Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zbieram informacje na temat użytkowania tego konkretnego modelu fenwicka: GS60M-F, 1,83m dł, 1cz., cw. 7-21g.

Interesują mnie doświadczenia i odczucia wędkarzy łowiących tą wędką, a konkretnie:

- realny zakres ciężaru obsługiwanych przynęt,

- cechy użytkowe, zachowanie się kija, czułość, komfort dotyczące łowienia na gumy, błystki obrotowe, woblery i inne, z uwzględnieniem ich masy, wielkości, rodzaju, itd.

Zależy mi na prawdziwych i osobistych odczuciach łowiących  :) .

Porównaj grubość scianek blankow, popatrz na jakoss wykonania omotek, glupota babelki w lakierze GUMO KOREK NADAL TRZYMA "FASON?ale te nowe "PAPIEROWE"KORKI TO JUZ WIDAC CHINY ,niektóre zwlszacza wersje hmx makaronowy chrust ..........to tak jak w nowych kołowrotkach nowe ale te "stare"z lat 90"made in Japan..sa porzadane..........tak się robi w wędziskach.

Oglądałem 2 modele w jednym sklepie (dostali pokazowe). Może i kupie bo moje stare bezcenne HMG służy już kilka lat i wiele przeszło. Skrobne coś jak już będzie w łapach i po kilku conajmniej rybach.

Brednie piszesz kolego i tyle. Zrób fotki swojego najnowszego HMG, tych omotek, bąbelek i papierowego korka ;). Wstaw ze 2 fotki tego co widzisz abyśmy wszyscy widzieli :) 

Witam, ciężko przeczytać cały ten temat i pewnie moje pytanie się powtórzy ale co byście doradzili z fenwicka do przynęt z przedziału 30-60g dokładniej mówiąc slidery 10 czasami 12 tonące, sweepery 14 czy fatso? Czy np lepiej do tych przynęt wybrać coś ze stajni st.croix? Oczywiście rozmawiamy o castingu zapomniałem dodać...   :)

Edytowane przez zorman

Witam jestem posiadaczem Fenwicka Aetosa 662mfs od pół roku, łowię na zbiorniku zaporowym z łódki, potwierdzam że wędka bardzo czuła i przyjemna, głowki 10-15gr plus gumy 3-4cale obsługuje według mnie rewelacyjnie, do tego używam woblerów 10-12cm i też nie narzekam, najlepsza wędka jaką do tej pory miałem, pewnie są lepsze, ale w moich rękach nie było(budżet). Kupiłem jak tylko kolega z łódki dał pewnego razu pomachać, no i do tego ta gwarancja. Znam przypadek jak jeden koleś uszkodził ze swojej winy i wymienili mu całą góre bez problemu w krótkim czasie przez darmowego kuriera.Także ja polecam i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Drodzy Koledzy, forumowicze tego portalu :

Tak jak wcześniej pisałem czekałem na targi by obejrzeć  wędki Fenwicka  bo w okolicy mojego miejsca zamieszkania niestety nie ma tego sprzętu, obejrzałem blanki i wędki wykonane przez pracownie ktore były obecne na Rybomani  i  oczywiście że chętnie bym zakupił jakis kij  od pracowni, niestety  mój budżet na ten rok jest juz wyczerpany i chociąż mając dwie wędki w reku  St.Croix   i  Lamiglasa (rudy blank) byłem skłonny  dopozyczyć kase od kolegów którzy byli z mna to jednak rozsądek podpowiedział mi ze musze jeszcze wydac kasę na echo i to przed majówką i  dlatego po obejrzeniu na stoisku przedstawiciela na PL KR Fishing (kupiłem na stoisku Bassa -i tu pozdrawiam i dziekuje za miłą obsługę i rabat )  wybrałem model HMG HMG70M-FS-2

w 2 składzie z cw do 21 gr. Aetos tez piękny ale na moje rzeczne sandałki i  szczupłe przy operowaniu głowkami 20-30 gr  jednak HMG będzie mocniejszy, przepięknie wykonana wędka i  mam nadzieję że nie będę zawiedziony.

Wszystkim kolegom dziękuję za okazaną tu pomoc w podjęciu decyzji  zakupu.

pzdr. PT.

