Friko Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Przeglądając dziś stronę Batson Enterprises natrafiłem na nowy (przynajmniej dla mnie) dział video:http://www.batsonenterprises.com/rod-building-videosW tej zakładce znajduje się dziewięć filmów - rozdziałów poświęconych poszczególnym etapom konstrukcji wędki, co myślę że fajnie zbiera w całość tematykę i może być interesującym materiałem poglądowym zwłaszcza dla osób zaczynających swoją przygodę z rodbuildingiem.Jest to równiez okazja do obejrzenia i posłuchania na żywo osób odpowiedzialnych za blanki Batsona, bo na filmach instruktorami są kluczowe osoby z firmy takie jak Bill Batson czy Mike Thorson.Na długi zimowy wieczór i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 osz Ty się przyda mnie toto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Dokładnie, w jakiś długi zimowy wieczór trzeba będzie siąść i obejrzeć. Mam tylko na dzieję, że to nie są filmiki w stylu 'jaki to Batson jest zajebisty', bo czegoś takiego nie trawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 obadałem filmiki .spoko są ,i nie leją miodu na swoją firmę,ale ten Karry Batson mnie rozwalił,mówiąc o naklejce firmowej,bo to podniesie wartość kija ogólnie miło i rzeczowo a Bill Batson to normalnie looks like Jarosław Kret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Filmy spoko warto zobaczyć. Dobry chwyt firmy na popularyzację domowego zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2010 Zuważcie że na pierwszym filmie są fragmenty z Bobem Batsonem, nagrania z jakiejś starej kamery analogowej jak spędzał czas z rodziną na rybach - ja myślę że to jest bardzo piękny gest i dobrze świadczy o tych ludziach że podtrzymują pamięć swojego śp.ojca - mi się to wydało naprawdę autentyczne i nie pod publiczkę, pamiętam że jak robiłem wywiad z Billem Batsonem to już zwróciłem uwagę ile czasu poświęca swojemu zmarłemu ojcu do filmów mogę dodać jeszcze tyle że jeżeli chodzi o rodbuilding to z Batsonami jest też b.dobry kontakt mailowy i chętnie pomagają, zwłasza wspomniany Karry Batson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Witam, Wszyscy w Batson Enterprises pamiętają Boba i corocznie w rocznicę śmierci jadą na ryby. Uważam, że te filmy pomogą w samodzielnej budowie własnej wędki. Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski O, tego jeszcze u nas w telewizorni nie było. A któż to będzie prowadził ten program czy też w nim występował Irku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Prawdę mówiąc to nie wiem jak to będzie wyglądało. Zrobili u nas w pracowni kilka godzin materiału i to wszystko. Filmowany był cały proces powstawania wędki. Z tego co wiem program będzie trwał ok 8 minut i będzie go prowadził lektor. Pozdrawiam,Ireneusz Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 30 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Ha ha, czyli powtórzyli w wersji filmowej nasz pierwszy rodbuildingowy cykl Przygoda z wędką można powiedzieć No ciekawe jak to zmontują, miejmy nadzieję że lektor będzie znał się na rzeczy i sensownie komentował akcję na ekranie A jaki kijek montowałeś dla potrzeb tego filmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 aż się chce montować kijek jak takie info się słyszy fajnie że ktoś zauważył wreszcie ta potrzebę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ireneusz Matuszewski Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Montowany był IST993F. Tekst był ze mną konsultowany, mam nadzieję, że nie będzie pomyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIEK522 Opublikowano 30 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Wielkie dzięki po obejrzeniu tych filmów na pewno się odważę zrobić sam sobie wędkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 I tak trzymaj @Jasiek a jak już zrobisz tą wędkę to pamiętaj o nas: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=8360& ;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 1 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Film w Polskiej telewizji o rodbuildingu ... no proszę. Ciekawe jak zmontują. Prośba, jak będzie emisja, mógłby ktoś nagrać i wrzucić na YT? Nie posiadam telewizora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modesty wand Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 A oglądałem,szkoda że ja nie mam takich ''sterylnych'' warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Film w Polskiej telewizji o rodbuildingu ... no proszę. Ciekawe jak zmontują. Prośba, jak będzie emisja, mógłby ktoś nagrać i wrzucić na YT? Nie posiadam telewizora. No cóż, wiem już jak się robi wędki i jak się robi doniczki aż nie wiem za co się zabrać W sumie to też nie mam telewizora, jednak oglądałem, ale nie miałem możliwości nagrać. Krzysiek - raczej nic, czego nie widziałeś, było to dokładnie 5-6 minut, bez żadnych szczegółów. Nie wiem jak w założeniu, ale w efekcie raczej nie tyle promocja rodbuildingu, co samej pracowni oraz instrukcja z czego składa się wędka oraz schemat procesu jej powstawania. Niestety ramy programu na nic więcej nie pozwoliły. Nie jestem pewien czy przypadkowy widz, zasiadający zwyczajowo w swym fotelu w każde niedzielne popołudnie nie pomyślał, że tak powstaje każda jedna wędka... Jaxon, Robinson, FishingCenter... Musiałbym raz jeszcze obejrzeć, a ogólnie oglądało się miło.. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witam, Wszyscy w Batson Enterprises pamiętają Boba i corocznie w rocznicę śmierci jadą na ryby. Uważam, że te filmy pomogą w samodzielnej budowie własnej wędki. Dla zainteresowanych tematem budowy wędki podpowiem, że stacja TVN Turbo przygotowuje program o montażu wędek. Premiera przewidziana jest na 5-go grudnia o 18,30. Pozdrawiam,Ireneusz MatuszewskiPonieważ jest już po premierze a ja jak zwykle nie mogłem obejrzeć to moje pytanie brzmi - czy gdzies będzie to jeszcze można obejrzeć.W jakiejś powtórce czy na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orwon Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 http://vod.onet.pl/polak-potrafi,471,serial.html Niestety nie ma jeszcze odcinka od Pana Irka, ale pewnie niedługo się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Podobno ma być powtórka w najbliższą niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orwon Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Można już oglądnąć na VOD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Film całkiem spoko.ale dalej przeraża mnie to wszendobylskie stosowanie taśmy papierowej,a p[otem są kwiatki z ruszającymi sie uchwytami nie lepiej korek dopasowaćpod uchwyt jak robią to np u Batsonów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Ha ha, ta dyskusja o arborach powraca cyklicznie Moim zdaniem rzecz nie jest aż tak znowu prosta no bo np. przy blankach gdzie występuje mała różnica pomiędzy średnicą zewnętrzną blanku a średnicą wewnętrzną uchwytu silenie się na arbory z pianki czy z korka jest moim zdaniem mało sensowne z kolei przy lekkich kijach, gdzie tasmy musiałoby pójść na grubo zastosowanie lżejszego materiału na arbor może być dobrym rozwiązaniem. Pytanie o trwałość też nie jest takie proste - pamiętam jak w Rodmaker Magazine i na forum RBO były dyskutowane foam grips czyli rękojeści z pianki - odpowiedniki arborów. Autorzy jasno określili że takie rękojeści są bezpieczne tylko przy zastosowaniu w lekkich wędkach, nie przenoszących dużych obciążeń oraz że nawet w takich przypadkach konieczne jest zastosowanie pianki o odpowiedniej gęstości a więc i masie - była to wyrażane w funtach. Tymczasem w przypadku arborów nie spotkałem takich informacji ze strony producentów, organoleptycznie na podstawie doświadczenia stwierdzic mogę iż arbor arborowi nierówny i że dostępne na rynku arbory diametralnie potrafią różnić się właśnie gęstością, masą, łatwiej bądź trudniej ulegają obróbce etc czy się zatem prędzej arbor ukruszy czy sparcieje lacktaśma? Mam kije na tym i na tym, wszystkie jak do tej pory działają bez zarzutu - może tajemnica tkwi w żywicy jaką każdy arbor, z czego by nie był wykonany, jest zalewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jak mam między blankiem, a uchwytem niewiele miejsca to jadę taśmą. Jak miejsca mam dużo to się bardzo cieszę i dotaczam na wymiar arbory z korka. Dwie sztuki o szerokości 1-2 cm. Dopasowywuję je tak, żeby wchodziły na wcisk.Próbowałem grafitowych arborów i delikatnie mówiąc - nie mam do nich przekonania. Jest taka biała spieniona pianka, która dużo lepsze wrażenie wywarła na mnie, ale już się przyzwyczaiłem do korka i trochę go poznałem, więc pozostanę przy nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Wiem ,że temat wraca ale nadal widzę taśmę w zastosowaniu,tym bardziej że na filmie syn Pana Irka wcale tak sporo żywicy nie dał myślisz @Friko że taka ilość przejdzie przez te kilkadziesiąt zwojów taśmy do samego blanku? ja spotkałem się 2 razy z klikającymi i ruszającymi się uchwytami i to w kijach za gruba kasę ,konkretnie uchwyt nie trzymał linii z korkiem,czego przyczyna była ulegająca naciskowi taśma,której żywica nie przeżarła moim zdaniem pod końcówka(kapslem) dolnej rękojeści można dać taśmę ale pod uchwytem bywa to ryzykowne,chyba że naprawdę jest tego kilka dosłownie nawojów i przesiąknie dobrze żywicą.Jak ciężko poprawić taki ruszający się uchwyt pewnie każdy się domyśla,zdejmowanie przelotki lub przelotek w 1cz kiju foregripa itd.dlatego ja tego nie zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi