Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Walleye w jednoskładzie CW 7-21. Potwierdzę tylko, że to wymarzony kij do łowienia z łódki sandaczy i szczupaków. Mam parę wędek z pracowni na blankach Phenixa i Batsona (który zresztą marnie skończył, utopiwszy sie w Odrze razem z kręciołem)

Fenwick Walleye jest jednak pierwszym, po który sięgam jadąc spontanicznie na ryby. Kupiłem ostatnio Aetosa, też monoblank i też z całego serca polecam. Te kije mają coś w sobie, coś co się poczuje dopiero na wodzie ;)

Pzdr

Tomek, dziękuje za pozdrowienia ;) Aetos już przetestowany, ale tylko 55 i 58cm się uwiesiło. Sandacze pływają dalej i liczę, że wyłowię je za rok o 10cm większe ;) Co do samej wędki to tak jak sie spodziewałem: szybka, o cudownej akcji i mega elektryczna...

Pzdr

Kamilu miałem HMG do 18g poprzedni model wyrzutowo pasował jak ta "lala" mógłby być nawet ciut delikatniejszy ale dla mnie pod sandacza się nie nadawał - za duża parabola pod obciążeniem. Szukam czegoś podobnego, szybszego o akcji bardziej szczytowej. Coś co nada się głównie pod sandacza ale okonia się nie będzie bało. Wagowo od dołu jadąc - Guma 6-7 cm i główka 5 g - następnie 7g i guma 9cm, jaskółka do 12cm (8-10g) a maksymalnie to 15g i guma 8 cm kopyto...

@Cabage, szukasz koniecznie 2 skladowego kija?

Jeśli nie, to polecam Ci Walleye Jigging 3-21 lub 7-21 ze starej serii Fenwick'a. Mam, używam, łowię, polecam.

Pzdr

EWS63M-XF to dla mnie jeden z najlepszych kijów na zedy. Wolę bardziej niż LTWS :)

EWS66M-F też świetny kij ale 63 rządzi. Jest też wersja EWS662M-F w 2 kawałkach. ML-e były za miękkie.

Żałuję że nie kupiłem go jak jeszcze były.

• Like 1

EWS63M-XF to dla mnie jeden z najlepszych kijów na zedy. Wolę bardziej niż LTWS :)

EWS66M-F też świetny kij ale 63 rządzi. Jest też wersja EWS662M-F w 2 kawałkach. ML-e były za miękkie.

Żałuję że nie kupiłem go jak jeszcze były.

Który z nich będzie bardziej okoniowo sandaczowy :) Niż typowa pała sandaczowa ? :)

• 2 tygodnie później...

Kiedyś szczupaki łowiło się jednostajnym prowadzeniem czasem zatrzymując przynętę i pozwalając jej lusterkować przy opadaniu w toń wodną. Nie mylić tego z sandaczowym opadem, który 80% ludzi próbuje stosować na szczupaki, okonie, miętusy, węgorze i inne piskorze  :D

I do dziś stosujesz tą technikę na szczupaki z kijem HMX do 28g jeśli chodzi o gumy, które jak wiem stosujesz dość spore? ;)

I do dziś stosujesz tą technikę na szczupaki z kijem HMX do 28g jeśli chodzi o gumy, które jak wiem stosujesz dość spore? ;)

Moje przygody z kijami F nie trwały więcej niż po 3-4 dni. Chyba że seria HMG. Na HMG66MH-FC łowiłem takimi gumami z ABU 5501S, ale go połamałem i teraz łowie na Shimano Sea Bass 210H i FD 935ix.

• 4 tygodnie później...

hmx i hmg tak na macanko masz spolegliwe patyki dość ciepłe, river runner z kolei jest szybkim patysiem do którego z 25% mocy możesz sobie wedle opisu dodać, bardzo czuły kij jak każdy elitetech , może nie warty ceny sklepowej ale bardzo ciekawy kij.

Męczę dwie sztuki River Runner jeden do 5 g drugi do 9 g i jak narazie nie wykryłem żadnych wad fabrycznych. Tyle że ja mam pierwszy wypust tych wędek. Później nieco zmieniły design.

Jakie realne główki i gumy obsługuje ten do 9g ?