Skocz do zawartości

Małe kółka łącznikowe

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie gdzie można kupić najmniejsze, nierdzewne kółka łącznikowe do woblerów? I przy okazji może ktoś ma sprawdzone, precyzyjne, ostre szczypce (zakładam takimi kółeczka). Przerobiłem już kilka par szczypiec budżetowych, które musiałem poprawiać pilnikiem ale z racji słabego materiału powyginały się jak plastelina.

Kupiłem kiedyś Perfect 2mm i taki mi odpowiadały wielkością ale niestety rdzewieją szybko

Chciałem właśnie te podpowiedzieć... mniejszych nie widziałem na rynku (ba! nawet w tym rozmiarze sensownych nie widziałem) :(

Nie stosuję ich już bo zakładanie ich na woblery to masakra, ściągnięcie kotwicy wprost niemożliwe - ale mnie nie rdzewieją.

Teraz stosuje te i mogę z czystym sumieniem polecić:

http://allegro.pl/mocne-kolka-kamatsu-hyper-strong-3mm-10kg-i5267143798.html

Ja kółeczka( i to te właśnie drobne) zakładam małą wersją mulitool-a, i to jakąś kupioną u chińczyków  i dają radę. Kombinerki są na tyle cienkie że swobodnie chwytają małe kółeczka, swobodnie  podginają oczka w woblerkach , są lekkie i mieszczą się w małej kieszonce w kamizelce. Mi pasują.

• Like 1

Kupiłem kiedyś Perfect 2mm i taki mi odpowiadały wielkością ale niestety rdzewieją szybko

Chyba w podobnym czasie kupowaliśmy, bo już był podobny wątek przed kilkoma laty ;)

Co prawda rzadko używane, ale moje tak jak @Bander nie rdzewiały. Tylko tak jak poprzednik pisał, zdjęcie to masakra, w zasadzie jednorazowe, albo trzeba było obcinać, albo tak je po rozginałem. W tamtym temacie większość się dziwiła po co nam takie malutki, teraz sam najmniejsze jakie używam to 3mm Kostala i tylko czasem do robactwa założę te "stare" srebrne 2mm od Perfecta.

Szkoda że te Predatora też srebrne (wolał bym niebłyszczące czarnuchy) i one chyba nie aż takie małe jak Perfecta...

Od dłuższego czasu stosuję te z predator fishing 2,3mm i są super, jak najbardziej polecam.

Jak ma się ich wielkość do Kostala 3mm? Bo chyba coś pomieszane, w sklepie podają 2,3/2,8, więc bliżej 3mm ;)

Edytowane przez *Hektor*

Jak ma się ich wielkość do Kostala 3mm? Bo chyba coś pomieszane, w sklepie podają 2,3/2,8, więc bliżej 3mm ;)

Na moje oko to te 2,3mm mają średnicę zewnętrzną ponad 3mm, a wewnętrzną 2,5mm.

Są jednak naprawdę malutkie, nie widzę sensu stosowania mniejszych.

Do kostala 3mm nie porównam bo już mi wszystkie zeszły z rok temu, a z pamięcią słabo w takich kwestiach.

Te 2,3mm nie są błyszczące tylko zmatowione :)

Zamówiłem w predatorze kółka 2,3 mm i wypróbuję, szczypce w lorpio Trabucco Rapture tak zupełnie na pałe, jak dojadą dam znać.

Jeśli chodzi o kotwiczki i kółka to można powiedzieć, że jestem mega pedantyczny. Przed każdym podaniem odruchowo chwytam kotwiczkę w palce i sprawdzam ostrość grotów, jak coś mi nie pasuje zmieniam wobler a w domu wymieniam kotwiczki z kółkami. Dobre narzędzia to podstawa żeby uniknąć stresu podczas wymian...

• Like 1

Kiedyś w najmniejszych woblerkach firmy Siek były zakładane takie mikrokółeczka! Ich wielkość była chyba co najwyżej 2mm a jakość bardzo dobra, ale też były srebrne... Od dawna takich poszukuję i też nie mogę trafić... Najmniejsze Kamatsu są większe niż tamte...

• Like 1