Krzysiek_W Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja nie wiem, czy żywica przejdzie przez wszystkie zwoje, nawet jak jest jej dużo. Zgadzam się @Mekamilem, im mniej miejsca między blankiem a uchwytem tym bezpieczniej dla taśmy. Korek też moim zdaniem najlepszy. Zastanwia mnie jedno, nikt na tych wszystkich filmach nie mówi o odtłuszczuniu. Zarówno blanku jak i wnętrza uchwytu, a to ważna rzecz. No i lepiej nawinąć 3-4 pierścienie wąskiej taśmy niż 2 szerokie, tylko pracy więcej. Wtedy jest większa szansa na przeniknięcie żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak żywica może przejść przez zwoje, jeżeli taśma malarska ma klej?? Rozbierałem już kilka rękojeści, efekt jest zawsze ten sam: taśma nie jest nasączona a na równolegle do powierzchni zwojów tworzy się twardy pierścień z żywicy, łączący blank, nawój taśmy i uchwyt. Rozbierałem też rękojeści, gdzie zamiast taśmy/arborów montażysta nawinął kawałek szmaty, a w innej sznurek konopny. Tam efekt nasączenia był <_< Dodatkowo powiem, że żadna z rozbieranych rękojeści nie poddała się bez walki. Czy to był sznurek, czy szmata, czy taśma. Dopiero podgrzanie/zniszczenie uchwytu/rozwiercanie blanku przynosiło efekt. Moim zdaniem obawy o trwałość rękojeści „taśmowej” są trochę na wyrost, szczególnie robionej samemu. Waga takiego rozwiązania to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dokładnie. Poza tym, żywica na jakieś tam przenikanie ma tylko 3-4 godziny, potem robi się coraz bardziej plastyczna i zostaje tam gdzie dotarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 To oczywiście zależy od żywicy. Np. Distal zbyt płynny nie jest, ale ostatnio używałem Epidianu i ten był płynny jak cholera (robiłem oplot z taśmy węglowej). Mimo to nie sądzę aby wsiąknął w taśmę, która nawet wodą nasiąka z dużym trudem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 @hasiormoim zdaniem opisujesz przypadki zle wykonanych uchwytów na tasmie. Gdyby były wykonanane prawidłowo, coś takiego nie powinno się zdarzyć. Tutaj głownie chodzi o to żeby do tasmy nie miała dostepu wilgoc z zdanej strony i dlatego tasma powinna byc dokladnie zalana zywica. Moim zdaniem istotniejsze od aspektow zwiazanych z obawami o trawalosc w tym przypadku sa aspekty zwiazane z waga, dlatego tak jak napisałem - do lekkich kijów na pewno godne polecenia sa lekkie wypelniacze uchwytu z pianki czy z korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Racja to po to by szybko zmontowac kij i jazda za nastepny,w rezonansach juz tasmy niet z tego co wiem to pracownia Specjalista montuje na drewnianych arborach.ja w swoich wypocinaj jednak tasmy db unika.kto lubi niech nawija az zbaranieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Powiem tak, ja bardzo często improwizuję, a jeszcze częściej robię tak jak mi logika podpowiada, a nie tak jak jest napisane na stronach dotyczących rodbuildingu Ale do rzeczy. Odnośnie arborów też już wyrobiłem sobie pewne zdanie i od jakiegoś czasu, a raczej od kilku wędek traktuję je nie jako medium, które ma mi przenosić drgania z blanku na palce, ale tylko i wyłącznie jako 'rusztowanie' do prawidłowego ustawienia uchwytu zanim klej zaschnie. To klej ma po zaschnięciu tworzyć wewnątrz uchwytu dwa duże pierścienie (albo jeden, albo i trzy), które skleją i połączą blank z uchwytem i jednocześnie będą transmitować wszystko, co poniesie blank. Klejony uchwyt suszę oczywiście w pionie.Nikt mi nie wmówi, że grafitowe, gąbczaste tulejki będą transmitować chociażby tak samo dobrze jak równy, jednolity pierścień z twardego epoksydu. Bo przez ciało jednorodne drganie pobiegnie po prostej, po najkrótszej linii od blanku do uchwytu. A w spienionej piance nie ma szans - musi po drodze ominąć od cholery bąbelków powietrza, więc siłą rzeczy ulegnie osłabieniu/wygaszeniu/rozproszeniu.PS. jak już pisałem wcześniej, próbowałem już arborów grafitowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 To klej ma po zaschnięciu tworzyć wewnątrz uchwytu dwa duże pierścienie (albo jeden, albo i trzy), które skleją i połączą blank z uchwytem i jednocześnie będą transmitować wszystko, co poniesie blank. Bezdyskusyjnie, mam podobne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Gdyby taśma była tak cudowna to w uchwytach rezonansowych też by pchano taśmę <_< a jednak, wiecej płacisz dostajesz bardziej dopieszczony kij.myśle że na dobrych arborach grafitowych jak napisał Mekamil ,czucię byłoby o niebo lepsze niz na papierze czy piance w klasychnej rekojesci bez tuby,wszak na rezonansie jest lepsze czucie ,a papieru tam niema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 myśle że na dobrych arborach grafitowych jak napisał Mekamil ,czucię byłoby o niebo lepsze niz na papierze czy piance w klasychnej rekojesci bez tuby,wszak na rezonansie jest lepsze czucie ,a papieru tam niema Nic takiego nie napisałem...Także nie mogę się wypowiedzieć na temat rezonansu, bo chyba nie miałem nawet w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Mekamil mi kamam o to że zgadzam się z tobą iż jednolity materiał transmituje lepiej niż wszelkiego rodzaju sękacze czy naleśniki z taśmy.doskonale przenoszą drgania tulejki ebonitowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Mekamil mi kamam o to że zgadzam się z tobą iż jednolity materiał transmituje lepiej niż wszelkiego rodzaju sękacze czy naleśniki z taśmy.doskonale przenoszą drgania tulejki ebonitowe A no to tak.Znaczy do taśmy to ja nic nie mam. Tak jak pisałem - jak nie potrzeba jej dużo to jest wygodna. Ale jak przestrzeń jest większa to szybciej i wygodniej jest mi dotoczyć korek.Ale czy taśma, czy korek, czy kosmiczne pianki - obojętne. Ważne jest dla mnie dobre zalanie uchwytu klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabat22 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 witam mam prośbę jakby ktoś mógł by dać mi link do tego filmu o produkcji wędek bo ten dany nie działa pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabat22 Opublikowano 16 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 poproszę o link do tego filmu o pracowni fishing center Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2011 przyłączam się do prośby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Matuszewski Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Witam, Panowie program ten byl do obejrzenia na VOD. Jedniak minelo juz duzo czasu i zostal wycowany. Hubert Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Hubert nie nagrywaliście ? jak tak, to wrzućcie do neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Matuszewski Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Nie, niestety nie nagrywaliśmy Hubert Matuszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 Taki temat, a gdzies zaginal w czelusciach forum Jak ktos trafi na fajne filmiki o rodbuildingu, to prosze bardzo, mozna spamowac ten watek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi