Skocz do zawartości

Koguto-guma

spinstar

Rekomendowane odpowiedzi

Koguto-guma .

Przynęta która wymyśliłem przeszło 10 lat temu , okazała się przynętą którą od dawna stosują Turawscy łowcy mętnookich drapieżników ze skutecznością . Przynęta ta była skutecznie chowana przed innymi wędkarzami , do tej pory :D .

Chciałbym wam zaprezentować przynętę która jest NR: 1 w pudełkach zawodników i kadrowiczów .

post-4250-1348915000,0283_thumb.jpg

Wydaje mi sie, ze tutaj chodzi wlasnie o to usytuowanie oczka wzgledem kulki. Przesuwajac wylot oczka jadac po osi mozna uzyskac rozne rodzaje pracy.

Kogutowa glowka wyglada czesto tak jak ta tutaj z guma na koncu....przesuniecie do przodu powoduje wieksze kolebanie przynety na boki.

Ale nie zełgam, jezeli powiem, ze kiedys mi sie chcialo nad tym glebiej rozwodzic... :D

Gumo

Może tylko marudzę ale zawsze odnoszę wrażenie że słabiej żerujące drapieżniki podgryzają tylko sam ogon i tu zdaje egzamin w 100%Grot na ogonie) ale to może tylko moje omamy :D.

Nie wiem, może ...

Kilka milimetrów i tak nie robi rożnicy.

Mi to rzadko się zdarza. Drapiezniki raczej atakują głowę niż ogon, ze względu na skuteczność. Atak na ogon to zwykle nieudana próba.

Sam nie wiem.Zbrojąc na samym początku kopyta w główki z za krótkimi hakami miałem mizerną skuteczność zacięć, miałem wrażenie że mimo dużej ilości brań nie mogę zaciąć skutecznie ryby, zmieniło się to diametralnie kiedy pewien kolega, swoją drogą też stary zawodnik, mi to wytłumaczył.Idąc tym tropem po co dozbrajać duże gumy skoro wystarczyłoby dać główkę na krótkim haku.Ale ja się nie znam i tylko uczę się cały czas od lepszych od siebie.

Pozdrawiam serdecznie. :D

Sam nie wiem.Zbrojąc na samym początku kopyta w główki z za krótkimi hakami miałem mizerną skuteczność zacięć, miałem wrażenie że mimo dużej ilości brań nie mogę zaciąć skutecznie ryby, zmieniło się to diametralnie kiedy pewien kolega, swoją drogą też stary zawodnik, mi to wytłumaczył.Idąc tym tropem po co dozbrajać duże gumy skoro wystarczyłoby dać główkę na krótkim haku.Ale ja się nie znam i tylko uczę się cały czas od lepszych od siebie.

Pozdrawiam serdecznie. :D

W stosunku do jak dużych ryb poprawiła się skuteczność?

Goście w tym raczej chodzi o to że sandacz może uderzać w gumę jak opada na dno a że jest to główka kogutowa kładzie się na dno pod kątem.Sandacz może wtedy uderzać>Jest to jedna z tajemnic dobrego sandaczowca :D Więcej Wam nie powiem :D

@Jozi- nie bierz takich rewelacji mocno do siebie .Jako anegdotę opowiem coś.Kiedyś mój kolega, świetnie radzący sobie niegdyś w zawodach GP i nie tylko pojechał na GP odbywające się bodajże na Turawie.Trafił do łódki z dobrze wszystkim znanym guru sandaczowym i się zaczęło.Obaj kombinowali, kombinowali ale zaczęli słabiutko.Kolega oczywiście starał się robić wszystko jak guru, słuchając jego rad i co? Lipa! W końcu wkurzył się i wyjął swojego ulubionego Meppsa Lusoxa.Po pierwszym dobrym sandaczu u guru pojawił się pot na czole.Po drugim zaczęły się nerwy a po trzecim już gorączkowo szukał Lusoxa lub czegoś podobnego w torbie.Podobnie na innych łódkach z innymi znanymi w Polsce fachowcami na pokładach, wiadomo wieści się rozchodzą. Rok później na tych samych zawodach wszyscy , najlepsi zawodnicy zameldowali się z Meppsami w pudełkach :lol: :lol: :lol: . A kolega znowu łowił sandacze ale już także metodami guru...

Pozdrawiam!

Faktycznie znakomita większość kogutów ma oczko pod kątem 45st. od linii haka lub trzonka kotwicy, a nie 90st., jak to jest w gumach. Ale dotąd wydawało mi się, że robi się tak dlatego, aby główka położona na dnie nie kładła przynęty (koguta) również na dnie, ale aby dzięki punktowi (czyli właśnie umiejscowieniu oczka na główce), z którego wychodzi linka, kogut nadal zadzierał kuperek pod kątem 45st. do dna i atrakcyjnie mrugał piórkami do sandaczy :D . Ciekaw jestem jednak, czy guma również ma aż taką bezwładność jak pióra falujące w wodzie... I czy faktycznie dzięki temu również bardziej pracuje na boki...

Wg mnie, oczko jest pod kątem, żeby przy podrywaniu tył koguta (raczej tylko koguta bo jest wystarczającą sztywny) zawadzał o dno i coś tam z niego podrywał. Tradycyjnie zamocowane oczko tego tak efektownie nie zrobi.

Tutaj jest filmik z puchowcem na kogutowej główce:

Widać, że gdyby ogon był z pióra (sztywnych), to przy poderwaniu zawadziłby o dno.

Moim zdaniem oczko to nie ma nic do tego czy przyneta ustawia sie pod katem czy nie , ma natomiast rozmieszczenie ołwiu ,środka ciężkości ale to nic nowego,standardowa guma np relaxa z typową główką np mustada równiez staje pd katem 45 stopni i nie potrzeba odleać , oczko przesuniete do tyłu powoduje że przyneta startuje bardziej w pion przy podbiciu a nie szura te 4 cm po dnie a dopiero później w góre . Nie jest to bez znaczenia przy kotwicy (kogut) bo nie zgarnia zalegajacych na dnie gadzetów które skutecznie gasza prace piórek

Witam,

Co do pomysłu to bardzo interesujący, inne ustawienie oczka przenosi nam środek ciężkości. Przy podbijaniu przynęta startuje prawie pionowo następnie w górnym punkcie robi agresywny zwrot głową w dół. Przy tym pewnie fajnie wywraca ogonem , co prawda nie mam tu raczej efektu mgiełki drobinek dennych przy podbiciu, jednak jest charakterystyczne pukniecie o dno a to naszego Pana sandacza nieźle wkurza .

Mialem za zadanie na zimę pobawić się w coś takiego ale widzę, że ktos mnie wyprzedził, jednak skoro skuteczne to jeszcze bardziej chce się działać

Pozdrawiam B)