Lars Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Witam, zbieram informacje na temat użytkowania tego konkretnego modelu fenwicka: GS60M-F, 1,83m dł, 1cz., cw. 7-21g.Interesują mnie doświadczenia i odczucia wędkarzy łowiących tą wędką, a konkretnie:- realny zakres ciężaru obsługiwanych przynęt,- cechy użytkowe, zachowanie się kija, czułość, komfort dotyczące łowienia na gumy, błystki obrotowe, woblery i inne, z uwzględnieniem ich masy, wielkości, rodzaju, itd.Zależy mi na prawdziwych i osobistych odczuciach łowiących . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem czy już było ale jest katalog Fenwicka na 2014 i HMG ma nowy wygląd. Edytowane 4 Lutego 2014 przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Muszę przyznać że mam nwego HMG z USA.Posiadam ten sam model z 2013r.Wg.mnie nowy HMG(jest gorszy) to nie ten sam co z 2013r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Dlaczego? Edytowane 6 Lutego 2014 przez marius13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 A to że gorszy to dlaczego ? Tak na sucho czy już łowione było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Porównaj grubość scianek blankow, Edytowane 6 Lutego 2014 przez marius13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Porównaj grubość scianek blankow, popatrz na jakoss wykonania omotek, glupota babelki w lakierze GUMO KOREK NADAL TRZYMA "FASON?ale te nowe "PAPIEROWE"KORKI TO JUZ WIDAC CHINY ,niektóre zwlszacza wersje hmx makaronowy chrust ..........to tak jak w nowych kołowrotkach nowe ale te "stare"z lat 90"made in Japan..sa porzadane..........tak się robi w wędziskach. Oglądałem 2 modele w jednym sklepie (dostali pokazowe). Może i kupie bo moje stare bezcenne HMG służy już kilka lat i wiele przeszło. Skrobne coś jak już będzie w łapach i po kilku conajmniej rybach.Brednie piszesz kolego i tyle. Zrób fotki swojego najnowszego HMG, tych omotek, bąbelek i papierowego korka . Wstaw ze 2 fotki tego co widzisz abyśmy wszyscy widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) NOWE lepsze od starego? Edytowane 5 Lutego 2014 przez marius13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorman Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witam, ciężko przeczytać cały ten temat i pewnie moje pytanie się powtórzy ale co byście doradzili z fenwicka do przynęt z przedziału 30-60g dokładniej mówiąc slidery 10 czasami 12 tonące, sweepery 14 czy fatso? Czy np lepiej do tych przynęt wybrać coś ze stajni st.croix? Oczywiście rozmawiamy o castingu zapomniałem dodać... Edytowane 9 Lutego 2014 przez zorman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lew27 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam jestem posiadaczem Fenwicka Aetosa 662mfs od pół roku, łowię na zbiorniku zaporowym z łódki, potwierdzam że wędka bardzo czuła i przyjemna, głowki 10-15gr plus gumy 3-4cale obsługuje według mnie rewelacyjnie, do tego używam woblerów 10-12cm i też nie narzekam, najlepsza wędka jaką do tej pory miałem, pewnie są lepsze, ale w moich rękach nie było(budżet). Kupiłem jak tylko kolega z łódki dał pewnego razu pomachać, no i do tego ta gwarancja. Znam przypadek jak jeden koleś uszkodził ze swojej winy i wymienili mu całą góre bez problemu w krótkim czasie przez darmowego kuriera.Także ja polecam i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 A najlżejszą wagę przynęty przy której łowi się komfortowo na ile byś określił? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiernikTorunski Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Drodzy Koledzy, forumowicze tego portalu : Tak jak wcześniej pisałem czekałem na targi by obejrzeć wędki Fenwicka bo w okolicy mojego miejsca zamieszkania niestety nie ma tego sprzętu, obejrzałem blanki i wędki wykonane przez pracownie ktore były obecne na Rybomani i oczywiście że chętnie bym zakupił jakis kij od pracowni, niestety mój budżet na ten rok jest juz wyczerpany i chociąż mając dwie wędki w reku St.Croix i Lamiglasa (rudy blank) byłem skłonny dopozyczyć kase od kolegów którzy byli z mna to jednak rozsądek podpowiedział mi ze musze jeszcze wydac kasę na echo i to przed majówką i dlatego po obejrzeniu na stoisku przedstawiciela na PL KR Fishing (kupiłem na stoisku Bassa -i tu pozdrawiam i dziekuje za miłą obsługę i rabat ) wybrałem model HMG HMG70M-FS-2w 2 składzie z cw do 21 gr. Aetos tez piękny ale na moje rzeczne sandałki i szczupłe przy operowaniu głowkami 20-30 gr jednak HMG będzie mocniejszy, przepięknie wykonana wędka i mam nadzieję że nie będę zawiedziony.Wszystkim kolegom dziękuję za okazaną tu pomoc w podjęciu decyzji zakupu.pzdr. PT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Witam. Używa ktoś może tego kijka? HMX-S662L-M 1,98 2 Light Moderate 2-8 2 - 10 gr Edytowane 5 Marca 2014 przez sadam14 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Choruję na niego, machałem nim tylko na sucho, nie miałem nad wodą. Co Cię interesuje? Postaram się doradzić, ja chciałem go przeznaczyć na okonia, bo mam lukę pomiędzy kijem do 5g i do 18g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Witam. Używa ktoś może tego kijka? HMX-S662L-M 1,98 2 Light Moderate 2-8 2 - 10 grJa mam tego dłuższego tzn. 2,30 m o tym samym cw., tylko akcja opisana jako fast. Jak jesteś zainteresowany to coś napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Chce go przeznaczyć na okonia z łódki. Kołowrotek z cieniutką plecionką . Gumi typu Lunker Fin... i mniejsze kopytka. Lars jeżeli możesz coś napisać o swoim kijku z chęcią przeczytam. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Ten 2,3m jest całkiem inny od tego 1,98m. Będzie super do celów o jakich piszesz, sam chcę go przeznaczyć do tego samego. Napisz jakimi główkami chcesz nim łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Kilka słów nt. fenwicka HMXS 72-2-F:- szybki ale nie jakaś wybitnie szybka kosa (nie exfast ),- ugięcie pod obciążeniem szybko przechodzi w stronę dolnika, w efekcie pełnia parabola,- zakres cw. w dole za mały, w górze niedoszacowany, według mnie komfort zaczyna się od 5g + guma 2'' np. relax clonay,- górny cw. pociągnie spokojnie 15g + gumka jak wyżej,- ten mój świetnie się sprawdza z gumkami Lunker fin -s (nie wiem czy ten krótszy i wolniejszy da taki komfort prowadzenie tego typu przynęty),- jeżeli chodzi o inne przynęty to obrotówki 1-3, przy czym nr. 3 stawiające duży opór już dość znacznie przyginają szczytówkę,- małe woblerki okoniowe i pstrągowe jak najbardziej wskazane,- znacznym minusem w moim odczuciu jest zbyt gruba rękojeść w stosunku do cienkiego blanku, nawet kiedyś planowałem ją przerabiać (radziłem się na forum w tej kwestii) ale zrezygnowałem i zainwestowałem w phenixa . Podkreślam, ze są to moje subiektywne odczucia dotyczące wersji 2,30m (HMXS 72-2-F) PS. Ja używałem swojego tylko na wodzie stojącej z cienką plecionką kamatsu techron Edytowane 7 Marca 2014 przez Lars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Mnie się wydawało, że ten krótszy jest szybszy Dłuższy miał chyba więcej powera w dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadam14 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 A orientujecie się czy ten model 1,98m 2-10gr. Jest w jednym kawałku, czy tylko w dwóch. Z tego co patrzyłem po necie to chyba tylko w dwóch. Tyle,że spotkałem opcje z dzieloną i jednolitą rękojeścią. Wobler129 jeżeli chodzi o główki to 1gr do max myślę 8 gr.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Nie wiem, krótszym nie miałem okazji łowić, opierałem się tylko na jego opisie. Co do dłuższego, faktycznie mimo cienkiego blanku jest moc w dolniku ale moim zdaniem raczej nie wynikająca ze sztywności tylko z mięsistości, że tak się wyrażę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 W tym roku wyszła nowa seria HMG - stąd prawdopodobnie w nowych HMG - dzielona, a w starych - jednolita Myślę, że będzie to odpowiedni kij do Twoich celów - chociaż malutki lunkerek +1g to raczej pod River Runnera do 5g się kwalifikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk/warzymice Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 WitamZauwazyłem ze głównie fenwicka uzywacie szybiego ,czułego , krótkiego ...ja osobiscie polubiłem miekkie wedki ( kluchy ) wynika to z rodzaju ryb jakie lowie ( klenia jazie ) i mam juz dwa sezony HMX-S962L-MF ...jest super sie prawdza....ale troche w ciemno ( bez opini na forach ..tylko z dotykiem w sklepie ) kupiłem kijek HMX-S902M-M ...i moze ktos takiego uzywa , chciałbym zapoznac sie z opinią czy zyłka ..czy plecionka ...miałem mysl aby go uzywac do szupaka ..bolenia . Do niech mam kolowrotek Lexa 2500...co myslicie o tym kiju. dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 panowie łowiący Aetosami jakie macie zdanie na temat przelotek w tej wedce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 WitamZauwazyłem ze głównie fenwicka uzywacie szybiego ,czułego , krótkiego ...ja osobiscie polubiłem miekkie wedki ( kluchy ) wynika to z rodzaju ryb jakie lowie ( klenia jazie ) i mam juz dwa sezony HMX-S962L-MF ...jest super sie prawdza....ale troche w ciemno ( bez opini na forach ..tylko z dotykiem w sklepie ) kupiłem kijek HMX-S902M-M ...i moze ktos takiego uzywa , chciałbym zapoznac sie z opinią czy zyłka ..czy plecionka ...miałem mysl aby go uzywac do szupaka ..bolenia . Do niech mam kolowrotek Lexa 2500...co myslicie o tym kiju. dzieki i pozdrawiamUzywam pod tego kijaszka pletki pp 15lb, kij sluzy mi tylko i wylacznie pod pajka. Na bolka jak dla mnie za mocny. Kij z duzym zapasem mocy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi