Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Uwaga koledzy

Czy ktoś miał przyjemność reklamować kije Fenwicka ? Jak firma wywiązuje sie z dożywotniej gwarancji czy wymieniają na nowy czy trzeba dopłacać cos ? Zakupilem w 2013 kij z serii HMG do 21gr no i niestety kijek strzelił mi zaraz za przelotką powyżej łączenia 2czesci, dodam iż nie miałem z nim żadnych wcześniej problemów i byłem z niego mega zadowolony.

post-56252-0-92140300-1419501309_thumb.jpg

post-56252-0-10717300-1419501322_thumb.jpg

Edytowane przez PiernikTorunski

Mam takie pytanko, jednosklad z serii hmg :) do 28g dość stary z pełną rękojeścią z korka ciemnego , 40g+ 3cale targa to wiem, tylko czy można takim ciężarem bezstresowo nim rzucać chodzi mi o to czy np. nie są podatne na uszkodzenia podczas rzutów takimi ciezarami, miał ktoś lepsze lub gorsze doświadczenia z takim modelem ?

posiadam, co prawda nie rzucam 40g+3", ale 20g+4" rzucałem regularnie, wszystko jak najbardziej ok.

ps dla mnie fajny kij na duże szczupaki.

ps2 do krótkiej rękojeści przyzwyczaiłem się na którymś z rzędu wyjeździe.... I już nie przeszkadza :)

• Like 1

posiadam, co prawda nie rzucam 40g+3", ale 20g+4" rzucałem regularnie, wszystko jak najbardziej ok.

ps dla mnie fajny kij na duże szczupaki.

ps2 do krótkiej rękojeści przyzwyczaiłem się na którymś z rzędu wyjeździe.... I już nie przeszkadza :)

dzięki, udało mi się od tego pytania już dwa wypady z nim zaliczyć, sam patyk w miarę spokojnie miota 35g z dużym gumakiem 15 cm czyli pewnie z 60g łącznie, jednak rzuty takim ciężarem utrudnia krótka rękojeść, ale mam pomysł na jej przedłużenie. Wrażenia mam pozytywne, strasznie miesisty kij, musze przetestować na szczupakach, bo faktycznie jak piszesz wydaje się do nich stworzony.

Pozdrawiam.

• Like 1

Zdecydowałem, że do bocznego troka nie będę się pchał w kije droższe niż kwota, która mnie nie zaboli podczas ewentualnego popsucia kija tudzież amputacji szczytówki. 

Postanowiłem także, że na start będę się rozglądał za drugim kijem, tym razem o jednolitej budowie do okoniowych gumek jak i obrotówek. Wybór padł na kije od Fenwicka serii HMX.

Chciałbym was prosić o doradzenie mi, który model z serii HMX byłby najodpowiedniejszy do okoniówki. Wędkować będę w małej leniwej rzece, starorzeczach Wisły jak i na opaskach. W pobliżu mojego zamieszkania znajduje się także głęboki zalew oraz stare stawy cegielniane, które są gęsto porośnięte roślinnością.

Spodziewam się przyłowu szczupaka, którego np na stawach jest pełno.

Edytowane przez Jabłko

ma ktoś taki kij  http://allegro.pl/wedka-fenwick-elite-tech-salmon-2-60m-10-21g-i4928269027.html

może ktoś go opisać kto takim łowi?

pozdrawiam

Mam castingowy ETSS862MLC-SS do 1/2 oz. Używam m.in. na rzeczne okonie gdy wymagany jest daleki zasięg i nieco cięższa przynęta. Kij pracuje od 2-3 gram. Max obciążenie 20-25 gram. Duży zapas mocy w dolniku i szczupaka też się nie boi. Natomiast miałem też w ręku castingowy ETSS862MC-SS opisany jako extra-fast do linek 8-17 lb, 3/8 - 1 1/2 oz. - to już kij który nie boi się i 45 gramowych przynęt, armata dalekiego zasięgu, ale spokojnie dawało się łowić 2" gumą na główce 3 gramy.

Kij z twojego linku też jest przewidziany do linek 8-17lb, ciężar rzutowy do 1 oz., z mojego, może jeszcze niezbyt wielkiego doświadczenia z fenwickami w seriach salmon-steelhead (mam dwa i jeszcze dwa przeszły przez moje ręce) to kij będzie do przynęt 7-35(max 40) gram, pod szczupaki.

Niestety tylko tyle mogę podpowiedzieć. Może Ci się przyda.

Zdecydowałem, że do bocznego troka nie będę się pchał w kije droższe niż kwota, która mnie nie zaboli podczas ewentualnego popsucia kija tudzież amputacji szczytówki. 

Postanowiłem także, że na start będę się rozglądał za drugim kijem, tym razem o jednolitej budowie do okoniowych gumek jak i obrotówek. Wybór padł na kije od Fenwicka serii HMX.

Chciałbym was prosić o doradzenie mi, który model z serii HMX byłby najodpowiedniejszy do okoniówki. Wędkować będę w małej leniwej rzece, starorzeczach Wisły jak i na opaskach. W pobliżu mojego zamieszkania znajduje się także głęboki zalew oraz stare stawy cegielniane, które są gęsto porośnięte roślinnością.

polecam ci serię  HMG o długości 2.30 i cw 2-10g, 

Czy akcja moderate na pewno będzie odpowiednia do gum na główkach jigowych? Wędkując z lekkiego opadu potrzebny będzie refleks z tego co mi się wydaje.

Uczę się i nie podważam Twoich słów ale mimo wszystko chcę dokonać dobrego zakupu.

Edytowane przez Jabłko

moderate to akcja kija. ja tylko łowię z opadu, kijek jest szybki i pięknie pracuję pod rybą, nie mam żadnych spadów z niej, a poza tym szczupak 82cm sprawdził jej moc.nie łowiłem tylko nim na obrotówki, dla mnie pod okonia jest idealny, a czy ci się spodoba to najlepiej jak byś osobiście sprawdził w sklepie

Jestem dopiero początkujący i poznaję wiele zagadnień, a całej masy rzeczy nadal nie rozumiem dla tego nie chciałem robić śmietnika. Tak więc już wyjaśniam by każdy wiedział. 

Rozmawiałem z pewną osobą na forum, która doradzała mi aby do gumek i główek jigowych wybrać kija o akcji fast bym szybko zdołał zaciąć rybę. Remek zaproponował natomiast kija wyższej serii, mowa tu o HMG  prawie, że identycznego jak HMX. Jednakże zaproponowany HMG posiada akcję moderate. Czemu chciałem skonfrontować te dwie informacje? A dla tego iż owy użytkownik, wędziska o akcji mode polecał mi do błystek i woblerów. W moich pudełkach natomiast będą przeważały gumki. 

Chciałem skonfrontować obydwie informacje, dopytać się i dosłownie jak to laik dojść krok do kroku by ogarnąć ten temat "na sucho".

PS. A gdy wybiorę kija będę mógł już na spokojnie wyrobić aktualne zdjęcie i zapisać się do koła :)

PPS. @pabik mam nadzieję, że odpowiedź na moje pytanie pomoże Ci w jakiś sposób. Jeśli natomiast posiadasz bogatsze doświadczenie ode mnie to chętnie i Ciebie wysłucham :)

Edytowane przez Jabłko

Ja też łowiąc szczupaki jiguję kijem o akcji fast albo moderate/fast.

Kij o akcji xfast jest szczególnie potrzebny przy sandaczach, gdzie trzeba energicznie i szybko poderwać z dna przynętę na, z reguły ciężkiej główce. Wtedy kij o wolniejszej akcji opóźniał by poderwanie przynęty.

Podczas jigowania np. za szczupakiem, okoniem, generalnie dość lekką przynętą opadającą powoli, gdy brania następują też w toni wody moim zdaniem nie jest niezbędny.

Generalnie wszystko zależy też od tego co kto lubi i jakie techniki prowadzenia preferuje..

Uwaga koledzy

Czy ktoś miał przyjemność reklamować kije Fenwicka ? Jak firma wywiązuje sie z dożywotniej gwarancji czy wymieniają na nowy czy trzeba dopłacać cos ? Zakupilem w 2013 kij z serii HMG do 21gr no i niestety kijek strzelił mi zaraz za przelotką powyżej łączenia 2czesci, dodam iż nie miałem z nim żadnych wcześniej problemów i byłem z niego mega zadowolony.

Siemka. Ja reklamowałem bo mój pękł tak jak twój w pierwszym tygodniu po kupnie. Kontakt w sklepie tragiczny ale wymiana bezproblemowa. Po wymianie okazało się, że kijek ma zupełnie inną akcję niż ten wcześniej. Miałem nagrane filmy które to pokazały i po konsultacjach z przedstawicielem fenwicka okazało się że ta akcja po wymianie górnego elementu - sztywniejsza - jest prawidłowa. Kontakt bezpośredni z fenwickiem bardzo dobry ale zostałem z inną wędką niż kupiłem. Wędkę sprzedałem i choć super urzekły mnie te wędki to po tej akcji narazie odpuściłem tą markę. Polecam bezpośredni kontakt z przedstawicielem fenwicka - 506558110 . Mi w sklepie wciskali że to moja wina a Fenwick wymienił na nowy element. Konsultacje prowadziłem z fenwickiem już po wymianie feralnego elementu przez sklep wysyłając samodzielnie do fenwicka wędkę. Wogóle polecam kontakt przed kupnem fenwicka bo facet wie co sprowadza i dobrze doradzi. Ja na pewno do nich wrócę ale musi minąć okres separacji fenwicka od mojej gotówki [emoji41]

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

Uwaga koledzy

Trochę to też zależy od tego jak doszło do uszkodzenia...

Fenwick dopuszcza też taką opcję, że nie interesuje ich jak do tego doszło, - drzwi auta, niesforny pies... płacisz 30% wartości rynkowej kija i dostajesz nową wędkę...

Moim zdaniem, uczciwe postawienie sprawy ;)

Także polecam kontakt bezpośredni...

Edytowane przez amalker

• 2 tygodnie później...

Witam,

proszę o kilka cennych uwag odnośnie Aetosa A661 MFS (monoblank) c.w. 3-21gr. linka 4-10lb

Zamierzam nabyć tę wędkę konkretnie pod sandacza. Łowię główkami w przedziale 12-20gr, łowisko głębokość do 8m (średnio 5m)

Czy ta wędka będzie odpowiednia to moich preferencji? Chodzi mi o czucie przynęty w tym zakresie gramatury.

Jeszcze jedno pytanie dotyczące wytrzymałości linki 4-10lb, czy to oznacza, ze nie powinienem np. łowic plecionkami o wytrzymałości przekraczającej 10lb, czyli około 5kg?

Czy nie warto na to patrzeć? Czy mogę uszkodzić wędkę?

Proszę o opinie odnośni konkretnie tego modelu.

dzieki