Skocz do zawartości

Jednoreczna muchowka na lososie

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Bardzo fajny film-gratuluję ryby.Czy kamera była na statywie?To Twoje ulubione miejsce?Nie posługujesz sie podbierakiem?Pytam bo poszedłeś jak po swojego i chyba liczyłeś się z braniem własnie tam.Popieram Twoją opinię-8-ka to doprawdy bardzo mocna wędka-nie każda ryba musi opuscić wodę w ciągu 10 sek!!!.Pozdrawiam-Bugajski

• 2 tygodnie później...

Bardzo fajny film-gratuluję ryby.Czy kamera była na statywie?To Twoje ulubione miejsce?Nie posługujesz sie podbierakiem?Pytam bo poszedłeś jak po swojego i chyba liczyłeś się z braniem własnie tam.Popieram Twoją opinię-8-ka to doprawdy bardzo mocna wędka-nie każda ryba musi opuscić wodę w ciągu 10 sek!!!.Pozdrawiam-Bugajski

Kamera byla na statywie. Bylo to jedno z moich ulubionych miejsc i zawsze wiedzialem,ze moge sie tam spodziewac ryb-zawsze szedlem tam jak po swoje. Mowie bylo, bo niestety juz to miejsce nie istnieje- rzeka wylewala na tym odcinku czesto i amerykanscy melioranci pozazdroscili ich polskim kolega po fachu i wyprostowali mi ten kawalek rzeki obkladajac brzegi faszyna..

Co do podbieraka, to rzadko go uzywam. Wiekszosc lososi laduje do reki za ogon lub wyslizgiem. Jak nie chce im robic zdjecia to staram sie je odpiac w wodzie. Lowie tylko na bezzadziory, wiec jest to zwykle bardzo latwe.

Pozdrawiam serdecznie,

Tomek

Tomku-wspomniałeś o amerykańskich meliorantach.Czy ich działalność bywa podobnie bezzasadna jak ich polskich kolegów?Nie myśle tylko o sfilmowanej rzece,ale szerzej.Co możesz powiedzieć o etyce amerykańskich wędkarzy.Czy miałeś do czynienia z tzw.mięsiarstwem-myślę o braniu ryb bez opamiętania co czesto przypisywane jest Polakom,choć widziałem w czasie zagranicznych łowów nacje bardziej cięte na mięso niż my.Co do sprzętu to przyznać muszę ,że od wielu lat ukochałem Hardyego,ostatnio jednak nabyłem kilka wędek amerykańskich i też nieżle się sprawują.Najbliższe trocie-Bornholm-zobaczymy jak z pogodą.Pozdrawiam-Bugajski

Tomku-wspomniałeś o amerykańskich meliorantach.Czy ich działalność bywa podobnie bezzasadna jak ich polskich kolegów?Nie myśle tylko o sfilmowanej rzece,ale szerzej.Co możesz powiedzieć o etyce amerykańskich wędkarzy.Czy miałeś do czynienia z tzw.mięsiarstwem-myślę o braniu ryb bez opamiętania co czesto przypisywane jest Polakom,choć widziałem w czasie zagranicznych łowów nacje bardziej cięte na mięso niż my.Co do sprzętu to przyznać muszę ,że od wielu lat ukochałem Hardyego,ostatnio jednak nabyłem kilka wędek amerykańskich i też nieżle się sprawują.Najbliższe trocie-Bornholm-zobaczymy jak z pogodą.Pozdrawiam-Bugajski

Poza sfilmowana rzeka nie widzialem zadnych innych regulacji rzek pstragowych. Co do miesiarstwa to powiem tak-zwykle w pierwsze 2-3 dnio sezonu nad popularnymi rzekami pojawia sie cala masa zadnych miesa wedkarzy. Lowia glownie na zywca lub robaki, ktore to przynety w wielu rzeczkach sa dozwolone. Nie demoluja jednak rzeki, poniewaz lowia glownie glupie, wpuszczone specjalnie dla nich ryby hodowlane. Ryby dzikie owszem padaja, ale sa zdecydowanie chronione wpuszczakami. Po pierwszych kilku dniach sytuacja wraca do normy i rzeki opanowywuja muszkarze. Ci ryb w zasadzie nie biora.

Ja nie mam serca ogladac tego swoistego uboju i uciekam na swoje siurki. Tam to juz tylko sarny, dzikie indyki i bazanty towarzysza mi podczas polowu:)

Pozdrawiam,

Tomek

• 3 miesiące temu...

Podjalem decyzje i zamowilem kijek w Fishing Center. Niedlugo wedka zbrojona na blanku Batson IF1008 (3.05m #8) bedzie u mnie. Teraz prosze kolegow o pomoc w doborze linki. Domyslam sie, ze dziewiatka bedzie do tego potrzebna, zeby kijek lepiej sie ladowal. Jakies typy?