oasowalo...Tak jak pisałem wcześniej szukałem nieco sztywniejszego kijaPozatym kupił go kolega i nie jest w 100/% zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Dzięki flower za ważne info.Teraz już na100% przekreślam Colibra.Myślę że Fenwick ten do 5g będzie strzałem w 10 (do moich przynęt gł.2-5gr + guma 2". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Jutro idę do sklepu i zobaczę.U Fenwicka do 5g szczytówka jakby grubsza .PomacamJanusz gdy dostałem przesyłkę z Rive Runnerem do 9gr. po rozpakowaniu i pierwszych wymachach na sucho jak to miałem w zwyczaju i podobnie jak 90% wędkarzy przeżyłem szok . Na sucho zachowywała się jak wędka muchowa - wiem co mówię mam Sage STL # 3Dopiero po uzbrojeniu początkowo w żyłkę a póżniej w plecionkę pokazał swój charakter tj. świetnie transmituje drgania , przy braniu gwarantuje skuteczne zacięcie a podczas holu nawet niewielkich ryb niweluje spady ryb do zera . Jeżeli chodzi o szczytówkę napisałeś "... jakby grubsza" to właśnie cecha wędek " pełnych" nie wklejanek Tak więc przy ocenie nie sugeruj się tzw. pomacaniem lub wymachami Ja tak już wspomniałem jestem nią zachwycony pomino tego że mam St.croix avida do 18gr. i wspomnianego już Sage tak więc nie jest to moja pierwsza wędka z za wielkiej wody . Szczerze polecam River Runnera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Jakiego Fenwicka polecacie do castingu z brzegu do przynet 20-50g maxxx 60g? Z ktorej serii i jaki ciezar wyrzutu? Chce zeby nie byl palowaty a dalo sie agresywnie poprowadzic przynete i jednoczesnie czuly, a po zacieciu dobrze trzymajacy rybe i ladnie pracujacy. Wedka bedzie wspolpracowac z Abu A Revo STX a przykladowe przynety to salmo -slider -fatso 10 etc... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Hej, ja do tego celu z tym samym multikiem co Twój mam ESMC69MH-F idealnie łowi się sliderem 10 i fatso. Mniejszymi także. Na filmie guma 4" relaxa + kilka gram główka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 hmm ciezar wyrzutu na stronie producenta wskazuje na 28g max czy to aby nie za slaby kijaszek pod te przynety? Da sie nim komfortowo lapac? I generalnie wolalbym cos w dwuskladzie @wobler 129 czy komfortowo sie lapie na takie jerki i da sie poprowadzic przynete 40-50g w kazdy sposob? Jak z zacieciem ryby przy prowadzeniu takiej ciezkiej przynety? i jak z taka dlugoscia do lapania z brzegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja machałem max 65g, kijek ma bardzo dużego powera i przed rękojeścią blank jest dość gruby - przy czym jak widzisz na filmie pod rybą pięknie pracuje i nie zabrakło mocy, żeby wyrywać pajka z zarośli Miałem też HMG do 35 ale to kilka lat temu. Też by pasował do zadania, jakie chcesz mu powierzyć. W sezonie miałem w łapce HMG do 28g i łowiłem nim chwilkę na Żarnowcu. Spokojnie latały Slidery ps tego do 35g HMG zdaje się używa Robert Taszarek na Szkierach Widziałem na FB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzw1990 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 @wobler 129 a co bys powiedzial o tych dwoch wędkach? przeczytalem caly post i wiem ze masz caly arsenal z Fenwickow wiec moze cos bedziesz wiedzial sa troche dluzsze, wiec z brzegu bedzie mi latwiej dalej rzucic ale jak z prowadzeniem jerkow na takiej dlugiej wedce? Czy zdecydowanie brac cos krotkiego do castingu? Jedna ma szybsza akcje ale z kolei jest troche slabsza. Gdzie w Polsce moglbym pomacac te kije? ETSS862MC-SS 2,60 2 Medium Extra Fast 8-17 10 - 42 10 ETSS862MHC-S 2,60 2 Med/Heavy Fast 10-20 14 - 42 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 No i zakup Fenwicka 2.03m 0.8-5gr stał się faktem.Nie wytrzymałem ciśnienia i udałem się na molo próbować!Pierwsze próby rzutowe ok.Zakres przynęt to taki jak określał wobler 129.Jest super.Wilkie dzięki wobler 129 za szczere i obiektywne doradztwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 @guma jaki kołowrtek używasz do tego kija? (chodzi mi o ciężar) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Janusz ciesze się, że mogłem pomóc grzegorzw1990 Ja nie umiałbym jerkować itp. kijem 2,6m. Kijem 2m spokojnie i bardzo daleko poślesz slidera czy fatso, bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 @guma jaki kołowrtek używasz do tego kija? (chodzi mi o ciężar) Kołowrotek jaki używam to Ryobi Zauber 2000 waga 280gr. wydaje się optymalny ( używam go również do wędki na klenie ) , natomiast kolega z forum @damien79 który również używa River Runnera do 9 gr. przesiadł się na Shimano Nexave 2500Kołowrotek można dobrać według własnego uznania ponieważ nie ma wpływu na wyważenie kija ponieważ sam waży aż 90 gr. natomiast polecam do wymienionej wędki zastosowanie plecionki Berkleya Nanofil 0,08 mm lub 0,10 mm naprawdę warto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ryba 7-.Ja dzisiaj na pierwszej próbie do river runnera założyłm koł. Shimano Striadik 1000,o wadze 240g.Ale tak jak pisze kol. guma kołowrotek można dobrać według wł.uznania ponieważ nie ma wpływu na wyważenia kija.Z tym stwierdzeniem się zgodzić nie mogę,bo