Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance HDS5m jako echosonda?

ramzes102

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O ile nie ma blokad sprzętowych.

A raczej nie ma, w toku produkcji nie opłacalna jest zmiana procesu technologicznego jak i projektowania takiej płytki.

Programista zrobił blokadę regionalną i sonaru.

Wlutowanie gniazda pikuś, (skąd je wziąć?) soft pewnie tyle co na allegro za zdjęcie blokady, czyli wgranie czystego i pełnego. 

hds.jpg

Edytowane przez Pietruk

• 0

Zawsze jeszcze możesz podłączyć do tego np. LSS-2 HD i będziesz mógł wyświetlać skanowanie boczne oraz DI. Łączysz się po żółtym gnieździe kablem sieciowym. HDS stanowi tylko wyświetlacz dla LSS-2HD. 

Myślisz że zapomnieli to wyłączyć? Czy sprawdzałeś organoleptycznie :) ?

• 0

Gdyby ktoś Ci soft zrobił za te 500 zł z Allegro, (jeśli to tylko programowa blokada)

Dokupić musisz przetwornik HST-WSBL - 380zł (był do kupna na giełdzie jerkbait za 250zł )

Jak nie masz gniazda, można inne wsadzić 7 pinowe, lub bezpośrednio wlutować przewody z wtyki męskiej przetwornika (bez jej ucinania) do płytki.

Plus koszty wysyłek.

Najtaniej wychodzi 800 zł za fajne echo, połowa ceny rynkowej. - Ja bym zaryzykował po spełnieniu warunku  z softem.

• 0

Niedbale musiało być skręcone, lub skręcane w wilgotnym środowisku.

@Pietruk

Porządnie było skręcone i w normalnych domowych warunkach a wilgoci nie mam ;-)

temat kilka razy przerabiany. Miałem echosondy, które udało się naprawić i nie parowały a inne tak. Moim zdaniem to loteria i kwestia późniejszego uzytkowania.

Jak wrzucisz nagrzane od słonca echo do zimnej,wilgotnej bakisty jest prawie pewne, że zaciągnie do srodka powietrza i bedzie pózniej parować.

Wiele sprzętów elektronicznych a także optycznych ma wewnątrz azot by uniknąć kondensacji pary z powietrza.

Lowrance od lat stosuje to rozwiązanie- ni to plomba/ zaworek z tyłu wyświetlacza, które na etapie fabrycznym służyło do odpompowania powietrza i nabicia No.

W domowych warunkach proces niezbyt łatwy do przeprowadzenia.

dla

@Ramzes102 mam popsutego Lowrance z którego można by spróbować wykorzystać gniazdo przetwornika. Pytanie: czy warto ładować kasę w ten eksperyment?

• 0

@Pietruk

Porządnie było skręcone i w normalnych domowych warunkach a wilgoci nie mam ;-)

temat kilka razy przerabiany. Miałem echosondy, które udało się naprawić i nie parowały a inne tak. Moim zdaniem to loteria i kwestia późniejszego uzytkowania.

Jak wrzucisz nagrzane od słonca echo do zimnej,wilgotnej bakisty jest prawie pewne, że zaciągnie do srodka powietrza i bedzie pózniej parować.

Wiele sprzętów elektronicznych a także optycznych ma wewnątrz azot by uniknąć kondensacji pary z powietrza.

Lowrance od lat stosuje to rozwiązanie- ni to plomba/ zaworek z tyłu wyświetlacza, które na etapie fabrycznym służyło do odpompowania powietrza i nabicia No.

W domowych warunkach proces niezbyt łatwy do przeprowadzenia.

dla

@Ramzes102 mam popsutego Lowrance z którego można by spróbować wykorzystać gniazdo przetwornika. Pytanie: czy warto ładować kasę w ten eksperyment?

Dzięki ale odpuszczam zabawę z przeróbką. Obecnie szukam chętnego na ten ploter.

• 0

Może ja bym był zainteresowany, posiadam echo HDS 5 gen2. Pomyślałem że takowy ploter do kart batymetrycznych przydałby mi się, nie musiałbym do odczytu dzielić ekranu, poniekąd jak dla mnie i tak już małego.

Podaj na PW za jaką kwotę jesteś go odsprzedać.