Skocz do zawartości
  • 0

Wiosła co ile konserwacja

polak9

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  • 0

Śiniznę możesz ukryć przez bejcowanie. Dobry lakier jachtowy robi V33.

Do usuwania sinizny polecam środek Kuprafung Clear lub mniej profesjonalny zwykły Domestos :)  Ten drugi niestety w pewnym stopniu wpływa na degradację włókien i osłabia drewno. Nie na tyle jednak aby wiosła się łamały. Kuprafunga stosowałem na zaatakowane sinizną belki budując wiatę i altankę gdzie sprawdził się dobrze. Pod lakiery bejce itp stosowałem z kolei bezbarwny (jest też brązowy) impregnat Kuprafung B Compakt. W suche drewno wnika głęboko a po wyschnięciu sprawia wrażenie jakby nieco skleił i utwardził włókna. Nie ma oczywiście właściwości lakieru ale woda po jego zastosowaniu nie wsiąka w drewno głęboko tylko zwilża je powierzchownie i szybko wysycha. Do wioseł wydaje mi się jak znalazł. Oczywiście po polakierowaniu ;)

• Like 1

• 0

Mafer nie znałem tego środka a mam słupy sosnowe do odnowienia i polakierowania.

Odnośnie wioseł dobry jest lakier alkidowy-uretanowy Hartzlak Alkid Pro  polecam bez podkładu .

Drugi to poluretan dwuskładnikowy Teknodur 0290 wszystkie elementy drewniane w mojej łódce nim malowałem , można polerować po 4 warstwach .

Listwy odbojowe jesion , sklejka pokład  , wiosła malowałem  nim . Najlepiej dać  podkład z epoksydu bezbarwnego np Sea Line .

Te lakiery stosowałem przy mojej sklejkowej łódce  pływa już 8  lat .

Edytowane przez Tabor
  • Like 1