Skocz do zawartości

Videoteka rodbuildera, czyli jak to się robi?

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem, czy żywica przejdzie przez wszystkie zwoje, nawet jak jest jej dużo. Zgadzam się @Mekamilem, im mniej miejsca między blankiem a uchwytem tym bezpieczniej dla taśmy. Korek też moim zdaniem najlepszy. Zastanwia mnie jedno, nikt na tych wszystkich filmach nie mówi o odtłuszczuniu. Zarówno blanku jak i wnętrza uchwytu, a to ważna rzecz. No i lepiej nawinąć 3-4 pierścienie wąskiej taśmy niż 2 szerokie, tylko pracy więcej. Wtedy jest większa szansa na przeniknięcie żywicy.

Jak żywica może przejść przez zwoje, jeżeli taśma malarska ma klej?? Rozbierałem już kilka rękojeści, efekt jest zawsze ten sam: taśma nie jest nasączona a na równolegle do powierzchni zwojów tworzy się twardy pierścień z żywicy, łączący blank, nawój taśmy i uchwyt. Rozbierałem też rękojeści, gdzie zamiast taśmy/arborów montażysta nawinął kawałek szmaty, a w innej sznurek konopny. Tam efekt nasączenia był <_<

Dodatkowo powiem, że żadna z rozbieranych rękojeści nie poddała się bez walki. Czy to był sznurek, czy szmata, czy taśma. Dopiero podgrzanie/zniszczenie uchwytu/rozwiercanie blanku przynosiło efekt. Moim zdaniem obawy o trwałość rękojeści „taśmowej” są trochę na wyrost, szczególnie robionej samemu. Waga takiego rozwiązania to inna bajka.

@hasior

moim zdaniem opisujesz przypadki zle wykonanych uchwytów na tasmie. Gdyby były wykonanane prawidłowo, coś takiego nie powinno się zdarzyć. Tutaj głownie chodzi o to żeby do tasmy nie miała dostepu wilgoc z zdanej strony i dlatego tasma powinna byc dokladnie zalana zywica.

Moim zdaniem istotniejsze od aspektow zwiazanych z obawami o trawalosc w tym przypadku sa aspekty zwiazane z waga, dlatego tak jak napisałem - do lekkich kijów na pewno godne polecenia sa lekkie wypelniacze uchwytu z pianki czy z korka.

Powiem tak, ja bardzo często improwizuję, a jeszcze częściej robię tak jak mi logika podpowiada, a nie tak jak jest napisane na stronach dotyczących rodbuildingu ;)

Ale do rzeczy. Odnośnie arborów też już wyrobiłem sobie pewne zdanie i od jakiegoś czasu, a raczej od kilku wędek traktuję je nie jako medium, które ma mi przenosić drgania z blanku na palce, ale tylko i wyłącznie jako 'rusztowanie' do prawidłowego ustawienia uchwytu zanim klej zaschnie. To klej ma po zaschnięciu tworzyć wewnątrz uchwytu dwa duże pierścienie (albo jeden, albo i trzy), które skleją i połączą blank z uchwytem i jednocześnie będą transmitować wszystko, co poniesie blank. Klejony uchwyt suszę oczywiście w pionie.

Nikt mi nie wmówi, że grafitowe, gąbczaste tulejki będą transmitować chociażby tak samo dobrze jak równy, jednolity pierścień z twardego epoksydu. Bo przez ciało jednorodne drganie pobiegnie po prostej, po najkrótszej linii od blanku do uchwytu. A w spienionej piance nie ma szans - musi po drodze ominąć od cholery bąbelków powietrza, więc siłą rzeczy ulegnie osłabieniu/wygaszeniu/rozproszeniu.

PS. jak już pisałem wcześniej, próbowałem już arborów grafitowych :D

Gdyby taśma była tak cudowna to w uchwytach rezonansowych też by pchano taśmę <_< a jednak, wiecej płacisz dostajesz bardziej dopieszczony kij.myśle że na dobrych arborach grafitowych jak napisał Mekamil ,czucię byłoby o niebo lepsze niz na papierze czy piance w klasychnej rekojesci bez tuby,wszak na rezonansie jest lepsze czucie ,a papieru tam niema

myśle że na dobrych arborach grafitowych jak napisał Mekamil ,czucię byłoby o niebo lepsze niz na papierze czy piance w klasychnej rekojesci bez tuby,wszak na rezonansie jest lepsze czucie ,a papieru tam niema

Nic takiego nie napisałem...

Także nie mogę się wypowiedzieć na temat rezonansu, bo chyba nie miałem nawet w rękach.

Mekamil mi kamam o to że zgadzam się z tobą iż jednolity materiał transmituje lepiej niż wszelkiego rodzaju sękacze czy naleśniki z taśmy.doskonale przenoszą drgania tulejki ebonitowe

A no to tak.

Znaczy do taśmy to ja nic nie mam. Tak jak pisałem - jak nie potrzeba jej dużo to jest wygodna. Ale jak przestrzeń jest większa to szybciej i wygodniej jest mi dotoczyć korek.

Ale czy taśma, czy korek, czy kosmiczne pianki - obojętne. Ważne jest dla mnie dobre zalanie uchwytu klejem.

• 2 miesiące temu...
  • 7 lat później...