Skocz do zawartości

Videoteka rodbuildera, czyli jak to się robi?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając dziś stronę Batson Enterprises natrafiłem na nowy (przynajmniej dla mnie) dział video:

http://www.batsonenterprises.com/rod-building-videos

W tej zakładce znajduje się dziewięć filmów - rozdziałów poświęconych poszczególnym etapom konstrukcji wędki, co myślę że fajnie zbiera w całość tematykę i może być interesującym materiałem poglądowym zwłaszcza dla osób zaczynających swoją przygodę z rodbuildingiem.

Jest to równiez okazja do obejrzenia i posłuchania na żywo osób odpowiedzialnych za blanki Batsona, bo na filmach instruktorami są kluczowe osoby z firmy takie jak Bill Batson czy Mike Thorson.

Na długi zimowy wieczór i nie tylko biggrin.png

Zuważcie że na pierwszym filmie są fragmenty z Bobem Batsonem, nagrania z jakiejś starej kamery analogowej jak spędzał czas z rodziną na rybach - ja myślę że to jest bardzo piękny gest i dobrze świadczy o tych ludziach że podtrzymują pamięć swojego śp.ojca - mi się to wydało naprawdę autentyczne i nie pod publiczkę, pamiętam że jak robiłem wywiad z Billem Batsonem to już zwróciłem uwagę ile czasu poświęca swojemu zmarłemu ojcu

do filmów mogę dodać jeszcze tyle że jeżeli chodzi o rodbuilding to z Batsonami jest też b.dobry kontakt mailowy i chętnie pomagają, zwłasza wspomniany Karry Batson :D

Witam,

Wszyscy w Batson Enterprises pamiętają Boba i corocznie w rocznicę śmierci jadą na ryby. Uważam, że te filmy pomogą w samodzielnej budowie własnej wędki. Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

O, tego jeszcze u nas w telewizorni nie było. A któż to będzie prowadził ten program czy też w nim występował Irku? B)

Prawdę mówiąc to nie wiem jak to będzie wyglądało. Zrobili u nas w pracowni kilka godzin materiału i to wszystko. Filmowany był cały proces powstawania wędki. Z tego co wiem program będzie trwał ok 8 minut i będzie go prowadził lektor.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Ha ha, czyli powtórzyli w wersji filmowej nasz pierwszy rodbuildingowy cykl Przygoda z wędką można powiedzieć :D No ciekawe jak to zmontują, miejmy nadzieję że lektor będzie znał się na rzeczy i sensownie komentował akcję na ekranie :D

A jaki kijek montowałeś dla potrzeb tego filmu?

Film w Polskiej telewizji o rodbuildingu :D ... no proszę. Ciekawe jak zmontują. Prośba, jak będzie emisja, mógłby ktoś nagrać i wrzucić na YT? Nie posiadam telewizora.

No cóż, wiem już jak się robi wędki i jak się robi doniczki :mellow: aż nie wiem za co się zabrać :lol:

W sumie to też nie mam telewizora, jednak oglądałem, ale nie miałem możliwości nagrać. Krzysiek - raczej nic, czego nie widziałeś, było to dokładnie 5-6 minut, bez żadnych szczegółów. Nie wiem jak w założeniu, ale w efekcie raczej nie tyle promocja rodbuildingu, co samej pracowni oraz instrukcja z czego składa się wędka oraz schemat procesu jej powstawania. Niestety ramy programu na nic więcej nie pozwoliły. Nie jestem pewien czy przypadkowy widz, zasiadający zwyczajowo w swym fotelu w każde niedzielne popołudnie nie pomyślał, że tak powstaje każda jedna wędka... Jaxon, Robinson, FishingCenter... B) Musiałbym raz jeszcze obejrzeć, a ogólnie oglądało się miło..

Pozdrawiam

Grzesiek

Witam,

Wszyscy w Batson Enterprises pamiętają Boba i corocznie w rocznicę śmierci jadą na ryby. Uważam, że te filmy pomogą w samodzielnej budowie własnej wędki. Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30.

Pozdrawiam,

Ireneusz Matuszewski

Ponieważ jest już po premierze a ja jak zwykle nie mogłem obejrzeć to moje pytanie brzmi - czy gdzies będzie to jeszcze można obejrzeć.W jakiejś powtórce czy na YT.

Ha ha, ta dyskusja o arborach powraca cyklicznie :D

Moim zdaniem rzecz nie jest aż tak znowu prosta no bo np. przy blankach gdzie występuje mała różnica pomiędzy średnicą zewnętrzną blanku a średnicą wewnętrzną uchwytu silenie się na arbory z pianki czy z korka jest moim zdaniem mało sensowne :unsure: z kolei przy lekkich kijach, gdzie tasmy musiałoby pójść na grubo zastosowanie lżejszego materiału na arbor może być dobrym rozwiązaniem.

Pytanie o trwałość też nie jest takie proste - pamiętam jak w Rodmaker Magazine i na forum RBO były dyskutowane foam grips czyli rękojeści z pianki - odpowiedniki arborów. Autorzy jasno określili że takie rękojeści są bezpieczne tylko przy zastosowaniu w lekkich wędkach, nie przenoszących dużych obciążeń oraz że nawet w takich przypadkach konieczne jest zastosowanie pianki o odpowiedniej gęstości a więc i masie - była to wyrażane w funtach.

Tymczasem w przypadku arborów nie spotkałem takich informacji ze strony producentów, organoleptycznie na podstawie doświadczenia stwierdzic mogę iż arbor arborowi nierówny i że dostępne na rynku arbory diametralnie potrafią różnić się właśnie gęstością, masą, łatwiej bądź trudniej ulegają obróbce etc :unsure:

czy się zatem prędzej arbor ukruszy czy sparcieje lacktaśma? Mam kije na tym i na tym, wszystkie jak do tej pory działają bez zarzutu - może tajemnica tkwi w żywicy jaką każdy arbor, z czego by nie był wykonany, jest zalewany

Jak mam między blankiem, a uchwytem niewiele miejsca to jadę taśmą. Jak miejsca mam dużo to się bardzo cieszę i dotaczam na wymiar arbory z korka. Dwie sztuki o szerokości 1-2 cm. Dopasowywuję je tak, żeby wchodziły na wcisk.

Próbowałem grafitowych arborów i delikatnie mówiąc - nie mam do nich przekonania. Jest taka biała spieniona pianka, która dużo lepsze wrażenie wywarła na mnie, ale już się przyzwyczaiłem do korka i trochę go poznałem, więc pozostanę przy nim.

Wiem ,że temat wraca ale nadal widzę taśmę w zastosowaniu,tym bardziej że na filmie syn Pana Irka wcale tak sporo żywicy nie dał :unsure: myślisz @Friko że taka ilość przejdzie przez te kilkadziesiąt zwojów taśmy do samego blanku? ja spotkałem się 2 razy z klikającymi i ruszającymi się uchwytami i to w kijach za gruba kasę :angry: ,konkretnie uchwyt nie trzymał linii z korkiem,czego przyczyna była ulegająca naciskowi taśma,której żywica nie przeżarła :unsure: moim zdaniem pod końcówka(kapslem) dolnej rękojeści można dać taśmę ale pod uchwytem bywa to ryzykowne,chyba że naprawdę jest tego kilka dosłownie nawojów i przesiąknie dobrze żywicą.Jak ciężko poprawić taki ruszający się uchwyt pewnie każdy się domyśla,zdejmowanie przelotki lub przelotek w 1cz kiju foregripa itd.dlatego ja tego nie zastosuję.