Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Wie może ktoś, gdzie podziały się wszystkie Aetosy? Wiem, że ma być nowa wersja, ale zależy mi na pierwszej serii. Głównie o model A662MFS, ostatecznie w jednym kawałku 1,98 3-21. A tak na marginesie jaki kijek będzie jeszcze dobry pod sandaczyka z Fenwicka lub ST Croix do tysiaka. Główki głównie 8-20g(czasami 25g) +3cale i smukłe 4cale.

Edytowane przez Spinnigista

Wie może ktoś, gdzie podziały się wszystkie Aetosy? Wiem, że ma być nowa wersja, ale zależy mi na pierwszej serii. Głównie o model A662MFS, ostatecznie w jednym kawałku 1,98 3-21. A tak na marginesie jaki kijek będzie jeszcze dobry pod sandaczyka z Fenwicka lub ST Croix do tysiaka. Główki głównie 8-20g(czasami 25g) +3cale i smukłe 4cale.

To chyba ten: 

http://www.sandacz.nysa.pl/spinningi-fenwick/3191-spinning-aetos-fenwick-3-21-g-198m-a661mfs.html

Nowa seria HMG.

Kamil wspominał ostatnio w innym temacie o tych wedkach więc postanowiłem pomacać.

Mam starszą wersję i są zupełnie inne a mimo to udało mi się wyciągnąć ostatnio na wisle dwa maluchy z opadu(linka 20lb, kijek GT70MH-F :D)więc jeśli czułość pozostała na przynajmniej takim samym poziomie to kijek będzie mega.

A jesli szukasz czegos dluzszego to podobno (informacja z KR Fishing) nowa seria HMX może się również nadawać.

Od dłuższego czasu czytam forum anonimowo, więc czas się przywitać. Kilka dni temu z HMG66MFS2 odpadła mi szczytowa przelotka w trakcie rzutu, podobno częsta przypadłość tej serii. Mam teraz opcje wymiany wędki na jakąkolwiek inną z oferty, z ewentualną dopłatą różnicy cenowej. Myślałem nad River Runnerem 7' 6" Light Moderate Fast, teraz pytanie, łowie głownie bassy na średnich rzekach, przynęty to meppsy #3/4 aglie/comet, rapale f-7, cd-5/7, ogólnie raczej lekkie przynęty rzadko kiedy przekraczające 10g, czy ktoś łowił tym konkretnym modelem i jest w stanie powiedzieć o nim coś więcej? Z góry dzięki!

Wystarczy zajrzeć na amerykańską stronę fenwicka, czy cabelas'a, z tego co pamiętam podobne doświadczenia miało kilku użytkowników na tackletour, moze do Polski nie dotarły wadliwe egzemplarze. Te 4 raczej okazjonalnie, jeśli akurat będę przejeżdzał koło innego łowisko, a RR byłby jedyną wędką w samochodzie.  ;)

Witam serdecznie.Do tej pory uganiałem się za pstrągami z wędkami niskiej "klasy" a że uzbierałem troszkę gotówki zamierzam to zmienić i zakupić dwa Fenwicki stąd też potrzebowałbym fachowej i konkretnej porady jakie wędki powinienem brać pod uwagę.Chciałbym zakupić  2-częściowe wędki pstrągowe.Jedna krótka(na małe rzeczki-Chociel,Chotla)-198-230cm pod przynęty:woblerki 3-5cm,wahadełka 3-4gr,obrotówki 2-4gr . Druga dłuższa(średnie rzeki-Radew,Grabowa)-i tu też pytanie o proponowaną długość a przynęty jakie używam to:woblery 5-7cm,wahadełka 4-6gr,0brotówki4-6gr. Pozdrawiam .

Dziękuję za szybką odpowiedż Kamil. Obie opisane przez Ciebie wędki wezmę pod uwagę i zapewne jedną wybiorę i będzie służyła mi jako krótki kijek ale chciałbym też zakupić dłuższy i zastanawiam się nad HMX-S862L-MF oraz nad mocniejszym wędziskiem o akcji jaką najbardziej lubię czyli " Fast " a jest nim HMX-S902ML-F.

Myślałem nad St.Croix PS76MLF2 oraz WRS90MLF2 ale serwisu nie mają w Polsce więc raczej nic z tej firmy nie zakupię.

szczupły Krzysiek-a co to za HMX że tak się zapytam :) ?

