Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam, mam małe pytanko do znawców tematu. Chciałem zakupić jakiegoś UL na pstrągi głownie takie 30-50 cm i czasem okonia.  Czy Fenwick  ERR72L-F-2 218 08-9 w dwuskładzie będzie dobry na takie łowienie a w szczególności chodzi mi o cenę gdyż mogę takiego mieć za 650 zł ?

• Like 1

Tak się właśnie zastanawiałem, miałem go w rękach niby był w miarę ok, lecz dalej mam dylemat. Miałem sobie złożyć jakiegoś phenixa FX 802-2 wiadomo trzeba by dołożyć parę zł. Fenwick ma podobne parametry jakich szukam w kiju a i cena mnie trochę zachęciła. Może koledzy podpowiedzą coś innego o podobnych parametrach.

Edytowane przez GoLoManoLo

Nie upieram się o serię ani nawet o markę, szukam czegoś max do 8-10 gr w górze, krótkiego ( 200 - 230 cm ), kijek ma być lekki i podręczny ( w miarę krótki dolnik ). Akurat ostatnio wpadł mi właśnie w ręce Fenwick  ERR72L-F-2 218 08-9 więc pytam. Tego HMG kolega ma do 18 gr ? U mnie go niestety nie było na stojaku więc nie miałem okazji pomacać.

Kolego nie mam bawiłem się nimi na targach i nie dałbym tyle kasy za wędki za to moimi faworytami zostały parabellum cc nie mylić z parabellum ul, shimano yasei perch oraz daiwa exceller to z kijkow do ul o zdecydowanie innej akcji niż stallion do 12g który jest bardzo uniwersalny ale to typowy fast w sumie za jednego fenwicka masz 2 wędki o różnej akcji

Nie upieram się o serię ani nawet o markę, szukam czegoś max do 8-10 gr w górze, krótkiego ( 200 - 230 cm ), kijek ma być lekki i podręczny ( w miarę krótki dolnik ). Akurat ostatnio wpadł mi właśnie w ręce Fenwick  ERR72L-F-2 218 08-9 więc pytam. Tego HMG kolega ma do 18 gr ? U mnie go niestety nie było na stojaku więc nie miałem okazji pomacać.

HMG do 18 g-realnie wg.mnie to 8-25g

czy ktoś z osób, które miały styczność może potwierdzić, czy HMX 762L-F ma rękojeść C?

HandleC.jpg

dziękuję z góry

Dziś go dostałem. Faktycznie, ma taką rękojeść ale przednia część jest chyba ciut krótsza niż na fotce. Ale kijek kapitalny  :wub:

Dziś go dostałem. Faktycznie, ma taką rękojeść ale przednia część jest chyba ciut krótsza niż na fotce. Ale kijek kapitalny :wub:

Zapytam jak się "to to" trzyma w ręce i jakby kolega scharakteryzował wędkę, chodzi mi o przeznaczenie kija, akcję.

Pozdrawiam

Opisana jest chyba zbyt ciężko niż powinna. Mimo długości i dosyć osobliwej rękojeści jest bardzo dobrze wyważony i fajnie trzyma się go w dłoni. Nie ma bułowatego uchwytu. Podpinałem Daiwę 2500 z żyłką 0,12mm i powiem Ci, że miota smużakami aż miło (testowane na trawniku, nie nad wodą). Kopytko 5cm na główce 5g katapultuje bardzo daleko. Max c.w. nie wiem, wyszło by nad wodą.

Nad rzekę na klenia, jazia czy okonia bardzo dobry kij. Mam też na stojaku Dragona Moderate 2,82 i ten jest sztywniejszy, leci na pysk a cena sporo wyższa.

Edytowane przez Kamil_Be

Witam, czy ktoś z was posiada spinning Fenwick WALLEYE Rigging EWS772M-F. Szukam kija do łowienia z opadu na Odrze główki w przedziale 10-25g gumy do 12cm. Mam już Fenwicka Walleye Jigging EWS66M-F 198cm, który z łodzi jest idealny jednak z brzegu jest według mojego odczucia troszkę zbyt krótki. A może coś z wersji Elite Tech Bass np ETB70MH-FS