z ciężarkiem 240g(tyle co Striadik) kijek jeci na ,,twarz",natomiast przy wadze ok.280g-wyważenie jest idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja nie mam problemów z wyważeniem w spinnach, bo trzymam kij wysoko - tak żeby był właśnie wyważony Nie dotykam stopki kręciołka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiguss Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 No właśnie uprzedziłeś mnie @wobler z odpowiedzią. Co tu wyważać przy kiju około 2m i wadze niespełna 90gr. Ja mam podpięty kołowrotek o wadze 195gr i obojętnie jak trzymam stopkę, czy pomiędzy palcami, czy też wyżej dłoń (nad kołowrotkiem), w żaden sposób nie czuję dyskomfortu. Mój zestaw waży w sumie 285gr - i to jest dla mnie komfort w łowieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 1 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Ja nawet ciężkie spinny trzymam nad kołowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soniacz Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Pod tego fenwicka GS70M-MF-2, 7-21 g (kij mam dopiero zamiar kupić) kręcioł Spro Red Arc 10400 (taki posiadam) będzie pasował czy lepiej uzbroić w coś lżejszego w sumie kijek ma służyć pod szczupaki. I mam jeszcze pytanie ją plećkę kupić, żeby to wszystko jakoś współgrało.I mam takie pytanie dodatkowe co znaczy Mod/fast w tym kiju? Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Soniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 Widziałem, że są już podlodówki Fenwicka w sklepach. Macał ktoś? Strasznie ciekawy jestem jak wypadają - lód tuż tuż.... jeśli nie już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrozik Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Witajcie. Jakby nie sprawiło problemu poproszę o pomoc osoby, które używają wędek Fenwick na pstrągi. Wybrałem z oferty 2 modele, które myśle sprostają moim oczekiwaniom (HMX-S862XL-M lub HMX-S862L-MF). Jak ktoś używa którąś wędeczkę - proszę o opinie, a może macie jakieś inne propozycje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Podepne sie pod temat.Wedka na klenie mhx nowosc na rok 2013 wedka 2.9 2-18gr 4-6 lb oraz 2.6 2-10gr 4-10lb.Nie kumam dlaczego wedka o wyzszym cw jest opisana 2-6lb a o prawie dwukrotnie nizszym tj 10gr opisana 4-10lb.Kto lowi wedkami fenwick klenie?? Nie interesuje mnie model HMX-S862L-MF poniewaz to szybka i zbyt mocna (4-15lb)wedka bardziej na pstraga.Rozmawialem z jednym uzytkownikiem tej wedkiHMXS96L-2-MF i mowil ze mimo opisu cw 7-18gr to bardziej 4-15 gr co by sie zgadzalo z linka 4-10lb.Pozatym wedki hmx sa jakos dziwnie opisane.Wedka 2.74 7-18gr 4-10lb wazy 168gr a 2.9 7-8gr 4-10lb wazy 155 gr.O ile roznia sie moca i akcja w jednej fast w drugiej mod/fast , medium med/light bo w zasadzie juz dludosc wedki zmienia jej charakterystyke to co jest z ta ich waga?? Edytowane 8 Grudnia 2012 przez grunwald1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amalker Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Witajcie, w oczekiwaniu na nowy sezon, rozpoczynam poszukiwania castingu do lekkiego łowienia (okoń, sandacz na lekko) posiadam Fenwicka HMGGT 66M-F/ 1,98m/ 1 skład/Fast/ Medium 8-20/ c.w. 7 - 25 uważam, że to świetny kij i jego dolna granica oscyluje w okolicach 10 gram, a chciałbym czasem połowić lżej, zastanawiam się nad 2 kijami (niestety z serii HMG nic lżejszego nie ma):z serii ElliteESMC610M-F/ 2,08 m/ 1 skład/ Fast/ Medium 8-14/ c.w. 3 - 18(zacięcie sandacza na takim kiju jest możliwe, nie jest za delikatny?)lubESMC63M-MF / 1,90 m/ 1 skład / Mod Fast/ Medium 8-14/ c. w. 7 - 18 ewentualnie AETOS A661MFC/ 1,98 m/ 1 skład/ Fast/Medium 8-14/ c.w. 7 - 18 Proszę Was bardzo o sugestie i uwagi, ewentualnie inne propozycje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 smallmouth do 18g nie jest za delikatny i spokojnie zatnie sandacza, ja lowie sandacze na lekko elite tech do 18g i daję radę spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik szuwarek Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 WitamMoże coś pomoge bo kilka kijków fenwicka mam. Soniacz:) kijek fajny z łódeczki pod szczupłego sie sprawdzi na sandała troszke za wolny co do kołowrotka to spoko da rade. Ja mam pena slammera 260 (jeszcze chyba cięższy) na początku troichę ciężkawo bo kijek lekki, ale sie przyzwyczaiłem. Nawinięte mam powerpro 16 i w zupełności mi wystarcza berkleja i mistrala nie kupuj przegrubione i sztywne a powerfisch...daleko i daleko za resztą.Amalker chętnie też bym coś pomógł ale mam same 2 składy, więc jak cie interesuje jakieś info to wal na priw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soniacz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ostatnio byłem w sklepie pomacać GS70M-MF-2, 7-21g i co mnie najbardziej zdziwiło to jego lekkość, na początku uważałem, że jest bardzo delikatny, ale jak sprzedawca prawie się na nim uwiesił, to widziałem ten zapas mocy. I jestem już przekonany jakim kijem będę łapał od 1 maja Dziękuję Wszystkim za opinie wszelką pomoc przy doborze kija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi