polak9 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Witam co ile konserwujecie wiosła choć mało używane to wymagają konserwacji.Ja się przeraziłem jak swoje zobaczyłem a mają 3 lata choć przez pierwsze 2 lata były ok.Latem łódka pod plandeką a zimą garaż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zandermafija Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 (edytowane) Wiosła nie będą moczone, a jedynie używane w razie awari.Do lakierowania dostałem grunt i lakierhttps://allegro.pl/oferta/impregnat-ochronny-gruntujacy-v01-bezbarwny-0-7l-vidaron-14392932843 https://allegro.pl/oferta/vidaron-lakier-zewnetrzny-do-drewna-polysk-0-75l-bezbarwny-na-zewnatrz-14740951598?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=17967348206&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAu8W6BhC-ARIsACEQoDAVhfRP6ZRi6GMOcIJCdsNfWvyXxHr-mA5_ib3N_omjgjWruJCEkHkaApK7EALw_wcB Edytowane 5 Grudnia 2024 przez zandermafija*SpinnigistaWT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 FISH Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Śiniznę możesz ukryć przez bejcowanie. Dobry lakier jachtowy robi V33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mafer Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Śiniznę możesz ukryć przez bejcowanie. Dobry lakier jachtowy robi V33.Do usuwania sinizny polecam środek Kuprafung Clear lub mniej profesjonalny zwykły Domestos Ten drugi niestety w pewnym stopniu wpływa na degradację włókien i osłabia drewno. Nie na tyle jednak aby wiosła się łamały. Kuprafunga stosowałem na zaatakowane sinizną belki budując wiatę i altankę gdzie sprawdził się dobrze. Pod lakiery bejce itp stosowałem z kolei bezbarwny (jest też brązowy) impregnat Kuprafung B Compakt. W suche drewno wnika głęboko a po wyschnięciu sprawia wrażenie jakby nieco skleił i utwardził włókna. Nie ma oczywiście właściwości lakieru ale woda po jego zastosowaniu nie wsiąka w drewno głęboko tylko zwilża je powierzchownie i szybko wysycha. Do wioseł wydaje mi się jak znalazł. Oczywiście po polakierowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 8 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 (edytowane) Mafer nie znałem tego środka a mam słupy sosnowe do odnowienia i polakierowania.Odnośnie wioseł dobry jest lakier alkidowy-uretanowy Hartzlak Alkid Pro polecam bez podkładu .Drugi to poluretan dwuskładnikowy Teknodur 0290 wszystkie elementy drewniane w mojej łódce nim malowałem , można polerować po 4 warstwach .Listwy odbojowe jesion , sklejka pokład , wiosła malowałem nim . Najlepiej dać podkład z epoksydu bezbarwnego np Sea Line .Te lakiery stosowałem przy mojej sklejkowej łódce pływa już 8 lat . Edytowane 8 Grudnia 2024 przez Tabor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
polak9
Witam co ile konserwujecie wiosła choć mało używane to wymagają konserwacji.
Ja się przeraziłem jak swoje zobaczyłem a mają 3 lata choć przez pierwsze 2 lata były ok.
Latem łódka pod plandeką a zimą garaż .
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi