Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

3 i 10g można ogarnąć każym kijem, ale nie pisz że 3g + 3" to takie samo optimum w jednym kiju co 10g + 3"

A jeśli chodzi o Fenwicka, np. Aetos, czy Elite TECH czy HMG to żadna wędka z pracowni nie ma startu w kwestii ceny do jakości i walorów użytkowych.

Pracownia kupuje oryginalne i gotowe blanki, które ktoś już zrobił / nie oni. Jeśli wziąć pod uwagę koszt hurtowy zakupu takiego blanku do finalnej cany za kij to dla mnie jest to przesada. Sory, ale bynajmniej ja już jakiś czas temu zrezygnowałem z takich kijów, choć mam jeszcze 2 wędki. Zrezygnowałem bo nie będę płacił połowę ceny za piękny korek, rękojeść i uzbrojenie.

Tyle w temacie co do mojego zdania. Oczywiście każdy ma swoje i chwała że tak jest ;)

Ja swoje a Ty swoje,nie teoretyzuj tylko czytaj ze zrozumieniem,łowię w nocy gdzie zazwyczaj nic nie widać, jak łowię TX-em (łowiłem wczoraj,przedwczoraj itd i dzisiaj też będę) jak zakładam 3 gr czuje opad jak zakładam 10 gr też czuje opad.Ty pytałeś o kij na którym widać ja podaje Ci że istanieją kije co nie tylko pokażą ale jeszcze poczujesz. Odpowiedziałem na Twoje pytanie w kwesti istnienia takiego kija. Co kogo obchodzi optimum jak ja ryby łowię i nie wiem czy to optimum czy nie,łowię,czuje,biorą to tnę jak nie biorą ide do domu i próbuje następnego dnia :)

A co do wędek z pracowni to nigdy nie wydaje na nie dużo pieniędzy.Nie stać mnie. Nie mam wyplatanek,złotych nitek i uchwytu swarowskiego. Mam w każdym kiju SKSS bez insertu,dzielony korek burl (bo tańszy a też ładny) i jest go tyle że na pełna podlodówkę by nie starczyło. Szczyt zawsze Sic plus małe tytany a od dołu dwie największe jakieś zamienniki Phenixa czy coś w tym stylu (też z racji oszczędności). Do tego kij składa kolega blank można trafić na wyprzedaży czy w komisie i się okazuje że można taniej tylko trzeba poświęcić na to trochę czasu i pasji ;)

Pozdrawiam

W.

• 3 tygodnie później...

Samego korka niewiem,wymiana wszystkiego(przelotki,uchwyt,gripy) na Fenwicku ETSS kosztowały mnie w pracowni ok 600zł.Taki kaprys miałem i wędka schudła o ponad 110g :) .Blanki mają w sobie "coś"co mi się podoba.

Ja tego kijka kupiłem za około jedną trzecią tej kwoty :o Są małe ubytki w korku ale łowić to zupełnie nie przeszkadza. Jeśli rozleci się całkiem to będę myślał wtedy. Póki co zainwestuję w przynęty ;) Dzięki za info.

• 2 miesiące temu...

Podepnę się Panowie do tematu. Szukam kijka z serii Fenwick (myślałem nad serią HMG) takiego w miarę uniwersalnego (wiem, wiem - uniwersalnych nie ma :wacko: ). Miałby on ogarniać gumisie 3-4 cale z główką w przedziale 5-15 g, woblery od 5 do 10 cm. Trzymałem w sklepie model do 18 g i nad nim najbardziej się zastanawiam (hmg 69ml). Czy taki kijek nada się do lekkiego sandaczowania jak również kleniojaziowania? :P Obecnie łowię parabellum do 7g i Inazumą do 22 g i pierwszy z nich za delikatny a drugi zbyt pałowaty. Poza tym nie dla mnie latanie z kilkoma kijami nad wodę.

Mam nadzieję, że pomożecie :D

Podepnę się Panowie do tematu. Szukam kijka z serii Fenwick (myślałem nad serią HMG) takiego w miarę uniwersalnego (wiem, wiem - uniwersalnych nie ma :wacko: ). Miałby on ogarniać gumisie 3-4 cale z główką w przedziale 5-15 g, woblery od 5 do 10 cm. Trzymałem w sklepie model do 18 g i nad nim najbardziej się zastanawiam (hmg 69ml). Czy taki kijek nada się do lekkiego sandaczowania jak również kleniojaziowania? :P Obecnie łowię parabellum do 7g i Inazumą do 22 g i pierwszy z nich za delikatny a drugi zbyt pałowaty. Poza tym nie dla mnie latanie z kilkoma kijami nad wodę.

