Skocz do zawartości

Kij sandaczowy... budżetowy

zamki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

łowienie z łodki oczywiscie a co powiecie o tej wedce savage gear bushwhacker xlnt 213 cm/10-30g

Witam. Ja łowię od tego sezonu tą wędeczką i jestem mile zaskoczony, narazie operowałem główkami w przedziale 12-20g + przynęta i kijek daje radę (głebokość łowiska do 6m). Zastanawiałem się na poczatku sezonu nad Inazumą Flash Zender 2,13m -30g, ale w koncu padło na Savagear-a.

• 2 miesiące temu...

Witam serdecznie interesują mnie dwa kije sandaczowe firmy mikado a mianowicie: Mikado SCR Zander Spin 240 10-30g oraz MIKADO DA VINCI ZANDER 240 10-30 g nie posiadam zbyt wiele gotówki dlatego szukam w kijach niższej klasy. Posiadam inne kije firmy mikado i jestem z nich bardzo zadowolony dlatego wybrałem tę firmę. Który z nich byście wybrali, polecali?

• Like 1

hmmm może nie doradzę profesjonalnie ale coś od siebie napiszę nastawiasz sie na łowienie tylko z opadu czy moze jakiś wobler ? ja mam wszystkie kije mistralla i wiem ze kije budżetowe to nie to samo co z pracowni i jak na kiju pisze cw do 30 gram to wiesz ile w tym prawdy...ja mam jeden cw do 30 gram ale gumy ciezszej jak 15 gram ciezko poderwac z dna drugi do 45 gram i daje rade guma 25 gram z ciezszymi juz tak latwo nie jest. Napisze od siebie ze moglem cos szukac cw do 50 gram bylby wiekszy zapas i tobie radze o tym pogdybac. Popatrzylem na obydwa kije i ten da vinci ma jakies smieszne mocowanie nie wiem jak to sie spisuje gdyby nie to to bym stawial wlasnie na niego tylko ze on nie ma sicow jak ten scr. Pozdro

Kija potrzebuje do łowienia z pontonu na zbiorniku zaporowym typowy opad na główkach do 20g, głebokość do 5m. Wieksza gramatura wyrzutu wiąże się z wiekszym cięzarem wedki a ja szukam czegoś lekkiego żeby jak najmniej mećzyc rękę i móc wędkować przez dłuższy czas, Myślę że zazwyczaj będę używał główek nie cięższych niż 15g.

Napisałeś,że nie będziesz używał główek cięższych niż 15 gram,więc kij który poleciłem jest idealny:) Jest to wklejanka ale o sporym zapasie mocy.Łowie nim w zaporówkach dokładnie tak jak sobie to zaplanowałeś czyli lekki opad max 15 gram.W filmie z gazety VMH Sposób na sandacza jest test tego kilja i jego mocniejszej wersji chyba do 28 gram.Obejrzyj.Mnie namówili:) 

Edytowane przez synek007

Mam już kij do 40g  ale jak dla mnie jest za ciężki więc używam go na rzece. Inazumy to super kije mój kolega posiada jeden z modeli ale niestety jak narazie nie mogę wydać więcej niż 200zł. Chcę kij do 30g bez wklejki  ponieważ mimo tego że zazwyczaj łowie na główki 15g to czasem zakładam koguty na głowkach 25g do agresywnego podbicia. Nie lubie łowić na kije krótsze niż 2,40m dlatego w oparciu o moj budżet i wymagane parametry znalałem te dwa modele jednak nie wiem na który się zdecydować. Na temat da vinci mam juz jako takie pojęcie jednak nic nie wiem na temat tego SCR.

a może warto byłoby dołożyć jednak kilka złotówek więcej i nabyć coś takiego jeśli już o Dragonie piszesz:

http://allegro.pl/wyprzedaz-50-dragon-ultima-spinning-2-60-m-14-42-i3615003717.html

cena dużo niżej niż cena w hurtowniach, na sklepach stacjonqrnych widziałem go jako 600-700zl (chyba)

sam sie skusiłem tylko na model dłuższy.