Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko HMX dla mnie ma tą wadę, że foregrip jest sporo większy niż w HMG. I do tego jest nakręcany a w HMG uchwyt Fuji jest skręcany od tyłu i dużo przyjemniejszy w chwycie.

Aczkolwiek ja pod takie łowienie dobrałem kij z pełnej rękojeści korkowej na zimne dni :)

Jakoś w moim HMX-S862L-MF nie odczuwam żeby foregrip był zbyt duży. Może i w HMG jest mniejszy - nie porównywałem - ale ja trzymam właśnie głównie za foregrip i dla mnie jest wygodny.

O patrz a dla mnie to właśnie plus dla Hmx Dzięki uchwytowi nakręcanemu od góry dłoń ma kontakt tylko z korkiem a nie, tak jak przy hmg, z plastikowym gwintem...

Też uważam ten typ uchwytu za bardzo wygodny, Przed Fenwickiem miałem taki w ABU, mam też w kijku UL. Odpowiada mi taki schowany gwint. Nie zauważyłem też żeby się jakoś za często luzował, choć zdarza się.

Panowie, podpowie ktoś czy Fenwick HMX 2,13m do 28g albo Eagle GT 2,13m do 21g nada się do sandaczowania z główką 18-25g? Niestety nie mam możliwości pomacania... Kilka lat temu łowiłem HMX ale długości 2,74cm i jak dla mnie był to idealny kij na szczupaka. HMX 213cm opisany jest fast, tego którego miałem (274cm) z pewnością bym tak nie opisał, dlatego się głowię. Z góry dzięki

Panowie, podpowie ktoś czy Fenwick HMX 2,13m do 28g albo Eagle GT 2,13m do 21g nada się do sandaczowania z główką 18-25g? Niestety nie mam możliwości pomacania... Kilka lat temu łowiłem HMX ale długości 2,74cm i jak dla mnie był to idealny kij na szczupaka. HMX 213cm opisany jest fast, tego którego miałem (274cm) z pewnością bym tak nie opisał, dlatego się głowię. Z góry dzięki

Pierwszym (chyba S662MH-F - 198cm, nie kojarzę z obecnej serii tego kija 213cm) można śmiało jerkować. EagleGT to miękkie szczupakowe kije, ten 2,13 do 3/4oz jeszcze bardziej to utwierdza.

EA70M-FS-2 gdzie go dostać ?

W sklepie?

Jak zwykle porażasz elokwencją :) Pytanie nie było skierowane do Ciebie bo Ty skutecznie zniechęciłeś wiele osób swoją osobą do zakupów w sklepie Fishingland w Olsztynie.

I bardzo dobrze!  :D Nie mój interes.

A ty jak zwykle porażasz bezradnością i tymi bezsensownymi pytaniami. Może podzwoń po sklepach i zapytaj kto co ma. Lista sklepów jest na stronie KR Fishing  ;)

• 1 miesiąc temu...

Panowie prośba o drobną poradę. Mam okazję kupić okazyjnie kijek HMX-S662MH-F 7-28G. Miał by być przeznaczony pod fińskie szczupaki z łodzi, głównie pod 4 i 5' gumy z główkami 7-10g. Wiosną w Finaldii naprawdę można się obłowić szczupaka, ale przeważająca wielkość to 50 - 70 cm, te większe, to jakieś 20 % złowionych. Wiadomo, że pod dużym szczupakiem taki kijek będzie pięknie pracował, ale mam obawy, czy przy tych krótszych nie będzie zbyt pałowaty, czy ryby nie będą spadać? Może lepiej odpuścić sobie okazję i poszukać czegoś lżejszego, tak do 21g c.w.?

Ja mam właśnie hmx 3-21g HMX-S702M-XF i szczupły 60cm to fajnie czuć. Większość łowionych przeze mnie w tym roku, to takie okołowymiarowe, które dla tego kijka nie stanowią najmniejszego problemu. 20 sek i ryba na brzegu.

Edytowane przez szczupły Krzysiek

Tu masz modele castingowe z poprzedniej serii HMG: http://www.fenwick.com.pl/tiggerstik.html . Swoją drogą bardzo chwalone, m.in. tu na forum. Na moje oko same monoblanki, chociaż to lista z polskiej dystrybucji, więc trzeba by jeszcze sprawdzić co było w USA, ale zakładam, że to samo.

Edytowane przez Raven