Skocz do zawartości

Kij sandaczowy... budżetowy

zamki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jeśli to pomoże to z czystego brzegu do dalekich rzutów używam Tm guide select trill 2.95-wiem że kilka osób nie uwierzy.Kij dobry, xfast, 7-28 z możliwością przeciążenia.Z łódki lub w krzakach fox range terminator 2.15 10-40 do obu kijków kołowrotek ryobi artica 2 4000 oraz plecionki daiva 0.14 8x splot.Taki zestaw bardzo mi odpowiada.I powiem więcej. Mam chyba z 8 spinning ów.Kupuj pod siebie a nie kto co doradzi.Kij to najbardziej indywidualna sprawa dla wędkarza. Pozdrawiam, nie krytykuje mnie zbytnio.

• 3 tygodnie później...

Witam, wczoraj w sklepie wpadły mi w oko 4 kije :

-Konger World Champion Zander 10-35g 207g wagi 2,85m cena w promocji z 385 na 270 zł (wklejanka)

-Dragon express Jig 2,7 5-25g ok 170g wagi  200zł

-Okuma Black Rock 7-30 ok 170g wagi 2,75m 280zł

-Daiwa Exceler Jigger 8-35 ok 150g wagi 2,7m 260 zł 

Łowiska zalewy , jeziora do 4-5m , łowię z brzegu, gumy na główkach 10-20g , czasami na rzece

Witam, wczoraj w sklepie wpadły mi w oko 4 kije :

-Konger World Champion Zander 10-35g 207g wagi 2,85m cena w promocji z 385 na 270 zł (wklejanka)

-Dragon express Jig 2,7 5-25g ok 170g wagi  200zł

-Okuma Black Rock 7-30 ok 170g wagi 2,75m 280zł

-Daiwa Exceler Jigger 8-35 ok 150g wagi 2,7m 260 zł 

Łowiska zalewy , jeziora do 4-5m , łowię z brzegu, gumy na główkach 10-20g , czasami na rzece

Ja tam jestem tolerancyjny,chyba bardziej niż inni koledzy,wiec porad kilka.

Jak się gdzieś wpada to wypada się przywitać.

W prawym górnym rogu jest magiczne urządzenie,wyszukiwarka.Bardzo pomocne.Jeśli go użyjesz,nie będziesz musiał zakładać milionowego wątku na ten sam temat.Naprawdę,nawet nie trzeba się za bardzo starać.

Pozdrawiam.

• Like 2

Hmm Inazuma jakoś nie leży mi w ręce , ponadto sprzedawca który ogarnia temat odradził mi ten kij . Cena 2,7 w tym sklepie wynosiła ok 400zł . A co powiecie o tym Kongerze ? Trochę ciężkawy 207g ale za to sporo przeceniony

400 zeta za inazumę? Nieźle... Normalnie kupisz za niecałe 300 złociszy...

Kup kij który leży ci w łapie i jest czuły ,cięty..Reszta to zbędne marketingowe gadanie ...Jak założysz dobrą pletkę to i na szczupakowy kij połapiesz sandacza ... Zawsze patrzyłem za sandaczowymi kijami , ale teraz wiem że nie kij z napisem "zander" , a taki co leży w łapie jest najlepszy ....

Wiem , ogólnie wszystkie fajnie leżały więc ciężko mi się zdecydować . Mam też Shimano catanę MH 300 cm 14-40g ale ona na sandacze jest za bardzo kluchowata . Chyba zdecyduję się na Kongera który teoretycznie powinien być klasę wyżej od reszty (od Dragona tym bardziej ) . 

• 5 miesięcy temu...

Witam

Jak w temacie: poszukuję wędki do połowu sandacza z brzegu. Istotne dla mnie parametry:

Długość ok 270 cm; CW ~ 5-18 g; 

Wędzisko ma służyć do połowów z brzegu głębokość łowiska ok 1,5 - 6 m; woda stojąca lub wolno płynąca; przynęty to gumy w rozmiarach 6 - 15 cm na główkach 5 - 15 g zależy mi na jak największym kontakcie z przynętą w przedziale główek 5 - 10 g.

Zdecydowanie preferuję wędzisko na którym czuć a nie widać ( czyli raczej nie żadna wklejka ). Przeznaczone mam na to ok 700zł a lepiej powiedzmy do 170€. Aktualnie przebywam na pograniczu Holandia - Niemcy i dobrze by było gdybym takowy kij mógł pomacać - zakupić gdzieś w okolicy Venlo ( Eindhoven, Dusseldorf, Kolonia, Duisburg ) Poza sklepem w Venlo niestety nie znam nic w poblirzu ( brak czasu ). Jak ktoś może polecić jakiś sklep - salon posiadający dobrą ofertę to będę wdzięczny.

może agregat prądotwórczy, będzie czuć a nie widać będzie a kopie w łokieć jak cho-ra

tylko te 15gram guma + 15głowka nie pasuje jakoś do kija  do 18 gram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

chyba  ze to guma dmuchana....

Edytowane przez Remek107

Tak żeby nie pisać po raz tysięczny "skorzystaj z wyszukiwarki" , pomogłem ci i połączyłem temat z kilkoma podobnymi.

Na forum znajdziesz jeszcze mnóstwo wątków o tej tematyce.

Dziękuję i przepraszam.

może agregat prądotwórczy, będzie czuć a nie widać będzie a kopie w łokieć jak cho-ra

tylko te 15gram guma + 15głowka nie pasuje jakoś do kija  do 18 gram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

chyba  ze to guma dmuchana....

Ta ironia nie potrzebna nie napisałem, że główka 15 g i guma 15 cm. zdarza mi się podczas łowienia sandaczy gdzie głównie stosuję na moim łowisku 6 - 8 g i gumę 10 - 12 cm porzucać za szczupakiem na płytkiej wodzie wtedy ripera 12 - 15 cm uzbrajam w główkę 3 - 5 g.

Witam

Jak w temacie: poszukuję wędki do połowu sandacza z brzegu. Istotne dla mnie parametry:

Długość ok 270 cm; CW ~ 5-18 g; 

Wędzisko ma służyć do połowów z brzegu głębokość łowiska ok 1,5 - 6 m; woda stojąca lub wolno płynąca; przynęty to gumy w rozmiarach 6 - 15 cm na główkach 5 - 15 g zależy mi na jak największym kontakcie z przynętą w przedziale główek 5 - 10 g.

Zdecydowanie preferuję wędzisko na którym czuć a nie widać ( czyli raczej nie żadna wklejka ). Przeznaczone mam na to ok 700zł a lepiej powiedzmy do 170€. Aktualnie przebywam na pograniczu Holandia - Niemcy i dobrze by było gdybym takowy kij mógł pomacać - zakupić gdzieś w okolicy Venlo ( Eindhoven, Dusseldorf, Kolonia, Duisburg ) Poza sklepem w Venlo niestety nie znam nic w poblirzu ( brak czasu ). Jak ktoś może polecić jakiś sklep - salon posiadający dobrą ofertę to będę wdzięczny.

Edytowane przez Remek107

Polecam Dragon X-Treme Spinn28 bardzo czuły i szybki kijek.

Przeglądałem całą serię i z opisów te wędki: X-fast wyglądają ciekawie tylko chciałbym gdzieś pomacać czy blank nie będzie bardzo "papierowy" czy Niemcy lub Holendrzy tym handlują?