Mam nadzieję, że pomożecie :D

aktualnie w dziale sprzedam jest  HMG 69ML-FS-2(b.dobra cena)

Oddałem ostatnio do serwisu moje dwa eatosy bo plecionka zaczęła przecinać przelotki (tytany akurat!).

Przelotki szczytowe niby zostały wymienione!(mój syn co ma dwa lata zrobił by to lepiej)po przyjrzeniu się im lepiej pod lupą stwierdzam że zostały wymienione na używane!pewnie z połamanych patyków zdjęte.

Serwis do d...y mają! 

Edytowane przez sw.RP
  • Like 1

Oddałem ostatnio do serwisu moje dwa eatosy bo plecionka zaczęła przecinać przelotki (tytany akurat!).

Przelotki szczytowe niby zostały wymienione!(mój syn co ma dwa lata zrobił by to lepiej)po przyjrzeniu się im lepiej pod lupą stwierdzam że zostały wymienione na używane!pewnie z połamanych patyków zdjęte.

Serwis do d...y mają! 

Miałem to samo w Elite Tech na szczytowej.Nacięcia od plecionki na "tytanowej"ramce.Reszta komponentów też do d...była.Zmieniłem wszystko na swój koszt,niechce ich gwarancji ani serwisu.

Edytowane przez pikuś

Panowie wczoraj zdarzył mi się mały wypadek. No bardziej mojemu fenwickowi niż mi. Kijek upadł na kafelki, nad wodą dopiero (sic!) okazało się, że największa przelotka jest odkształcona a z środka odkruszyło się całe ceramiczne (chyba) wypełnienie. Możecie dać namiary na jakiegoś machera godnego polecenia, który podjął by się wymiany takiej przelotki? Najlepiej z okolic Krakowa ale nie koniecznie. Model dokładnie - 89-m-2-f 8'9'' 3/8-1oz 8-20LB wersja cast. Jest to dość stary kijek, trafił do mnie z drugiej ręki, żadnej gwarancji nie mam. Bardzo się do niego przyzwyczaiłem i wolałbym się z nim nie żegnać. Może żeby nie zaśmiecać wątku proszę o wiadomości na priv.

Panowie wczoraj zdarzył mi się mały wypadek. No bardziej mojemu fenwickowi niż mi. Kijek upadł na kafelki, nad wodą dopiero (sic!) okazało się, że największa przelotka jest odkształcona a z środka odkruszyło się całe ceramiczne (chyba) wypełnienie. Możecie dać namiary na jakiegoś machera godnego polecenia, który podjął by się wymiany takiej przelotki? Najlepiej z okolic Krakowa ale nie koniecznie. Model dokładnie - 89-m-2-f 8'9'' 3/8-1oz 8-20LB wersja cast. Jest to dość stary kijek, trafił do mnie z drugiej ręki, żadnej gwarancji nie mam. Bardzo się do niego przyzwyczaiłem i wolałbym się z nim nie żegnać. Może żeby nie zaśmiecać wątku proszę o wiadomości na priv.

masz na pw

Spoko napisz do KR fishing moze coś chlopaki załatwia.... z drugiej strony lekki wstyd ale dragony, st croix i jdm sa do d**y - wybacz Kamil nie mogłem sie powstrzymać a walczyłem z 10 minut :D :lol: :lol: :lol:

http://jerkbait.pl/topic/47172-w%C4%99dka-na-szczupaka-i-sandacza/ - miłej lektóry.

I od razu - nie mówie że fenwicki sa beee zle i najgorsze - miałem pare i bardzo je lubiłem - to sa kije których nie mozna lubić - taka prawda - ale że zwykly Kowalski czy Nowak woli fenwicka od st croix to troche mnie dziwi - woli wydac 900-1000 na aetosa niz na na avida - wolność Tomku w swoim domku - jak krecili filmy z dragonem to był na topie gdy przeszli na fenwicki to sa na topie jak przejda na robinsona to bedzie na topie :) Marketing sie kreci i to ważne :)

Kamil nie odnieś tego postu do siebie ani naszych dyskusji - ja fenwicka lubie tylko u mnie ma swoje miejsce :)

Edytowane przez meme174