Skocz do zawartości

Sprawdzone hand made na pstraga

Bujo

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżbyś i tym łowił na Kwisie? Jedną sztukę to może i bym dla Ciebie znalazł :D, ale nie widzę zdjęć pstrągów z tą przynętą...

Spoko. Były i pstrągi. Takie 40-43. Kilka się zdarzyło.

Niestety, nie zawsze mam ze sobą aparat.

Łowię tym w Kwisie ale i z Dunajca szczupaczka niewielkiego skusił. Kotwice ma mocarne właśnie dlatego, że głowatki miał skrycie skusić :mellow:

Fajnie pracuje i łowi ryby. Chociaż niekoniecznie jest to najlepszy wybór na pstrąga. Ciekawość tylko i zabawa :lol:

jak tak sobie popatrze na jego kotewki to wyglada ... jakbym go sam zbroil :D

ale zupelnie nie pasuja do mojego zbrojenia rdzewiejace kolka wiec... chyba nie przechodzil on przez moje lapki :mellow:

dobrze ze ja sie zabezpieczylem i mam male stadko zlamaskow :D

z tymi wobkami to ja myśle że jest tak że jak wedkarzowi podoba sie kolor i praca to łowi na niego i uważniej i więcej bo po prostu wierzy w sukces, wiele zależy od wiary w przynete!

ja łowiąc przez ostatnie lata na rzekach dolnegoslaska też wyrobiłem sobie pewien stereotyp dobrego wobka musi byc w róznych odcieniach brązu żółci lub złota kolor według mnie ma znaczenie no i praca takiego wobka powinna być wyczuwalna na kiju taka bliska X ale każdy ma swoje gusta a zwłaszcza kropasy ;)

pzdr Bartek

Witam,

Ja nigdy nie dyskryminowalem woblerow z akcja X, zawsze mialem takie w pudelkach i lowilem na nie ryby czego Slawkowe sa najlepszym przykladem.

Czytam propozycje i dziekuje wszystkim. Podobnie jak wiekszosc pstragarzy mam swoje ulubione przynety i na 75% przypadkow starczylo by mi max 5 woblerow ( Sendal 5 cm, Slawkowy, Executor i Minnow Salmo i cos z Bonito) aczkolwiek pozostaje te nieszczesne 25% gdzie trzeba pokombinowac, inaczej podac przynete o innej akcji czy wielkosci.

Jak pialem moje lwiska to szybkie, duze i kamieniste rzeki. Kazdy cienki ster od razu odpada bo za czesto wlazi miedzy kamulce, woblery musza dobrze pracowac prowadzone dryfem czy z pradem bo sa to moje podstawowe techniki.

Celowo nie pisze o obrotowkach bo to juz zupelnie inny temat :D

Pozdrawiam,

Bujo

Ja używam Sieków, salmo, górali, bobrów, krakusy, Sławkowe i harnasiów ale te ostatnie to już legenda - Wojtek wyjechał do Anglii i już nie robi. Mam jeszcze trochę jakiegoś rękodzieła, ale tu już różnie bywa. Dodatkowo obrotówki i wachadełka Roberta Piasecznego i Stefana Przychoćki.

Jak byś potrzebował sieków czy innych to coś tam się jeszcze wala :lol:

Witam,

Ja za swojej strony mogę polecić CYKADY niesamowicie skuteczne na pstrąga tylko szukaj rękodzieła takie są najlepsze (choć jest ich naprawdę mało). Dla mnie to jest przynęta numer 1 na kropki i okonie ;) a jakże nie doceniana przez grono wędkarskie.

Oferowane w sklepach tez mogą się sprawdzić, jednak nie ma to jak pasja przelana na takie maleństwo.

Pozdrawiam

PiotrekF

Gość ffffffffffffffffffffffffff

Ja jako zażarty tropiciel kropków do grona moich nr zaliczam produkty Gebskiego,Górskiego,Kobiki,Minnowy Salmo.Niegłupie są też wyroby Kenart-a,szczególnie jesli delikatnie je stunningujemy nożykiem przewężając ster -jak w minnowach.W ubiegłym roku zastosowałem też Topwatery Rebela bodajże,owszem brania i były ale bez sensacji.Pomógł im delikatny remoncik tj.dwupunktowe obciążenie oraz montaz maluśkiego steru z obrysu jednogroszówki.Poniżej pierwszy,tegoroczny,lekki hardcor bo tylna kotwica rozdarła mu łuk skrzelowy.

Bujo, zwróć uwagę na Storki (obecnie dostępne np. na allegro), szczególnie modele 4,5 cm. Poza świetnym wykonaniem, doskonałe walory użytkowe. Niewiele już łowię na woblery, ale zawsze zabieram jedno pudełko, nie wyobrażam sobie by nie znalazły w nim miejsca Storki . No i jeszcze wyroby z Pomorza np. LD.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Zapomnialem o bardzo waznej rzeczy: dziekuje wszystkim za porady. Powoli kompletuje pudelka. Znalazlem dzieki jednemu z forumowiczow stare Minnow Salmo, Hornety GMO, czekam na dostawe Sendali. Z Waszych propozycji czesciowo juz skorzystalem, inne czekaja w kolejce, zanim rozpoczne sezon ze spinem juz beda u mnie.

Przegladajac gdzies stare graty natrafilem tez na dwie torebki: polowa z Czarnego wlaczajace Edka Jankowskiego, druga Widly :D jescze nawet Slawkowe sie znalazly :D Szukam dalej, moze sie cos jeszcze ostalo :D

Pozdrawiam,

Bujo

Wiecej nii znajde, nie jest to mozliwe, niestety. Wczoraj wieczorem mialem dlaszy ciag przegladu gratow, nawet pare starych gembali sie gdzies zawieruszylo i wrocilo na swoje miejsce na razie w pudelku :D :D :D

Kiedys kupowalem strasznie duzo przynet i w wielu wypadkach o nich zapominalem, kazda przeprowadzka odkrywala mniej badz wiecej :D

Bujo