Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy poszukuję info na temat wędki Fenwick Elite Tech Salmon / Steelhead casting Rod 9,6 (2.9m) 10-32g) rocznikowo chyba 2013/2014? Czy ktoś, coś, kiedyś?  Dostałem propozycję zakupu tej wędki i pomyślałem, że na morskie trocie może być ok na początek. Co sądzicie? Ja  na tego typu wędkach zupełnie się nie znam, starsze serie Fenwica z tego co wiem były OK. 

Wędka o akcji medium/medium fast.

Mialem/mam w wersji spinn w tej samej dlugosci ale o znacznie mniejszym cw, 3-15g ktory posiadalem/posiadam wyroznial sie bardzo dlugim dolnikiem, byc moze wtedy mi sie tak wydawalo poniewaz inne moje wedki posiadaly dolniki znacznie krotsze, przelotki tytanowe, wedlug produzenta , ale o dosc duzej srednicy, natomiast korek nieprzyzwoicie dobrej jakosci. Wedke rozbroilem i teraz w stojaku stoi sam blank, czeka tak juz dobre 2-3 lata. Kij , gdyby nie ten dolnik oraz przelotki (chociaz teraz by mi to moze nie przeszkadzalo) bylby moim idealem do woblerow, dosc subtelny szczyt, ktory podawal 3-10cm woblery typu minnow, 4cm sdr zaden problem, piekne ugiecie , wrecz wzorowe i niesamowita moc w dolniku, ktory z przyrostem obciazenia kapitulowal, nie stal kolkiem . Korek o ktorym wspomnialem, nie mial zadnych porow, jak go kroilem, serce boalo. Swoj kupilem za bardzo smieszne pieniadze, nowy ze sklepu, z tego co pamietam koszt w okolicach 50 euro. Gdybym mogl kupic jeszcze raz w tych pieniadzach to nie wahalbym sie , nawet gdybym go nie uzywal, stalby dumnie w stojaku. Piekny burgundowy lakier :)

#1568134 Jerkbaitowa Baza Ugięć

Kupiona i co sobie już zaplanowałem na wiosnę, że chcę ją zobczyć nie pod łososiem, trocią czy pstrągiem ale  pod szczupakiem, dużym szczupakiem. Rozmawiałem z kolegą od muchy, przygotuje dla mnie kilka  streamerków, tak żebym mógł nimi rzucać castem ;), Komentarz mojej lepszej połówki - o której masz zamiar się dziś położyć spać :)

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

• 4 tygodnie później...

Czy z serii - HMX96M-MFS-2 do 1oz lub Eagle S/S do 1oz - da radę na rzeczną troć jako lżejsza opcja zestawu (na plecionkę-Parsęta, Wieprza, morze) - ktoś użytkował, poleca itp.?  Mam już wędkę 300 do 60 gram i czy ktoś/coś lżejszego krótszego z Fenwicka 275-290 cm może polecić o akcji moderate do plecionki; jeszcze pytanie ile w przybliżeniu waży  wędka hmx 96M czy Eagle 96M-MS do 1 oz

bo w opisie nigdzie nie znalazłem...

Pzdr 

• 4 tygodnie później...

ETB70MH-FS-2   ktoś użytkuje ?

Cytując siebie szukam odpowiedzi na pytanie: Mając do wyboru wyżej wspomnianego ETB i HMX-S662MH-F czy ktoś jest w stanie powiedzieć jak ten 2gi ogarnie przynęty typu SG LINE THRU ok 35-40 gr ? Czy w ogóle ogarnie ... ? szukam kija MH w 2 kawałkach.  ETB to 10-17lb do 21gr a HMX 8-17 do 28gr ...

Edytowane przez Robert Crocker

Panowie kto mi rozszyfruje początek oznaczenia tej wędki ? Od miejsca EC, potem nie wiem co, potem HM-MF to rozczytuję chyba dobrze, ale co jest napisane pomiędzy EC, a HM to nie wiem :ph34r:

post-65395-0-71149400-1521229584_thumb.jpg

Edytowane przez SlawekNikt

Nie mam oryginału, bez przesady żebym miał cały dostępny sprzęt :D Ale w tej generacji był symbol E od Elite W od Walleye a C od Casting, bo zapewne o niego chodzi. EC i ES nie funkcjonowało w oznaczeniach.

Do tego jedyny Casting z tej serii powinien mieć oznaczenie "trolling". Było jeszcze "jigging" oraz "rigging" ale to w spinningach. Akcja Moderate Fast, stąd MF w drugim członie. Nic Google nie pokazało, bo to podróba. Jeden koleś w Polsce pchnął kilka sztuk i teraz powstają dziwne teorie

Edytowane przez Kamil_Olsztyn
  • Like 1

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie jednak bez problemu wyświetla ec702mf. Napiszę do nich albo do jakiegoś polskiego dystrybutora i to sprawdzę. Napiszę Ci, że warto mieć jakieś dowody na to co się mówi czy też pisze.

Faktycznie coś jest nie tak z tym modelem. Na  stronie fenwicka nic. Google wyrzucił mi jedynie taki link - wędka z serii elite tech ale takiego modelu, chyba, nigdy nie mieli. 
https://micronesia.craigslist.org/sgd/d/2016-model-fenwick-elite-tech/6482432264.html

Po co? Wypowiedziałem się na temat danego egzemplarza. Jeśli to nie wystarczy to jest dystrybutor KR Fishing z Gorlic. Nie będę się wciągał w przepychanki słowne z kimś, kto nie jest w temacie. Pozdrawiam i życzę udanego poniedziałku.

Jakie przepychanki ? Stwierdziłeś, że to podróbka to wrzuć chociaż foto oryginału, tak aby inni nie dali się nabrać tak jak ja.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie dotyczące wędki fenwick długość 2,6 m model HMX86MH-FS-2. Podobno jest do 35 g. Jaka jest jej charakterystyka? Czy nadaje się do wahadeł i obrotowek rozmiar 3,4,5 oraz średnich około 8-12 cm i ciut większych woblerów oraz 12 calowych gum z 15 g główka. Jakie jest minimum tego kija? I oczywiście maksimum? Przeznaczenie Wisła z brzegu.

Jaka jest jakość tych przelotek tytanowych Ti22 Guides z wkładami cyrkonowymi?

Edytowane przez Persi