Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 2 kije tej marki i prócz klikającej przelotki od nowości w hmxie było wszystko ok.

Jako że trzymam kij za foregrip musiałem sprzedać bo się odkrecaly przy rzutach i za krótko ich używałem aby miarodajnie ocenić.

Za to w st.croix na 4 kije od nowości żadnych wad. :-)

Również miałem 2 kije tej marki naprawdę fajne patyki chociaż wkurzały mnie nadlewki lakieru przy omotkach.

• 2 tygodnie później...

Cena niższa bo gorszy węgiel, inne tańsze przelotki, gorszy korek itd.

Poprzednik ale 7' był bardziej kluskowaty. Ten jest szybszy, taki dolny fast ale fast :) Pstrąg, okoń czy lekki szczupak to przeznaczenie tego kija. Ale za tą kasę wolałbym SG Parabellum chociaż ten Eagle też jest ok. Lub dozbieraj do HMX76L

Cena niższa bo gorszy węgiel, inne tańsze przelotki, gorszy korek itd.

Poprzednik ale 7' był bardziej kluskowaty. Ten jest szybszy, taki dolny fast ale fast :) Pstrąg, okoń czy lekki szczupak to przeznaczenie tego kija. Ale za tą kasę wolałbym SG Parabellum chociaż ten Eagle też jest ok. Lub dozbieraj do HMX76L

I to są konkrentne odpowiedzi na zadane pytanie!

Właśnie Parabelkę już mam i jesttem z niej bardzo zadowolony, tyle że zachciało mi się dodatkowego kijka który by pokrył to czego Parabellum nie obsługuje tak dobrze jak powinna.

Tego HMX przemyślę, tyle że z dostępnością tego kijaszka jest większy problem... Chyba że jest jakiś tajny sklep o którym nie wiem ?

Mnie to akurat zastanowiło po przejrzeniu cen wędek w słowackim sklepie zdaje sie... Więc co, Słowacja to gigant światowego handlu?

Ja wędki Sage, buty Ecco i rożnej maści alkohole również kupowałem na Słowacji taniej. 

Cos w tym jest ze jest taniej....ale ciężko znaleźć kraj w którym jest drożnej niż u nas ...może Skandynawia ze wskazaniem na Norwegie

• Like 1

czy ktoś używał GS70ML-M-4? ewentualnie jaka to akcja opisywana przez Fenwicka jako Moderate?

Mam takieggo GS70ML-M-2, zdaje się że to te same blanki tylko 4 częściowy kij. Kij pod sandacza na lekko (mógłby być ciut bardziej cięty) by mieć większą pewność podczas zapinania sandacza. Przy pewnej ręce i dobrze wyregulowanym kołowrotku daje radę. Używam go również do łowienia okoni na wirujące ogonki, obrotówki i woblery do 6-7 cm. Do fast-ów bym go nie zaliczył, taki troszkę szybszy moderate pełną gębą (choć to głównie kwestia indywidualnych upodobań) :)

Ja wędki Sage, buty Ecco i rożnej maści alkohole również kupowałem na Słowacji taniej. 

Cos w tym jest ze jest taniej....ale ciężko znaleźć kraj w którym jest drożnej niż u nas ...może Skandynawia ze wskazaniem na Norwegie

Z tą różnicą że tam zarobki  5x jak u nas lub więcej  :D

Nie do końca o to mi chodziło, że gdzieś indziej jest taniej... Nie wiem po prostu czemu wędki Fenwick kosztują u nas dużo więcej niż inne o takiej samej cenie katalogowej. Dla przykładu Słowacja vs Polska:

- wędka Fenwick, Abu czy inne Shimano z ceną katalogową w Stanach ~ 150 $  - na Słowacji kosztuje 120-130 euro.

- w Polsce Abu czy inne Shimano z ceną katalogową w Stanach ~ 150 $ kosztuje 120-130 euro. A Fenwick co najmniej 50 euro więcej.

A jeszcze na dokładkę różne ceny w Polsce serii, które w Stanach maja identyczną cenę katalogową - taki elite tech jigging jest droższy od river runner.

Przykre to, że wielbiciele marki są w kraju tak dopieszczani :) No i teraz pytanie dlaczego tak się dzieje?

• Like 1

Macałem tego hmx-a , bardzo fajny kijek , aczkolwiek dozbierał bym i kupił hmg do 10g . Ten to już ma mocy na fajnego okonia  i poradzi sobie z szczupakiem , ale ogranie  większość okoniowych wabików. Ostatnio miałem go w  łapce i mega mi ,,siadł" .