Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

ETB oraz ETW bym odpuścił. Blanki z papieru....

EWS czyli starszy Walleye lub ESM czyli Smallmouth byłyby godne polecenia. Dynamika też szersza niż nowsze wynalazki.

Mam ESMS63MH-F i jeśli chodzi o cięższy opad, to jest rewelacja kij. Do tego ciepła rękojeść i do końca grudnia można łowić.

Podobnie EWS63M-XF czy EWS66M-F

Bo on ma ogarnać tez czasami koguta do 35 g.. ale..może kupię takiego 3/21 z dołu będzie lżej..ogarniał.........

Może być za "miękki" pod koguta, ma inną akcję - "moderate-fast" (ale tylko w dwu-składzie i z długością 2.05) a i moc na pewno nie pozwoli jej tak przeciążać jak model który chciałeś kupić pierwotnie 6-12lb 3-21g do 10-17lb 7-21g.

Długość 2,13m w modelu 3-21 to tylko jedno-skład. 

Może ktoś Ci podpowie bo moja wiedza o połowach kogutami nie jest zbyt wielka.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jak wspominałem od kilku lat posiadam Fenwick HMG 1,98 cm 7-21 g w jednoskładzie. Dla mnie wędka prawie idealna:) Ostatnio w wędkarskim przysłuchiwałem się rozmowie, w której klient szukał kija sandaczowo-szczupakowego. Dostał odpowiedź, że trudnno będzie znaleźć takie połączenie:) Dla mnie ten Fenwick jest takim właśnie połączeniem. Tam gdzie łowię, mogę wziąć spokojnie ten jeden kij na łódkę. Obsługuje mi zestawy w zakresie od 3 g ołów + guma 10-12 cm (dryf do 2 m) do maksymalnie 15 g + cannibal 15 cm. Rzuty są komfortowe w obu przypadkach. 

Wadą tego kija jest to, że na rękojeści zastosowano jakiś rodzaj korkogumy, która niestety odkleja się, odsłaniając piankę. Wielokrotnie próbowałem skontaktować się z KR Fishing, zarówno przez formularz na stronie https://fenwick.com.pl/kontakt/, email, jak i telefon. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi. Totalne ignorowanie klienta.

Dla mnie obsługa nie do przyjęcia, chętnie kupię kolejny kij Fenwick, ale póki dystrybutorem będzie KR, nie zaryzykuję.

P.S. Tym korkiem nie ma co się za bardzo przejmować, delikatnie go usunąłem i teraz mam rękojeść z czarnej pianki. Chyba jednak nie o to w tym wszystkim chodzi.

Edytowane przez leszczynski.bp
  • Like 1

Jak wspominałem od kilku lat posiadam Fenwick HMG 1,98 cm 7-21 g w jednoskładzie. Dla mnie wędka prawie idealna:) Ostatnio w wędkarskim przysłuchiwałem się rozmowie, w której klient szukał kija sandaczowo-szczupakowego. Dostał odpowiedź, że trudnno będzie znaleźć takie połączenie:) Dla mnie ten Fenwick jest takim właśnie połączeniem. Tam gdzie łowię, mogę wziąć spokojnie ten jeden kij na łódkę. Obsługuje mi zestawy w zakresie od 3 g ołów + guma 10-12 cm (dryf do 2 m) do maksymalnie 15 g + cannibal 15 cm. Rzuty są komfortowe w obu przypadkach. 

Wadą tego kija jest to, że na rękojeści zastosowano jakiś rodzaj korkogumy, która niestety odkleja się, odsłaniając piankę. Wielokrotnie próbowałem skontaktować się z KR Fishing, zarówno przez formularz na stronie https://fenwick.com.pl/kontakt/, email, jak i telefon. Zero jakiejkolwiek odpowiedzi. Totalne ignorowanie klienta.

Dla mnie obsługa nie do przyjęcia, chętnie kupię kolejny kij Fenwick, ale póki dystrybutorem będzie KR, nie zaryzykuję.

P.S. Tym korkiem nie ma co się za bardzo przejmować, delikatnie go usunąłem i teraz mam rękojeść z czarnej pianki. Chyba jednak nie o to w tym wszystkim chodzi.

wszystkie HMG kupiłem w usa. nawet z wysyłką wyszło sporo taniej. co do zastosowania sandaczowo szczupakowego to potwierdzam.

Edytowane przez Robert Crocker

• 1 miesiąc temu...

Się pozmieniało.

Gdybyś chciał skrobnąć krótkiego maila do Fenwick Customer Service i potrzebował pomocy, dawaj znać śmiało.

Witam szanownego kolegę potrzebuję adres i mejl do Fenwick USA, mam problem z reklamacją w Polsce i chcę przedstawić całą sprawę dla producenta. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. pozdrawiam Piotr

Witam szanownego kolegę potrzebuję adres i mejl do Fenwick USA, mam problem z reklamacją w Polsce i chcę przedstawić całą sprawę dla producenta. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. pozdrawiam Piotr

Witam. dokładnie, problem zgłosiłem poprzez strone https://www.purefish...ages/contact-us lecz sprawy to nie wyjaśniło. dostałem odpowiedz żeby się kontaktować z KR FISHING więc ani kontaktu ani wędki.

W większości pomaga osobista wizyta w sklepie.

Witam, sklep zadziałał bez zarzutu, serwis stwierdził że uszkodzenie mechaniczne, nie pomogły zdjęcia znad wody z rybą i wędką. Wygląda tak że złowiłem rybę i z radości połamałem wędkę eh szkoda gadać. Napisałem do Fenwick USA jak odpowiedzą przedstawie całą sprawę.

• 7 miesięcy temu...

Witam panowie, potrzebuje kijka na zaporówkę żeby obsłużył przynęty gumowe od 10-25 gr plus guma. Zastanawiam się nad Fenwickiem World Class 6’8 1/4-5/8 oz 6-12 lb (najnowsza wersja, taki srebrny kolor blanku). Ponieważ mało jest informacji o tym kijku stąd pytania do posiadacz, czy ten kijek obsłuży taką gramaturę komfortowo. Czy szukać czegoś z St. Croix? Czy może polecacie coś innego? Kijek +-1500 zł

• 4 tygodnie później...

Witam,

mam pytanie odnośnie serii wędzisk fenwick. Większość z Was pisze "stara" lub "nowa" seria ewentualnie "I(pierwsza)" lub "II(druga)". Czy informacja o serii jest zawarta gdzieś w opisie na wędzisku? Mam na myśli tu głównie modele HMG I Aetos. Czy ktoś mógł mi przybliżyć ile było serii tych modeli i w jakich latach były produkowane? Pytanie dla fanów marki zapewne trywialne a mi ciężko się w tym połapać.

Znawcą nie jestem ale z tego, co się orientuję nie jest to nigdzie opisane. Pierwsza seria od drugiej różni się wyglądem-kolor omotek, „grafika” na blanku, napis „Fenwick”, czcionka opisu blanku, druga od trzeciej to już chyba tylko detale jeżeli chodzi o wygląd ale z 2 na 3 była zmiana blanków, korka na klasę AAA i przelotek .

Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

Edytowane przez PatLove

Witam,

mam pytanie odnośnie serii wędzisk fenwick. Większość z Was pisze "stara" lub "nowa" seria ewentualnie "I(pierwsza)" lub "II(druga)". Czy informacja o serii jest zawarta gdzieś w opisie na wędzisku? Mam na myśli tu głównie modele HMG I Aetos. Czy ktoś mógł mi przybliżyć ile było serii tych modeli i w jakich latach były produkowane? Pytanie dla fanów marki zapewne trywialne a mi ciężko się w tym połapać.

Marka została założona w 1952 a pierwsze wędki grafitowe wprowadzono w 1973, serii było kilknaście. Określenia „pierwsza”, „druga” seria są po prostu od czapy u nic nie znaczą:) ludzie nie wiedzą i czym piszą:)

Pozdr

Edytowane przez Sławek.Sobolewski