Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Wędka z linku do wklejanka i na szczupaka będzie nie najlepszym wyborem.

W fenwick ciężko będzie coś zaadaptować.

Z amerykańskich wędek lepszym wyborem bedzie stc Avid. Fenwick robi fajne kije na łodzie. Nie ma co wybierać na siłę.

Edytowane przez DP Fishing

Panowie szukam jakiegoś fenwicka do gumek 3-4 całe i 12 gram.

Mam w tej chwili hmg do 28 i wydaje mi się trochę za mocny.

Pod takie łowienie to aetos do 10lb mlf. Lub elite tech 10lb mlf ( warto jednak pójść w ateosa, bo podobno te nowe elite tech są kruche) . Ja na river runnera o mocy 8lb prowadziłem 12 cm jaskółkę na 7 gramach więc te napewno wytrzymają 12 gram + 4 cale.

I zatną sandacza... ;)

Ciężko mi powiedzieć bo przeważnie kupuje używane wędki, więc ja chyba bym szukał używanego avida. Z dobrych wędek na szczupaka miałem/mam Robinsona diaflexa (ten starszy w korku), Savagear bushwacker. Bardzo fajne wędki.

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Witam.

Z góry wybaczcie ignorancję ale życia by mi nie starczyło na analizę wszystkich postów w tym wątku żeby znaleźć to czego konkretnie szukam więc pytam bezpośrednio... Szukam kijka od Fenwicka na wiślane bolenie i patrząc jedynie po opisie wpadło mi w oko takie coś - HMX96M-MFS-2 .To jest ten "HMX II" czyli chyba nowsza, niekoniecznie lepsza odsłona.Czy ktoś mógłby streścić kilka zdań o tej wędce? Dotychczas ganiałem bolenie ze starym ,poczciwym diaflexem Robinsona 295 7-22g. Bardzo go lubię ale czasem brak mu mocy kiedy trzeba pociągnąć rybę pod prąd albo trafi się przyłów.Potrzebuję czegoś o mocniejszym dolniku, czegoś co ładnie głęboko przy tym pracuje. Czy ten kij będzie dobrym wyborem? Łowię niemal wyłącznie na woblery od 7 do 13 gram.Jeśli kij da radę sięgnę czasem po coś ciut cięższego bo diaflexem nie bardzo się da - już by dyszał...:-) Może ktoś miałby jeszcze inne propozycje.

Będzie idealny. Kijek z mocą w dolniku i zapasem mocy. Kij laduje się od 10g z madra głową i do 50g :) kijek pracuje progresywnie o ugięciu parabolicznym. Nie jest to demon szybkosci. Trzyma dobrze rybę. Model ten byl tutaj polecany pod wislane bolenie. Możesz brać smialo...

Dzięki.

Mam sentyment do Fenwicka więc niewykluczone że na sezon letni się w ten kij wyposażę:-) Diaflex light spin to niezły kijek ale jak wspomniałem nieco zbyt finezyjny pod takie łowy. Z koleji Diaflex classic do 50 gram jest zbyt potężny na bolenie i  może ten Fenwick będzie złotym środkiem ,którego poszukuję.

• Like 1

Merytorycznie z mojej strony specjalnie nie będzie ale rzucił mi się w oczy na popularnym portalu aukcyjnym nowy w bardzo dobrej cenie.Podejrzewam że też znalazłeś skoro robisz rozeznanie a może to przypadek... :D  Dla mnie na bolki za delikatny bo też bym rozważał.Cały czas mi ten mocniejszy i dłuższy w głowie siedzi ale chętnie poczytam jeśli ktoś coś o tym kijku napisze.

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Orientuje się ktoś, czy rękojeść podlega gwarancji, a jak tak to w jakim czasi3 od zakupu. W HMG po około 4 latach poschodziła (wytarła się/odkleiła) mi ta korkoguma. Do samej pianki i zastanawiam się czy można coś z tym zrobić?