sirwolf78 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Witam. Chciałbym tylko napisać, że z wielką niecierpliwością czekam na obiecany w Przygodzie z wędką - cz. II artykuł dotyczący prostego wykonania tuby na wędki z plastikowych rur kanalizacyjnych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Ojej Remek wróci to będę musiał się chyba gdzieś ulotnić, bo zalegam z kilkoma tekstami pamiętam o tym artykule, postaram się żeby znalazł się na stronie w czerwcu. A w razie pilnej potrzeby służę info na priv Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirwolf78 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Akurat się składa, że ja przez rok posiadałem taką tubę - właśnie z rur kanalizacyjnych. Nic prostszego: wybierasz średnicę, od początku odcinasz taką dł. jaka Ci jest potrzebna, dopasowujesz dwie zaślepki na oba końce. Ja z jednej strony nie pasuje (z tej która ma być otwierana) nacinasz z dwóch stron (w kształ trójkąta) ściskasz, dajesz mocną taśmę i koniec .Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirwolf78 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Bardzo proste. A jak jest z wypełnieniem wnętrza? Nic nie potrzeba? Nie będą wędki stukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 @salmo jest lepszy pomysl na zaslepke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirwolf78 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Jeszcze chwila i artykuł nie będzie potrzebny...Hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Ja swoje dwie tuby zrobiłem z rur PCV i korków do tych rur.Wszystko dostępne w sklepach hydraulicznych lub marketach budowlanych. Korki wypełniłem gąbką tak wyciętą, że wędka nie ma możliwości swobodnego przemieszczania się wewnątrz rury. Dodatkowo wędkę można owinąć paskiem cienkiej gąbki. Korek z jednej strony wkleiłem na żywicę epidian, a z drugiej jest zpasowany tak, że wchodzi na lekki wcisk. Dodatkowo korki wyposażyłem w gumowe stopki dla ewentualnej amortyzacji. Rurę pomalowałem farbą do PCV na kolory ochronne po to by mniej kanalizacyjnie wyglądała i by nad wodą można ją było skutecznie ukryć w jakichkolwiek zaroślach. Rączkę i pasek na ramię do przenoszenia tuby wykonałem z taśmy parcianej przyklejonej epidianem. Używam tych tub od wielu lat bez jakichkolwiek problemów. Koszt wykonania jest znikomy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 @Bravo Waci dokładnie tak, najlepsze jest to że można dostać wszystkie elementy bez żadnych kombinaci i złożyć tubę gołymi rękami, w zasadzie bez potrzeby używania narzędzi Ale ponieważ artykuł ma być to umówmy się że zrobie parę fotek i to wszystko poskładam do kupy - chyba że @Waci chcesz artukuł o swojej tubie napisać sam, chętnie odstąpię. Jest jeszcze jeden szczególik o którym warto pamiętać, wiąże się z tym zresztą pewna zabawna anegdota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Dziękuję za zaproszenie. Uzupełniłem swój powyższy post o rysunek wykonany naprędce. Artykułu jednak nie będę pisał bo wszystko już zostało napisane i po co się rozwodzić o rzeczy prostej jak budowa cepa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Wędki trzymałem w oryginalnych pokrowcach i potem wkładałem. Na końcach można umieścić gąbki, cóż za problem. Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirwolf78 Opublikowano 26 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Wszystko jasne! Dzięki, właśnie tak to sobie wyobrażałem, myślałem, że będą jeszcze jakieś dodatkowe ciekawe patenty.No i Panowie, to ogólnodostępne forum, cóż to za anegdota?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Gdy sam sobie robiłem kiedyś tubę, to nie kupowałem kilku elementów, tylko wykorzystałem fakt, że na jednym końcu rura pcv jest pogrubiona w celu łączenia jej z drugą (i o dziwo pasuje jako zatyczka ).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawek1 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Odgrzeje.Moje dzisiejsze wypociny. 10min pracy i tuba na wędeczkę 210cm w 2 częściach jest gotowa. Trochę śmieszna, niestety nie było zatyczek w jednym kolorze. Nie mniej swoją role powinna spełniać świetnie.Jak by ktoś potrzebował zawsze można walnąć czarny mat. Skład i ceny z Castoramy, więc pewnie można taniej. Rura PCV 5cm 2m - nie pamiętam ile kosztowała miałem ją w domu ale zakładam że nie więcej niż 5-10zł.Zaślepka gumowa 50mm - 5złUszczelka redukcyjna 50/32mm - 3złZaślepka gumowa 32mm - 2zł Rure przycinamy do odpowiedniej długości, zakładamy gumy . Teraz możemy wkładać wędeczkę. Koszt coś koło 20zł. Poniżej zdjęcia: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 W sklepach pojawiły sie fajne tuby Mikado na jednoskłady.Zobaczcie sobie w sklepach bo są dość ciekawe, i cena dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 Witam PanowieTemat jest taki:Zrobiłem już parę tub z szarych rur. Standard. Ale chcę więcej i lepiej.Szukam tego elementu, którego nawet nazwy nie znam. To korek, zaślepka... z gwintem. To mocno ułatwia otwieranie i zamykanie tuby.Na załączonym filmiku W 8.19 min gość pokazuje ten przezemnie poszukiwany element.Moje pytanie:Jak się to cholerstwo nazywa, może jakiś link do producenta?Moje rury mają standardowe 10cm średnicy..Robię też szczuplejsze na jednoskłady. PozdrawiamAlek połączone z istniejącym tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert79 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2021 HejAlek sprawdź korek kanalizacji z rewizją/czyszczakiem, firma Karmat, Leominor.Możesz odciąć też ten element od czyszczaka kanalizacji, to już w każdej firmie z systemami kanalizacji znajdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Cześć Hubert.Właśnie obejrzałem. Znalazłem nawet same korki z zakrętką/Dzięki za podpowiedź. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2021 Rewelacja.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MietekK Opublikowano 14 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 (edytowane) Rura 50 mm dwa korki jedna złączka. Edytowane 14 Lutego 2022 przez MietekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Próbował ktoś kiedyś robić coś podobnego ale przeciętego i z zamontowanym zamkiem np i kolanem sklejonym ? Aby dało radę włożyć wędkę z kołowrotkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Podłącze się do pytania albo gdzie taka kupić 220cm długości mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 25 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Podłącze się do pytania albo gdzie taka kupić 220cm długości mnie interesujeMożna zrobić na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi