Skocz do zawartości

Wędki Fenwick

pike00

Rekomendowane odpowiedzi

Marka została założona w 1952 a pierwsze wędki grafitowe wprowadzono w 1973, serii było kilknaście. Określenia „pierwsza”, „druga” seria są po prostu od czapy u nic nie znaczą :) ludzie nie wiedzą i czym piszą :)

Thttp://www.stcroixrods.com.pl/freshwater?view=article&id=104:triumph-2&catid=11:freshwater jest napisane o odnowionej serii. Dla mnie "stara seria Triumphów", to ta z żółtym tłem pod napisem. 

Za sjp : kolejno występujące po sobie takie same, lub o podobnych cechach elementy.

Dlaczego mam nie powiedzieć np. St. Croix model Triumph pierwszej serii?

Nie mogę też powiedzieć np. Fenwick model Elte Tech drugiej serii (tu strzelam), bo np. zmienił się np. rodzaj przelotek?

Czy Fenwick produkuje wędki, czy wędziska, to już inna kwestia :)  ;) 

Edytowane przez HaDe

Nie wiem ile serii było od początku powstania marki Fenwick.

W Polsce pierwsza dostępna seria HMG miała oznaczenie GS.

Przy kolejnej serii nie pojawiło się już GS.

To zmiany w opisie. Oczywiście różnice są też w wyglądzie, pracy wędki itp.

Na zdjęciu dwie wędki do 18gr.

Jest też kolejna seria ale jej nie miałem w ręku więc się nie wypowiem. Ale ktoś na forum ma wędkę z tej serii, chyba gdzieś w wątku wrzucił fotkę, jeżeli dobrze pamiętam. 0ffc1f2a1497566a53210eb65b28405b.jpg27086daeb7faddb494dc9a1e91e81a21.jpg699855ec84b30c4e15bff99ad85bfaf3.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 8 miesięcy temu...

Witam, odgrzeję kotleta :)

Koledzy potrzebuję wiedzy o tym modelu : HMG802L

Czy ktoś miał do czynienia z tym patykiem ?

Czy to faktycznie wklejka i jak ona się sprawuje ?

Czy kij jest dobrze wyważony ?

Czy ktoś zna przypadkiem długość dolnika ?

W obecnej lekkiej sandaczówce brakuje kliku cm żeby troszkę wyżej podbić i dalej cisnąć przynętą...dlatego zastanawiam się czy to nie czas zafundować sobie lądowanie tego orzełka :)

Pozdrawiam.

Karol

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Łowię krótszymi i ciut mocniejszymi pod korbę. Jerki i twich'e bardzo dobrze z tymi kijami współpracują. Może i koguty na ciężko ale to późniejszą porą roku spróbuję.

Mnie to bardziej interesuje czy są to te same blanki co w poprzednich seriach. Miałem kij do 18g a łowiłem przynętami po 30g w komforcie. Blank był mega mięsisty, sprężysty. Łowiłem gumami jak i blachami czy woblerami, rozstałem się z nim a teraz szukam alternatywy.

• 1 miesiąc temu...

Fenwick GS66M-MF-2 to jest mój ulubiony kij. Szukam czegoś trochę mocniejszego, ale o charakterystyce jak najbardziej zbliżonej do tego starego modelu. Pasuje mi w nim niemal wszystko, ale chciałbym móc rzucać np. cannibalem 12cm+15g. ołowiu.

Dawno już wypadłem ze sprzętowego obiegu ;) więc proszę o podpowiedź. Fajnie gdyby był to jakiś mocniejszy brat z tej samej stajni. Budżet raczej skromny.

Wędki z pracowni to w moim przypadku przerost formy nad treścią :)

a53fc9664ce1fc9a01e86fddaea1f1cd.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...