Kilka słów nt. fenwicka HMXS 72-2-F:

- szybki ale nie jakaś wybitnie szybka kosa (nie exfast :) ),

- ugięcie pod obciążeniem szybko przechodzi w stronę dolnika, w efekcie pełnia parabola,

- zakres cw. w dole za mały, w górze niedoszacowany, według mnie komfort zaczyna się od 5g + guma 2'' np. relax clonay,

- górny cw. pociągnie spokojnie 15g + gumka jak wyżej,

- ten mój świetnie się sprawdza z gumkami Lunker fin -s (nie wiem czy ten krótszy i wolniejszy da taki komfort prowadzenie tego typu przynęty),

- jeżeli chodzi o inne przynęty to obrotówki 1-3, przy czym nr. 3 stawiające duży opór już dość znacznie przyginają szczytówkę,

- małe woblerki okoniowe i pstrągowe jak najbardziej wskazane,

- znacznym minusem w moim odczuciu jest zbyt gruba rękojeść w stosunku do cienkiego blanku, nawet kiedyś planowałem ją przerabiać (radziłem się na forum w tej kwestii) ale zrezygnowałem i zainwestowałem w phenixa :D .

Podkreślam, ze są to moje subiektywne odczucia dotyczące wersji 2,30m (HMXS 72-2-F)  :)

PS. Ja używałem swojego tylko na wodzie stojącej z cienką plecionką kamatsu techron  :)

Edytowane przez Lars

A orientujecie się czy ten model 1,98m 2-10gr. Jest w jednym kawałku, czy tylko w dwóch. Z tego co patrzyłem po necie to chyba tylko w dwóch. Tyle,że spotkałem opcje z dzieloną i jednolitą rękojeścią. Wobler129 jeżeli chodzi o główki to 1gr do max myślę 8 gr.Pozdr

Nie wiem, krótszym nie miałem okazji łowić, opierałem się tylko na jego opisie. Co do dłuższego, faktycznie mimo cienkiego blanku jest moc w dolniku ale moim zdaniem raczej nie wynikająca ze sztywności tylko z mięsistości, że tak się wyrażę  :D.

W tym roku wyszła nowa seria HMG - stąd prawdopodobnie w nowych HMG - dzielona, a w starych - jednolita ;)

Myślę, że będzie to odpowiedni kij do Twoich celów - chociaż malutki lunkerek +1g to raczej pod River Runnera do 5g się kwalifikuje :)

• 2 tygodnie później...

Witam

Zauwazyłem ze głównie fenwicka uzywacie szybiego ,czułego , krótkiego ...ja osobiscie polubiłem miekkie wedki ( kluchy ) wynika to z rodzaju ryb jakie lowie ( klenia jazie )  i mam juz dwa sezony HMX-S962L-MF ...jest super  sie prawdza....ale troche w ciemno ( bez opini na forach ..tylko z dotykiem w sklepie ;)) kupiłem kijek HMX-S902M-M ...i moze ktos takiego uzywa , chciałbym zapoznac sie z opinią czy zyłka ..czy plecionka ...miałem mysl aby go uzywac do szupaka ..bolenia . Do niech mam kolowrotek Lexa 2500...co myslicie o tym kiju. dzieki i pozdrawiam

Witam

Zauwazyłem ze głównie fenwicka uzywacie szybiego ,czułego , krótkiego ...ja osobiscie polubiłem miekkie wedki ( kluchy ) wynika to z rodzaju ryb jakie lowie ( klenia jazie )  i mam juz dwa sezony HMX-S962L-MF ...jest super  sie prawdza....ale troche w ciemno ( bez opini na forach ..tylko z dotykiem w sklepie ;)) kupiłem kijek HMX-S902M-M ...i moze ktos takiego uzywa , chciałbym zapoznac sie z opinią czy zyłka ..czy plecionka ...miałem mysl aby go uzywac do szupaka ..bolenia . Do niech mam kolowrotek Lexa 2500...co myslicie o tym kiju. dzieki i pozdrawiam

Uzywam pod tego kijaszka pletki pp 15lb, kij sluzy mi tylko i wylacznie pod pajka. Na bolka jak dla mnie za mocny. Kij z duzym zapasem mocy

• Like 1