Skocz do zawartości

Budowa ramienia do kamery GoPro.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam w planie zrobić taki rozbudowany monopod do mocowania kamery GoPro na pontonie w celu uzyskania nowych lepszych ujęć z holu szczupaków.

Na tym filmiku koleś pokazuje krok po kroku co nam trzeba. 

Jako, że produkty Scottiego są ciężko dostępne a przez co pierońsko drogie poszukuję jakieś tańsze zamienniki, ewentualnie sklep, który będzie miał te produkty w normalnych pieniądzach, bo płacenie jakiś chorych wysyłek ze Stanów czy UK się nie kalkuluje.

k2-_32edeaad-c68e-48a5-947a-711e10cffcb3

sml241_flat.gif

Ktoś ma jakiś pomysł czy można coś podobnego dostać w PL?

Ewentualnie jakieś swoje pomysły jakby to zrobić, żeby było dobrze?

Chciałbym także zamówić uchwyt do trollingu Scotty Orca.

Pozdr

M

Mnie podoba sie system Railblza, ma jednak wady o których wspomniałeś tj. Cena i dostępność.

Jest sporo tego na YT, ludzie cuda z tego robią. Może zaczerpniesz inspiracji ;)

https://m.youtube.com/user/RAILBLAZA

oraz przykładowe ceny

https://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/railblaza-pojazdy-i-łodzie-motorowe-/7015/395/x

Edytowane przez lukson

zmontuj cos z dostepnych na allegro , Polska to dziwny kraj czasem cos taniej zrobic z aluminum niz kupic z plastiku :) jak cos ci sie podoba to uderz do lokalnego frezera-tokarza napewno cos razem wymyslicie , podpowiem tylko zebys zworcil uwage na filmowe preguby kulowe :)

Edytowane przez antilag

Dzięki Lukson, railbaza wygląda ciekawie. Przeglądnę dokładniej ofertę i pomyślę.

Znalazłem coś bardzo podobnego na Aliexpress z bazą na ponton (mówię o rod holderze).

Muszę się jeszcze dokładnie na spokojnie zastanowić jak planuje przeróbki w pontonie i wtedy zrobię zakupy.

Łukasz mieszkam w Irlandii, tutaj lokalny frezer-tokarz nie popatrzy w stronę maszyny za mniej niż 50€  :rolleyes:  co masz na myśli zmontuj coś z dostępnych na Allegro?

Pozdr

M

Mam podobny dylemat tylko, że szukam ramienia przegubowego na łódkę pod mojego klona GoPro czyli SJCAM SJ4000.

Po wielu poszukiwaniach znalazłem ciekawą alternatywę dla drogich rozwiązań.

W googlu najłatwiej znaleźć pod nazwą - Magic Arm 11''

post-51451-0-13672000-1459000056_thumb.jpg

Najczęściej podawane przez sprzedawców parametry:

• prosta obsługa za pomocą jednego pokrętła
  • zmiana kąta pomiędzy ramionami oraz wychył górnych i dolnych mocowań
  • wymiary ramienia: 29cm (11 cali), z czego krótkie ramię ma 13cm, a długie 18cm
  • mocowanie akcesoriów poprzez gwint 1/4 cala
  • dolne mocowanie na 'gorącą stopkę' lub gwint 1/4 cala
  • Maksymalny udźwig około 2kg
  • Waga ok. 245g

Maksymalny udźwig wskazuje, że chyba z utrzymaniem mojego SJ4000 czy GoPro problemu być nie powinno :)

Cena w Polsce za dłuższe ramię około 29 cm zaczyna się od 60 zł.

Sam mocno się nad tym rozwiązaniem zastanawiam tylko muszę jeszcze to zobaczyć na żywo i dotknąć, bo mam wątpliwości czy sprawdzi się to zamocowane na relingu.