Kamil_Be-do tego Fenwicka HMG76L-MFS-2 na małe rzeczki którego mi zaproponowałeś to już raczej się przekonałem ;) Szkoda że dłuższych HMG nie robią no chyba że nie jestem w temacie na bieżąco.

Edytowane przez wolf-77

S702M-XF to kij szczupakowo - sandaczowy. Nie jest jakoś wybitnie ekstra szybki ale ugięcie typowe dla XF.

HMG niestety nie ma dłuższych. Fajną serią jest jeszcze Salmon&Steelhead EliteTECH jednakże w PL rzadko spotykana.

W Polsce nie ma czegoś takiego jak "darmowy" serwis StCroix. Płaci się za "transport" elementu bądź całego kija. KR Fishing albo wymienia elementy za darmo / oferuje odpowiednik z aktualnej serii lub naprawia. Serwis gwarancyjny jest darmowy. Z winy użytkownika wiadomo, płatny.

S702M-XF to kij szczupakowo - sandaczowy. Nie jest jakoś wybitnie ekstra szybki ale ugięcie typowe dla XF.

Używam go więc zgodnie z przeznaczeniem:). Co do serwisów, to ja, rzecz jasna, patrzę z perspektywy petenta (nie handlowca) i powiem Ci, że chyba wolę zapłacić te 150 czy 200 i mieć pewność, że dostanę nowy kij, niż "użerać" się z polskim dystrybutorem i udawadniać, że to broń Boże nie moja wina... Tak jak pisałem wyżej nie mam doświadczeń z serwisami tych firm i wyłącznie interpretuję zapisy w regulaminach gwarancji (kierując się doświadczeniem życiowym;)).

Edytowane przez szczupły Krzysiek

Ponawiam moje pytanie odnośnie dłuższej wędki na pstrąga bo jeżeli o krótszą chodzi to dałem się jednak przekonać do HMG76L-MFS-2. Co do długiej to zastanawiam się nad  HMX-S862L-MF choć najbardziej chodzi mi po głowie HMX-S902ML-F. Proszę o pomoc HELP ;)

Witam serdecznie.Do tej pory uganiałem się za pstrągami z wędkami niskiej "klasy" a że uzbierałem troszkę gotówki zamierzam to zmienić i zakupić dwa Fenwicki stąd też potrzebowałbym fachowej i konkretnej porady jakie wędki powinienem brać pod uwagę.Chciałbym zakupić  2-częściowe wędki pstrągowe.Jedna krótka(na małe rzeczki-Chociel,Chotla)-198-230cm pod przynęty:woblerki 3-5cm,wahadełka 3-4gr,obrotówki 2-4gr . Druga dłuższa(średnie rzeki-Radew,Grabowa)-i tu też pytanie o proponowaną długość a przynęty jakie używam to:woblery 5-7cm,wahadełka 4-6gr,0brotówki4-6gr. Pozdrawiam .[/size]

Taki arsenał przynęt spokojnie ogarniam właśnie Fenwickiem HMX-S862L-MF - łowię na Brdzie - i uważam, że mocniejszego nie potrzebuję. Wyjąłem na niego m.in. bolenie 70 i 60 cm. Kij ładnie pracuje pod rybą choć mógłby być szybszy (źle się nim rzuca spod siebie lżejszymi przynętami). Na pstrągi w tym sezonie zamiennie z Fenwickiem używałem starego St. Croix Premier PS70MLF2. Przy mocno zadrzewionych brzegach Brdy był nawet poręczniejszy od Fenwicka i dawał radę na nie tak małej przecież rzece. Odpowiada mi łowienie krótkimi kijami i wystarczył by mi tylko jeden kij na pstrąga, w rodzaju St.Croix PS76MLF2, jako najbardziej uniwersalny.

Jeśli miałbym radzić, to jeśli chcesz kupić dwa kije to na małe rzeki bierz krótki (198-213 cm) L lub ML np. HMG Fenwicka, a na większe celuj w fasta ML (8'6"-9'dł.). Kuszący jest też HMX S762L-F-2 jako light na małe rzeki. Swego czasu super okazja jego kupna przeszła mi koło nosa bo się za długo zastanawiałem.

Tylko HMX dla mnie ma tą wadę, że foregrip jest sporo większy niż w HMG. I do tego jest nakręcany a w HMG uchwyt Fuji jest skręcany od tyłu i dużo przyjemniejszy w chwycie.

Aczkolwiek ja pod takie łowienie dobrałem kij z pełnej rękojeści korkowej na zimne dni :)