Skocz do zawartości

Kołowrotek Dragon Flash fd 640i - uszkodzony kabłąk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W 2015 roku kupiłem kołowrotek Dragon Flash fd 640i objęty 5 letnią gwarancją. Po niecałym roku użytkowania zacząłem mieć problemy z kabłąkiem. Problemem jest wyerodowana częsć przy rolce. Od tarcia o żyłkę zrobiła się mała szczelinka, która zatrzymuje żyłke i nie pozwala jej wejść na rolkę. Problemem jest zarówno obciążenie przy skręcaniu jak i niszczenie linki oraz pogłębiający się wżer w kabłąku. Takie błędne koło. Chwilowo przyzwyczaiłem się sciągać linke palcem na rolke ale wiadomo że to duży dyskomfort. Powodem wydaje się być błąd technologiczny kołowrotka gdyż żyłka nie schodziła na rolke z powodu złego konta rolki do szpuli lub źle wyprofilowanegi kabłąka (to moje zdanie oczywiście). Nie wiem czy to normalne (bo już mi sie zdarzało w tanich kołowrotkach), że przy pewnej pozycji kabłąk się nie blokuje przy otwieraniu i trzeba korbką zmienić jego położenie aby prawidłowo otworzyć kabłąk. 

Co wy myślicie o tym przypadku ? Jest to powód oddania kołowrotka na gwarancje?, czy raczej moja wina i uszkodzenie mechaniczne ? może propozycja sposobu naprawy ?

Pozdrawiam Tomasz 

post-61775-0-76219100-1458130912_thumb.jpg

post-61775-0-81935900-1458130922_thumb.jpg