zamki Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2006 Witam. Dzisiaj dyskutowaliśmy z Salmo_Salar na temat wielkości multika. Jak sądzicie czy C4 4601 jest dobry do kija około 2,9m i przynęt rzędu 10-20 gr. ?? Czy może lepiej się będzie spisywał w parze z kijem jerkowym co oznacza automatycznie cięższe przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Odpowiedz jest prosta. Z tej 3 metrówki powinieneś zronić sobie lekki kij jerkowy czyli z dolnika, a ze szczytówki poręczny i szybki kijek na okonie. Wspomniany Abu garcia 4601C4 nada się do obydwóch przypadków, a ty będziesz miał dwa kije. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Thymallus Ty Stary Lipieniu najpierw pomyslalem ze ironizujesz ....ale rzczywiscie znalazles idealne rozwiazanie . Mysle ze ten multik minimalnie bedzie lepszy do jerkowania a z malymi ciezarami przynet - im lzejsze tym trudniej . Ile gramow zadecyduje o granicy udanych rzutow ...nie wiem...praktyka , praktyka , praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Jerry tam do tej mojej propozycji trzeba tylko dorobić gryfy i kijki jak znalazl. Mlody czlowiek podchodzi do tematu jak spiningista. To nie jest jego wina. jemu nikt nie wytlumaczyl, ze trzeba najpierw zmienic mentalnosc, a totem kompletowac zestaw. Mysle, ze taka moja odpowiedz zmobilizuje go do myslenia, ze cos tu nie gra. I o to mi wlasnie chodzilo. pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 27 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Jerry tam do tej mojej propozycji trzeba tylko dorobić gryfy i kijki jak znalazl. Mlody czlowiek podchodzi do tematu jak spiningista. To nie jest jego wina. jemu nikt nie wytlumaczyl, ze trzeba najpierw zmienic mentalnosc, a totem kompletowac zestaw. Mysle, ze taka moja odpowiedz zmobilizuje go do myslenia, ze cos tu nie gra. I o to mi wlasnie chodzilo. pozdrawiam Cie serdecznie Nie jestem juz taki młody i ciężko już u mnie z myśleniem więc proszę o jaśniejszą odpowiedź bo nie wiem co mam tu zrozumieć? ps.Dodam że moim zdaniem C4 4601 jest stanowczo za ciężki (za mocny)do takiego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 @zamker, jestem jak najdalszy od chęci urażenia ciebie.Casting rządzi się swoimi prawami. Ze reguły wymyślili już dawno inni. My możemy jedynie stosować się do tego. ! metrowe kije lub dłuższe to jest dobre dla fachowców od korby. W castingu stosuje się w zasadzie kije o długości 6-7 stóp co po naszemu daje 1,8-2,1metra. Ekstremalnie występują kijki troszkę dłuższe i krótsze. W twoim przypadku mamy 2,9 metra + dwa dolniki (gryfy) powiedzmy po 0,3metra każdy razem 2,9+(2*0,3)=3,5metra. Z tego masz jerkówkę 1,8 metra i kijek na okonie lub inne mniejsze rybki o długości 1,7 metra czyli 6.3Oczywiście trzeba dobrać przelotki, ale na początek jak znalazł.Kołowrotek Abu 4601C4 wcale nie jest aż tak duży. Jest to obok 4601C3 najmniejszy round u Abu. Kiedyś były jeszcze Eony, ale już nie ma. a ciebie zrozumiałem, że chcesz rozwiązać problem niskim kosztem. więc taka propozycja. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamki Opublikowano 27 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2006 Jest to obok 4601C3 najmniejszy round u Abu. Kiedyś były jeszcze Eony, ale już nie ma. a ciebie zrozumiałem, że chcesz rozwiązać problem niskim kosztem. więc taka propozycja.Ja nigdzie nie sugerowałem że chcę problem rozwiązywać tanim kosztem.Zakupiłem Yada za 200 zł o cw 50-120 gr a teraz czekam na multika do niego i będzie to właśnie C4 4600 bo uważam że jest akurat do tego kija <_< .Jeżeli zakocham sie w jerkowaniu to spróbuje łowić lekkim castingiem ale nie nastapi to zapewne szybko z powodu braku czasu. . gorąco pozdrawiam zamker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2006 a ciebie zrozumiałem, że chcesz rozwiązać problem niskim kosztem. więc taka propozycja. Nie widziałem w wypowiedzi zamkera, że chce osiągnąć jakikolwiek cel tanim kosztem. Poprostu zapytał.Dzień później na multiplikator.pl powstał wątek także poruszający problem długości kija castingowego. Bardzo ciekawe wypowiedzi, szczególnie @Hermana.W związku z już powstałym wątkiem mam pytanie: Do czego służa długie kije skandynawskie?? Do łowienia w morzu, czy brzegach??Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi