Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem że kolega pytał w innym wątku o Coliber Jig. Do wzdręg lepszy będzie Coliberek. Mam też Fenwicka do 5 g i ja np wolę nim łapać używając plecionki i woblerów jazie i klenie na niewielkich rzeczkach.

Edytowane przez damien79

wklejanki nie chcialem. planuje zakupic wedeczke ul do polowu glownie okoni, od swieta wzdreg. Stosuje gumy od paproszkow po duckfinshad na max 3-4gr glowkach, hornety w najmniejszym rozmiarze oraz wahadelka i obrotowczeczki max 1. Czy coliberek sprawdzi sie?

Jak sprawuje sie przy okoniach? Na wzdregach wersja do 5gr sie sprawdzi?

Jeśli chodzi o okonie kijek spisuje się elegancko.  Szczególnie fajnie współpracuje z plecionką, jak wyżej pisał kol. @damien79.

Natomiast  jeśli chodzi o wzdręgi to nie łowiłem lecz podejrzewam, że może być ciut za szybki i ryby przy delikatnych braniach mogą z niego spadać. Poprostu nie został do tego stworzony, aczkolwiek i takie ryby nim połowi :)

Edytowane przez GoLoManoLo

• 2 tygodnie później...
Gość patrykCBR

Witam Wszystkich

Czy Fenwick w chwili obecnej posiada oficjalnego dystrybutora na terenie Polski? Pytam, bo strona http://www.fenwick.com.pl, wydaje się nieaktualna (zupełny brak kontaktu). Ewentualnie może macie jakiś namiar na sklepy, które mają pełną ofertę Fenwicka (szczególnie w Warszawie, ale niekoniecznie)?

Chcę kupić nowe wędzisko Elite Tech River Runner 2,30m, c.w. 0,8-9g (ERR76L-MFS-2). Znalazłem ten kij w jednym sklepie internetowym ale musiałem go zwrócić, gdyż okazało się, że był w nieakceptowalnym dla mnie stanie (ryski + odprysk), pewnie zalegał niechlujnie w magazynie.

P.S. Znacie może dokładną długość transportową tego wędziska, bo będę chciał zamówić u Pana Darka tubę do jego przewożenia, ale nigdzie nie mogę znaleźć tej długości. Może ktoś z Was posiada ten kijek i mógłby go dokładnie zmierzyć?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez patrykCBR

Znalazłem ten kij w jednym sklepie internetowym ale musiałem go zwrócić, gdyż okazało się, że był w nieakceptowalnym dla mnie stanie (ryski + odprysk), pewnie zalegał niechlujnie w magazynie.

tak z ciekawości zapytam,czy to może był ten sklep lub to ogłoszenie?

http://shark.sklep.pl/

http://allegro.pl/fenwick-elite-tech-river-runner-2-30m-0-8-9g-i5971801573.html

jeśli nie to u nich popytaj  ^_^

Gość patrykCBR

tak z ciekawości zapytam,czy to może był ten sklep lub to ogłoszenie?

http://shark.sklep.pl/

http://allegro.pl/fenwick-elite-tech-river-runner-2-30m-0-8-9g-i5971801573.html

jeśli nie to u nich popytaj  ^_^

Wysłałem im zapytanie, ale cisza, zero odpowiedzi...

Dawno nie zaglądałem do Centrum Wędkarstwa w Warszawie ale była u nich dość szeroka oferta Fenwicka. Zadzwoń zapytaj. Dystrybutor na polskie to KR FISHING.

Niestety w CW wędka niedostępna, a sklep na pytania nie odpowiada, podobnie jak dystrybutor... żenada.

EA70ML-MFS-2 czyli linka 4-10lb długość 213cm i c.w. 3-18g - ten mam i uważam, że to fajna lekka szczupakówka. Na grubszego pstrąga też się nada bez problemu   :)

A jaki jest realny CW tej wedeczki? Pytam bo zawiesilem oko na EA70ML-MFS-4 a potrzeba mi czegos do rzucania juz 2-3g glowkami.

A jaka linka? 

Jakie przynęty (typ, lotność)?

Rzucanie pod wiatr, rzuty trudne technicznie?

Jak szeroka szpula kołowrotka?

Jak nawijasz linkę (zapełnienie szpuli)?

Jakie dystanse uznałbyś za zadowalające?

Wiesz, wróżką nie jestem i z fusów nie wróżę  ;)  :D

• Like 1

No bez przesady :) A co do takiego kija Kowalski zalozy? Maly kolowrotek, cieniuska pletke. A ze dobra zmaina nadeszla to pletka pod sam rant :) Rzuty trudne bo zielsko plywa na prawo i lewo ale 25-30 m to mi spokojnie wystarczy. Jesli zas chodzi o wiatr to wieje jak chce wiec sie nie wypowiem :)

W sumie to nie chodzi mi o to jak daleko rzuce a bardziej  o dobry kontakt z przyneta (i ryba mam nadzieje) przy lekkich przynetach np rozengo rodzaju gumki na 2-5 g glowkach. Czasem male wirowki i male wobki. Chodzilo mi o wedke taka jak  wklejka lub cos zblizonego. Niestety w swiecie travelow wedek takich jak na lekarstowo.

Edytowane przez Luckyguliver

Panowie chciałem kupic pierwszego Fenwicka i teraz pytanie-czy jest jeszcze szansa na znalezienie nowego HMX-S662MH-F albo ewentualnie HMX-S702M-XF? Ewentualnie jakie sa odpowiedniki wymienionych przeze mnie kijków? Potrzebuje wędkę typowo pod sandacza-koguty do 40g i gumy na główkach do 30/35g

Panowie,

Jestem zainteresowany kupnem Fenwicka Elite tech Bass albo Walleye ( najchętniej w starej serii) ale muszę najpierw opowiedzieć pewna historie.

Otóż dwa lata temu zakupiłem Fenwicka Aetosa A702MFS i na początku byłem z tej wędki bardzo zadowolony, lecz z czasem zaczęły wychodzić pewne rzeczy które mnie irytowały, czyli niewygodny uchwyt, pękający korek tac oraz szumiace, szorstkie przelotki, w dodatku przecierające sie, w szczególności szczytowa. Te rzeczy sprawiły, ze kija pozbyłem sie na giełdzie, jednak bardzo ceniłem sobie jego czułość oraz przepiękna prace oraz był to kij w moich rękach niezwykle łowny...

Teraz kiedy mam od roku do czynienia z innym kijem stwierdzam, ze chciałbym powrócić do "fenwickowych" blankow...

Interesują mnie elite Techy głownie w wersjach 66MFS lub 70MFS, tylko mam pytanie do właśnie takich rzeczy jak przelotki, uchwyt, korek. Czy wszystko sie spisuje?

Bo zgaduje, ze blank praca i czułością nie różni sie zbytnio od Aetosa :)

Dzięki i pozdrawiam

Witam mam Fenwicka  "Stara serie jeszcze z USA" HMG kij super ,kupiłem nowej generacji 2 kije z serii HMX i HMG polowilem nimi 2 lata sporadycznie używając bo mam inne kije ,powiem tak przelotki to porażka w takiej marce tak slaby osprzęt ? omotki : lakier wykruszyl się po roku ,powloka lakiernicza blanku slaba bardzo podatna na zarysowania ,szkoda ze taki producent: legendarnarna marka , pozwolila sobie na taka  "przeciętność" poza tym "pseudo" serwis PL ,gdzie naprawy sa wykonywane na "kolanie" ,mysle ze za 700-800 zl można złożyć kija dużo fajniejszego, szkoda ze następny producent schodzi na "psy".