guma Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ostatnio byłem w sklepie pomacać GS70M-MF-2, 7-21g i co mnie najbardziej zdziwiło to jego lekkość, na początku uważałem, że jest bardzo delikatny, ale jak sprzedawca prawie się na nim uwiesił, to widziałem ten zapas mocy. I jestem już przekonany jakim kijem będę łapał od 1 maja Dziękuję Wszystkim za opinie wszelką pomoc przy doborze kija mam taki kijek i zgadzam się z Tobą że jest delikatny a jednocześnie z dużym zapasem mocy , przeczytałem gdzieś że "... Fajnie pracuje z gumami na główkach 20-35g, Sliderami i Fatso 7-10,wachadłówki i obrotówki. Po prostu taki uniwersał na łódkę..." zgadzam się z tym również sam widziałem jak kolega łowił takim kijem sliderami i fasto , oczywiście nie jest do tego stworzony, ale pokazuje tym samym że przy odrobinie wprawy można zarzucić nawet tak dużą przynętą czego nie polecam!!!. Komfortowo łowiło mi się natomiast obrotówkami i wahadłówkami oraz gumami 6 calowymi na główce 20 gramowej ( nie mam większych) ,jeżeli chodzi o to jak zachowuje się pod rybą ( szczupakiem ) to nie pomogę ponieważ w tym roku nie przekroczyłem 60 cm Polecam jako kij na szczupaka połączony z plecionką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soniacz Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Wydaje mi się, że sliderami 7 cm (21g) spokojnie dam radę co do fasto to chyba trochę za ciężkie mogą być. Czyli teraz czekam na kaskę i na święta lub w styczniu będzie kijek stał i czekał na otwarcie sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Kij HMG 7-21 bez problemu pociągnie Fatso i Slider 10F, wiem bo sprawdzałem. Trzeba delikatnie się obchodzić, ale bez obaw o uszkodzenie kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiningista Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Szukam wędki Fenwicka do jerków 20-60g (Salmo Slider 10s, Fatso 10s, Sweeper 14, Jack, Strike Pro Buster Jerk II oraz Sebile Acast, Koolie i Magic Swimmer), pod multiplikator Abu Revo SX. Polecono mi trzy modele:Fenwick ELITE TECH Smallmouth ESMC69MH-FFenwick HMG GT70MH-FFenwick HMG GT66MH-MF Którą wybrać? Zależy mi najbardziej na tym aby wędka nie gubiła ryb tak jak to bywa używając sztywnych jerkówek. Czy którąś z powyższych modeli da się również poprowadzić gumę? Może znacie coś innego, alternatywnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 ESMC69MH-Fto jest ten do 1oz? Jak tak to ja go mam. Łowię do Sliderów i Fatso 10 max. Nie gubi ryb, nie jest pałowaty, nada się nawet to gum. Na filmie kijek w akcji 4" Relax + kilka gram główka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiningista Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 ESMC69MH-Fto jest ten do 1oz? Jak tak to ja go mam. Łowię do Sliderów i Fatso 10 max. Nie gubi ryb, nie jest pałowaty, nada się nawet to gum. Na filmie kijek w akcji 4" Relax + kilka gram główka: Dokładnie ten. Powiedz mi czy rzuca się tymi sliderami i fatsiakami komfortowo, czy raczej już trzeba uważać? Zakładając Jacka lub Sweepera to na którego byś wskazał: Fenwick HMG GT70MH-F czy Fenwick HMG GT66MH-MF? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A ja dziś po długich negocjacjach pozbyłem się na szczęście swojego Aetosa i nigdy już żadnego kija z tej serii nie kupię. Uważam, że żaden Fenwick nie jest kijem specjalistycznym, wszystkie, którymi łowiłem HMG, EliteTech i Aetos to uniwersały i jeżeli ktoś poszukuje kija pod konkretną technikę będzie zawiedziony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Hej, spokojnie rzucałem sliderami bez problemu. Do jacka itp. - nie wiem który, miałem kiedyś hmg do 35g ale nie rzucałem takimi przynętami jak jack, sweeper. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A ja dziś po długich negocjacjach pozbyłem się na szczęście swojego Aetosa i nigdy już żadnego kija z tej serii nie kupię. Uważam, że żaden Fenwick nie jest kijem specjalistycznym, wszystkie, którymi łowiłem HMG, EliteTech i Aetos to uniwersały i jeżeli ktoś poszukuje kija pod konkretną technikę będzie zawiedziony.Czyżbyś łowił wszystkimi modelami? Gratuluje i pozazdrościć Tyle modeli i wszystkie uniwersały zrobili Niezłe by to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Wiesz, @angler1212 nie trzeba łowić wszystkimi. Miałem 2 Aetosy i mam HMG Kolegi i widzę co to za kije. Co więcej, sporo osób, które ze mną pływały miały podobne zdanie.Oglądałem i łowiłem jakiś czas temu St.Croix Legend Extreme do 18g i Aetos, którego miałem w żadnej gramaturze nie pracował tak jak Legend - piszę konkretnie o łowieniu sandaczy z opadu na gumki + główki 10-25g, a więc o konkretnej technice. Możliwe, a nawet prawdopodobne, że Fenwick lepiej poradziłby sobie z woblerami i blaszkami.. Podobnie HMG radzi sobie z jerkowaniem, spiningiem czy jiggowaniem i w żadnej z tych technik nie jest super bajer hiper rewelacja, jest OK. Tylko, a może aż tyle. To właśnie uniwersalność Fenwicka, o której pisałem. Skusiły mnie warunki gwarancji i tyle, za kwotę 900zł można zrobić sobie kij z pracowni pod konkretne wymagania - tak też zamierzam zrobić, dwa blanki St.Croix czekają na zbrojmistrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Oglądałem i łowiłem jakiś czas temu St.Croix Legend Extreme do 18g i Aetos, którego miałem w żadnej gramaturze nie pracował tak jak Legend - piszę konkretnie o łowieniu sandaczy z opadu na gumki + główki 10-25g, a więc o konkretnej technice. Możliwe, a nawet prawdopodobne, że Fenwick lepiej poradziłby sobie z woblerami i Tego Legenda o którym wspominasz mam już długo i to że jest OK do jigowania 10-25g to się zgodzę, ale że Aetosem do 21g czy HMG według ciebie to minimum 20-25g to wybacz, ale jakieś tu dziwoty wypisujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 może jak w 2013 dojdzie do zawodów forumowych to będzie okazja do zaprezentowania tych niesamowitych kijów Fenwick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jak to ze wszystkim bywa, nie każdemu leży to samo. I całe szczęście że tak to już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Nieeeeee no ja tym Aetosem łowiłem 3,5g + 4" guma i każde wychylenie ogona czuć i widać na szczytóweczce Na filmie od 1 do 64 sekundy to aetos 6,3 stopy do 18g https://vimeo.com/54719072 Edytowane 18 Grudnia 2012 przez wobler129 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jak to ze wszystkim bywa, nie każdemu leży to samo. I całe szczęście że tak to już jest I dokładnie, a ponieważ każdy może wyrazić swoje subiektywne zdanie, zwłaszcza krytyczne to je wyrażam. Sądzę, że wiele osób może skusić aura boskości marki, ale może część z nich uzna moją opinię za przydatną i zaoszczędzą kilkaset pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Akurat aurę boskości w tym przypadku to ja mam gdzieś. Ważne że kije dają mi to coś. A zaoszczędzenie jak to wspominasz kilkuset złotych to w wielu przypadkach chyba na plus, w stosunku do wielu tych za które się czasem przepłaca Ten kto ma i użytkuje a nie tylko sprawdza to wie o czym pisze.Nieeeeee no ja tym Aetosem łowiłem 3,5g + 4" guma i każde wychylenie ogona czuć i widać na szczytóweczce Na filmie od 1 do 64 sekundy to aetos 6,3 stopy do 18g A jakaż to kamerka nagrała tak fajny filmik? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez angler1212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Aura boskości nie inna tutaj, niż w przypadku innych marek; a koledze Marcinowi to i wizyta w samej świątyni (czyt. pracowni) nie pomoże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Contour... Myślałem nad GoPro i nie wiem czy dobrze kupiłem, nie jestem zawiedziony - ale nie miałem gopro więc nie mogę porównać I myślę nad GoPro już... A jak z podlodóweczkami - miał ktoś już? Widziałem na FB są już w sklepach od tygodnia albo i lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Aura boskości nie inna tutaj, niż w przypadku innych marek; a koledze Marcinowi to i wizyta w samej świątyni (czyt. pracowni) nie pomoże.Ech, ja jednak mam nadzieję, że znajdę to czego szukam. Takie poszukiwania maję zasadniczą wadę, ciężko coś wybrać na sucho, trzeba kupić, potestować i jak coś to gonić dalej ;P a czasem to pogonienie może być trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 No i ze stratą gotówki takie sprzedawanie... Ja tam nie sprzedaje. Kiedyś tak robiłem, teraz mam - leżą ładnie i czekają, jeść nie wołają. A później jest problem - nie mam kija A tak wszystko pod ręką Stojaczek jakiś chyba będę musiał powoli kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Tak ze stratą, ale i tak mniejszą niż jakby kij, który mi się nie podoba i na którego lowił nie będę miałby leżeć w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Tak ze stratą, ale i tak mniejszą niż jakby kij, który mi się nie podoba i na którego lowił nie będę miałby leżeć w piwnicy.Witam, Albo się nie znasz albo masz jakiś interes w tym żeby jechać tak po Fenwick-u? Łowiłem kilkoma Fenwick-ami były tam HMG, Elite Tech i Aetos, miałem wiele kijów z pracowni a od jakiś pięciu lat sam składam sobie kije a i tak bardzo często sięgam po kije Fenwick. Nie kumam Twojego zacięcia w walce z ta marką? Coś Ci zrobili, oszukali Cię? Wielu moich znajomych ( też Ci którzy sami składają kije ) stwierdziło, że nie opłaca się montować kija w pracowni lub kupować jakiś "Hi-endowych" wymysłów rodzimych ale i nie tylko producentów ( a w zasadzie importerów cudów technologicznych ) skoro dostępne są bardzo dobre kije - sprawdzone ( podkreślam sprawdzone ) z doskonałym systemem gwarancyjnym ( bo żaden inny producent nie daje tak komfortowej gwarancji jak Fenwick ). Trzeba się tylko cieszyć, że wreszcie pojawiło się w Polsce trochę kijów które odróżniają się od szarej rzeczywistości dostępnej na naszym rynku ( coś wiem na ten temat i nie tylko z teorii ). Ja z kolej wbrew temu co napisałeś polecam Fenwick-a jak firmę produkująca świetne kije i wbrew temu co piszesz kije, które są przeznaczone do konkretnych zadań nie jakieś uniwersały bo takich na świecie niema to nasza przypadłość żeby mieć jednego kija do wszystkiego - niestety tak się nie da, "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Tak swoją droga to pokaż mi jakąś wędkę w przedziale od 400 do 900 zł która ma dożywotnią gwarancję i jest dostępna od ręki, jest dobrze uzbrojona, ciekawie wygląda, i jest wytworem firmy która była prekursorem nowoczesnych grafitów, i jak mało która zna się na tym co robi - to tak jakby napisać, że BMW robi słabe samochody! Fenwick to bardzo dobre wędki za bardzo dobre pieniądze ( za zdecydowanie gorsze konstrukcje w pracowniach zapłaci się więcej ) ze świetną gwarancją. Polecam i pozdrawiam przed świątecznie, Tarłoś. Ps.Nie pracuje dla Fenwick-a, ani w Fenwick-u, po prostu uważam, że Fenwick robi bardzo dobre wędki.Łowiłem 9-cioma różnymi wędkami Fenwick-a więc jakieś doświadczenie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 No, a już się bałem, że tylko ja jestem jakiś dziwny... Również pozdrawiam świąteczniewobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 kończę dyskusję w tym wątku bo rzeczywiście nie ma sensu. każdy ma własne zdanie, swoje napisałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam, Albo się nie znasz albo masz jakiś interes w tym żeby jechać tak po Fenwick-u? ....Witam.A może jest tak, że po prostu wyroby jakiejś firmy, albo konkretny blank, czy wędka na nim ukręcona po prostu komuś nie leży? Albo nie spełnia wszystkich pokładanych w nim nadziei, albo po prostu po bezpośrednim kontakcie nad wodą wędkarz stwierdza, że to nie do końca "to".Gusta są różne i chyba dlatego mamy taką różnorodność i wybór na rynku?Swego czas miałem okazję pomachać i połowić wędką na bardzo chwalonym i zbierającym dobre opinie blanku ze stajni CD. Wziąłem toto do ręki. Ciężkie, jakiejś to takie...."nie dla mnie". Co z tego, że dla właściciela było to dokładnie to czego szukał i oczekiwał, a kij był jego podstawowym narzędziem połowu.Nie twierdzę też absolutnie, że Fenwick jest zły. Są różne gusta i oczekiwania Pozdrawiam i połamania kijów(jakichkolwiek )Kamil P.S Nie cytowałem całości, coby całej strony postem nie zawalać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi