Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

witam panów zaintrgowały mnie dwa blanki fenwika z seri  elit tech salmon stilhed przymierzam się do nich z myślą pod pstrąga etss902ls-drf 4-10lb od 3-14gr i drugi etss902mls-drf od 6-12 lb i od 3-10 gr bardziej podchodzi mi ten drugi  ale wiem o nich tylko tyle co jest napisane na stronie czy może jest jakiś błąd w opisie bo ten drugi ma więcej mocy a mniejszą gramaturę kumpel ma fenwika jakiś stary model niewiem teraz jaki  bodajrze do 15 gr całkiem fajna wędka troche podchodzi pod talona  a jak te kijki jeśli ktoś to ma to prosił bym o pare słów i dlaczego są tak opisane

• 3 tygodnie później...

Kto doradzi? :)

Posiadam Fenwick'a Walleye Jigging EWS66M-F i przymierzam się do kołowrotka. Podpinałem do niego Daiwę Lexa 3500 (420g), ale jest trochę mało komfortowo z wyważeniem, i rączka może boleć :)

W grę wchodzą: używana Certate z 2010r (350g), nowa Caldia 2500X (280g, przymierzałem w sklepie i wygląda to obiecująco), nowa Caldia 3000 (255g) i Shimano TP 2500. Są też "Rareniumy" jakieś, ale nie wiem czy się w takie coś wbijać

Jeśli możecie to poratujcie radą, dobrym słowem...:D

Pozdrawiam

Grzechu

Ja używam Shimano Rarenium 4000 do jiggowania główkami 20-35g drugi sezon i nawet nie jęknie. Ja raczej zastanawiałbym się nad wbijamiem się w kołowrotek o masie ponad 300g do takiego patyczka. No ale każdy ma własne preferencje.

:)

Właśnie o to mi chodzi, żeby nie podpinać więcej niż 300g...Lexę podpinałem, bo ją mam :) i wiem, że ta para nie współpracuje.

Panowie doradzcie.

Ktory model fenwick-a bedzie najlepszy na grubego bolenia?

Łowisko Warta, boleń z dna warkocza za ostroga, glebokosci niestety nieznam.

Przynety; woblery 7cm moze 9 typu hermes, trhrill , czasem jakies wahadło i moze guma RH na bolenia, do tego plecionka.

Lubie dlugosc 2.90 wiec zastanawiam sie miedzy ;

- HMX-S962M-MF -   2,90  - Medium - Mod/Fast - 10-20 LB - 10 - 28g

- ETSS962MHS-SS - 2,90 - Med/Heavy - Mod/Fast - 10-20 LB - 10 - 28g

Która  lepsza?

A moze jakis zupełnie inny model?

ETSS będzie za mało sztywny na szczycie. Gruby, mocny kij ale nie na takie łowienie.

O drugim nic nie powiem ale oznaczenie akcji sugeruje podobnie.

Za mało sztywny na szczycie? Raczej za bardzo. Kolega wspomina w większości o woblerkach + boleń. Do tego nie może mieć sztywnej "pałki" jak do gumowania. Sporo się swego czasu zastanawiałem nad długimi, choć pod inne przeznaczenie i wybrałem inny. Myslę że ten ETSS będzie zbyt mocny (MH) - bardziej do gumowania lub też na cięższy kaliber woblerków. HMX byłby zdecydowanie lepszy, dalekosiężny i mniej mocarny.

Kolego mdziam_78 mam takowego kijka,łapię nim tylko na obrotówki 3,5gr do 5gr wyżej już kij klęka ;) ,jak dla mnie pod gumki nie bardzo,kluchowaty bez szczytowej akcji, ale ostrzegam że mam małe doświadczenie :) .Z plecionką PP red 0,6 czucie na kiju bombowe...ale liczne spady.Po założeniu żyłki Daiwa Pstrąg 0,16 wyjąłem z 3setki okoni(m in.41cm 1,2kg)

Kolego mdziam_78 mam takowego kijka,łapię nim tylko na obrotówki 3,5gr do 5gr wyżej już kij klęka ;) ,jak dla mnie pod gumki nie bardzo,kluchowaty bez szczytowej akcji, ale ostrzegam że mam małe doświadczenie :) .Z plecionką PP red 0,6 czucie na kiju bombowe...ale liczne spady.Po założeniu żyłki Daiwa Pstrąg 0,16 wyjąłem z 3setki okoni(m in.41cm 1,2kg)

No to pięknie :rolleyes:  Skoro na River Runner do 5g i do 6lb nie klęka przy 5g, to ten co piszesz ma klękać przy 5g obrotówki skoro jest do 21g i mocy do 12lb.

Niezłe spostrzeżenia :o :D

Tyle już stron przeleciało o nowych. A, czy ktoś jeszcze ma Fenwicka ze "starej" serii. Z tych, co to perełkami zwali w minionej epoce?

Swego czasu próbowałem znaleźć na stronach USA bardzo starą serię River Runner. Sporo o niej słyszałem. Niestety ciężko było o odpowiedni model.

Kupiłem więc w lato u nas teraźniejszą wersję, choć to zupełnie inne długości i inna epoka, ale nie żałuję bo jak na razie nigdy nawet czyms podobnym nie łowiłem. Taka finezyjna perełka :)

Ale i tak będę chciał aby ten "stary" wpadł w ręce.  Również poszukiwałem pewnego starego modelu krótkiego spinningu jednoczęściowego Techna AV, który podobno w USA miażdżył wszystko co było na rynku ;)

Edytowane przez angler1212
  • Like 1