Skocz do zawartości

Kij sandaczowy... budżetowy

zamki

Rekomendowane odpowiedzi

Z moich przemyslen (z wedka w reku) odnosnie kija na sandacze z lodki...istnieje taka szkola, ktora kaze zakladac wedzisko typu kij od szczotki i zakladac do kogutow glowki rzedu 40g, nawet na plytkiej wodzie.

Do tego dokoptowuje sposob holu, im szybciej tym lepiej bo sie sandacz wyhaczy.

Jako zywo, przypomina mi to sposob zza Oceanu lowienia Muskie.

Tak sie zastanawiam, czy tutaj nie ma m-ca tzw. slepa uliczka: ciezka przyneta - kij bez amortyzacji - czeste spadanie ryb - pomysl o super szybkim holu.

Z drugiej strony kij typu witka to nieporozumienie.

Tu musi byc zloty srodek w moim przekonaniu - odpowiednio sztywny, zeby zabral przynete z dna ale pracujacy przy holu.

Inaczej ryba musi byc pewnie zahaczona albo nastepuje jej zerwanie....a sandacz jest wyjatkowo wredny jesli chodzi o nietypowe zahaczenia...

Gumo

Tu musi byc zloty srodek w moim przekonaniu - odpowiednio sztywny, zeby zabral przynete z dna ale pracujacy przy holu.

Inaczej ryba musi byc pewnie zahaczona albo nastepuje jej zerwanie....a sandacz jest wyjatkowo wredny jesli chodzi o nietypowe zahaczenia...

Gumo

W takim razie zalinkowany wyżej kijek według Twoich preferencji nadaje się ??

Zamker biorąc pod uwagę co zostało powiedziane wyżej uważam, ze Triumph 20 lb bedzie idealnym castingowym kijem na sandały. Puścisz z niego ciężkiego koguta, poleci tez guma na nastogramowej główce. Kij jest na tyle szybki i sztywny, że agresywne prowadzenie to pikuś. Moc kija i sztywnosć dolnika spokojnie pozwoli na zacięcie twadropyskiego sandała, a szczytówka jest na tyle ustępliwa, ze spadów będzie dużo mniej. Kij też pozwoli na szybkie wytarganie nawet 3-4 kg ryby.

Kupiłem tego kija właśnie na Żywieckie sandały, które zamierzam gonić już 2 czerwca !! ;) ;) :huh:

pozd JW :D

@ Jerzy stosuję główki nawet do 30 gr plus guma to będzie za ciężko dla niego. Pomyślałem sobie ,ze skoro nie ma żadnego konkretnego kija dedykowanego do sandacza to mając kij 17 lbs dokupię drugi sporo mocniejszy powiedzmy do 60 gr to będzie dobry do ciężkich główek jak i nada się na rzekę.

ps.Żywieckie jest urocze ale na jesieni niestety nie połowiłem. :(

Gumo

@Gumofilc, a o czym jak od kilku wypowidzi pisze?... dokladnie o takim kijku :D

@ Jerzy stosuję główki nawet do 30 gr plus guma to będzie za ciężko dla niego. Pomyślałem sobie ,ze skoro nie ma żadnego konkretnego kija dedykowanego do sandacza to mając kij 17 lbs dokupię drugi sporo mocniejszy powiedzmy do 60 gr to będzie dobry do ciężkich główek jak i nada się na rzekę.

ps.Żywieckie jest urocze ale na jesieni niestety nie połowiłem. :(

@Zamker z TRC66MHF lata nawet fatso 10. Ja smigałem slidera 10S i bylo full comfort guma z 30g glówką to będzie gdzie okolo 43g. Nic tylko rzucać. Ponadto to kijek, ktory u Żbika kosztuje niewiele ponad 220 zł. Warto dozbierać i kupić, bo w tej cenie nie ma konkurencji. Przyczepisz do niego C3/4600 i wreszcie Lucyna trochę odpocznie :lol: :lol: :lol:

pozd JW

Przyczepisz do niego C3/4600 i wreszcie Lucyna trochę odpocznie :lol: :lol: :lol: pozd JW

Fakt Lucynie oberwało się po omotkach na jesieni. :lol: :lol:

Co do ceny to niestety ale pokazuje 270 zł :( u Wojtka.

Wiem że daje rabaty sam takowy miałem pod choinkę jak kupowałem premierka zapytam może i teraz na zajączka :lol: dostanę.

O takim kiju jak zalinkowany tylko 6stopowym pisałem.

Kij w sumie dosyć mocny i sztywny czy te dodatkowe 6 cali nie złagodzi odrobinkę tej pałkowatości.?? Poza tym i chyba to jest jeszcze stary nawyk ze spiningu do skakania kogutem wolałem dłuższy kij.W tej chwili jeszcze nie ma żadnych osobistych preferencji wyrobionych więc mogę się mocno mylić. :(

w chwili obecnej w stajnimam 3 kijki to lezejszego (ale nie UL) catingu. sa to odpowiednio:

1. KISTLER LTA 7'; do 5/8 oz - dla niektorych wedka ta nienadaje sie do lowienia bo ma akcje (cytuje) KIEŁBASY <_< <_< <_<

2. dośc znana wędeczka z gazet (niebieski blank, pianka moro z dzielonej rekojesci. blank SCIV68MXF

3. testowa wedeczka ze stajni FISHING CENTER opisana do 18 gram. Robiona pod moje widzimisie Wyszla pieknie. miota od 3g. choc sporo zalezy od przynety i jej zdolnosci lotniczych - jak to w castingu

swego czasu uzywalem PC60MLF2 - na poaczatek moze byc... choc ma swoje przypadlosci ktore mi nieodpowiadaly - dlatego tez szybciutko ja sprzedalem gdy tylko pojawil sie zainteresoway :D

• Like 1