Skocz do zawartości

Tuba handmade

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat się składa, że ja przez rok posiadałem taką tubę - właśnie z rur kanalizacyjnych. Nic prostszego: wybierasz średnicę, od początku odcinasz taką dł. jaka Ci jest potrzebna, dopasowujesz dwie zaślepki na oba końce. Ja z jednej strony nie pasuje (z tej która ma być otwierana) nacinasz z dwóch stron (w kształ trójkąta) ściskasz, dajesz mocną taśmę i koniec ;) .

Pozdr.

Salmo

Ja swoje dwie tuby zrobiłem z rur PCV i korków do tych rur.

Wszystko dostępne w sklepach hydraulicznych lub marketach budowlanych. Korki wypełniłem gąbką tak wyciętą, że wędka nie ma możliwości swobodnego przemieszczania się wewnątrz rury. Dodatkowo wędkę można owinąć paskiem cienkiej gąbki. Korek z jednej strony wkleiłem na żywicę epidian, a z drugiej jest zpasowany tak, że wchodzi na lekki wcisk. Dodatkowo korki wyposażyłem w gumowe stopki dla ewentualnej amortyzacji. Rurę pomalowałem farbą do PCV na kolory ochronne po to by mniej kanalizacyjnie wyglądała i by nad wodą można ją było skutecznie ukryć w jakichkolwiek zaroślach. Rączkę i pasek na ramię do przenoszenia tuby wykonałem z taśmy parcianej przyklejonej epidianem. Używam tych tub od wielu lat bez jakichkolwiek problemów. Koszt wykonania jest znikomy.

post-69-1348913228,7531_thumb.jpg

• Like 1

@Bravo Waci :mellow:

dokładnie tak, najlepsze jest to że można dostać wszystkie elementy bez żadnych kombinaci i złożyć tubę gołymi rękami, w zasadzie bez potrzeby używania narzędzi

Ale ponieważ artykuł ma być to umówmy się że zrobie parę fotek i to wszystko poskładam do kupy - chyba że @Waci chcesz artukuł o swojej tubie napisać sam, chętnie odstąpię.

Jest jeszcze jeden szczególik o którym warto pamiętać, wiąże się z tym zresztą pewna zabawna anegdota B)

• 8 lat później...

Odgrzeje.

Moje dzisiejsze wypociny. 10min pracy i tuba na wędeczkę 210cm w 2 częściach jest gotowa. Trochę śmieszna, niestety nie było zatyczek w jednym kolorze. Nie mniej swoją role powinna spełniać świetnie.

Jak by ktoś potrzebował zawsze można walnąć czarny mat. ;)

Skład i ceny z Castoramy, więc pewnie można taniej. 

Rura PCV 5cm 2m - nie pamiętam ile kosztowała miałem ją w domu ale zakładam że nie więcej niż 5-10zł.

Zaślepka gumowa 50mm - 5zł

Uszczelka redukcyjna 50/32mm - 3zł

Zaślepka gumowa 32mm - 2zł 

Rure przycinamy do odpowiedniej długości, zakładamy gumy :D. Teraz możemy wkładać wędeczkę. Koszt coś koło 20zł. :)

Poniżej zdjęcia:

post-53121-0-63904800-1429989929_thumb.jpg

post-53121-0-17052400-1429989939_thumb.jpg

post-53121-0-77402400-1429989946_thumb.jpg

post-53121-0-35820700-1429989958_thumb.jpg

post-53121-0-38596700-1429990073_thumb.jpg

• Like 1

• 5 lat później...

Witam Panowie

Temat jest taki:

Zrobiłem już parę tub z szarych rur. Standard. Ale chcę więcej i lepiej.

Szukam tego elementu, którego nawet nazwy nie znam. To korek, zaślepka... z gwintem. To mocno ułatwia otwieranie i zamykanie tuby.

Na załączonym filmiku

W 8.19 min gość pokazuje ten przezemnie poszukiwany element.

Moje pytanie:

Jak się to cholerstwo nazywa, może jakiś link do producenta?

Moje rury mają standardowe 10cm średnicy..

Robię też szczuplejsze na jednoskłady.

Pozdrawiam

Alek

połączone z istniejącym tematem

• 11 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...