Skocz do zawartości

DRAGON - fishing equipment :)

Maynard

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zima przyszła, więc dyskusje sprzętowe trwają w najlepsze. Mam coś na czasie :mellow: Żywą reklamę firmy będącej, cyt. 20 lat na rynku B)

Otóż Kolega z innego forum podzielił się swoim problemem, pękającymi szczytówkami w swoim spiningu Dragona, konkretnie Millenium HD Sensitive Zander. http://www.firmadragon.pl/strony/oferta/wedziska/wedziska-Mi llenium.html#sensitive

Ponieważ sponiewierał już komplet trzech wymiennych szczytówek, zabrał się za łamanie następnego kompletu, pytając what the f..k. Sprzedawca w wymianie korespondencji odmówił uwzględnienia gwarancji, gdyż z tą wędką trzeba umieć się obchodzić (!) i np. nie wieszać przynęty o zaczep do przynęty (!) ;) Pominąwszy postawę sprzedawcy, zasugerowałem źle rozmieszczone przelotki i poprosiłem o zdjęcia (na których umieszczenie tu, dostałem zgodę Kolegi) i oczom swoim uwierzyć nie mogłem. Nigdy nie byłem fanem wklejanek, do ciężkich zastosować szczególnie, ale rzeczywistość przerosła moje wyobrażenia.

Już sam widok szczytówki nie wróżył nic dobrego...

http://images38.fotosik.pl/447/e281fd618a9b7b2fmed.jpg

Płynne ugięcie pod gumą na 12g główce - kto nie ma katalogu w głowie i przed oczyma, spieszę poinformować, że wędka opisana jest 14 - 35g, całość dość sztywna, szczytówka lejąca się, szklana. Chyba w dolnym zakresie będzie się nieźle ładować?

http://images35.fotosik.pl/289/08193c3bbf35df76med.jpg

Ale to i tak nic, wobec tego co zobaczyłem przy ugięciu pod obciążeniem :o

http://images38.fotosik.pl/447/add7a79bd4796b90med.jpg

I w powiększeniu. Dla mnie szok :huh:

http://images46.fotosik.pl/434/d6ed3961c7d95046med.jpg

Co o tym powiecie Koledzy? Spotkaliście się z czymś podobnym? Mieliście w rękach ten model i zachowywał się tak samo?

Znacie przykłady podobnych kwiatków wśród wyrobów innych marek? Firma Dragon to nie potentat światowy w dziedzinie sprzętu wędkarskiego, ale coś takiego?!?

Coś, czym w zasadzie łowić się nie da?!? Ja aż zaniemówiłem i nie wiedziałem, czy powinienem się :lol: czy raczej :(

Ktoś polecił dospawać brakującą przelotkę, ale to moim zdaniem niewiele wniesie.. Jestem ciekaw waszych opinii o tym, moim zdaniem, totalnym gniocie. Zdjęcia poszły do dystrybutora z prośbą o werdykt, czy tym można łowić ryby. :unsure: Jak odpowiedzą, dam znać w wątku.

Pozdrawiam

Grzesiek

Ta szczytówka to tylko wskaźnik. Cieniutka szczytóweczka jest bardzo czuła, ale przez to bardzo krucha. Mnie to nie dziwi. To jest odpowiedź rynku na potrzeby kreowane przez tuzów wędkarstwa - sztywna pała ze szczytóweczką pokazującą lizanie przynęty. No i w końcu po to są wymienne, żeby uszkodzone wymienić. Bo jakby były wklejone na stałe to co? po złamaniu...kij do kosza?

Z tego, co wiem to Dragon wymienia komplet szczytówek na nowy po odesłaniu złamanych bez dodatkowych opłat.

Po co są wymienne, to się domyślam. Po co taka konstrukcja i dlaczego popularna, to też wiem. :mellow: Tylko to konkretne rozwiązanie o pomstę do nieba woła i zastanawiam się jak ludzie, którzy zawodowo zajmują się projektowaniem wędek, nie potrafili zrobić tego dobrze?

EDIT: względnie dobrze, o innych cechach tej wędki nie mówiąc, nie wymagając też cudów..

Mhm, taki kiwok, jak w podlodówce. To już pojedyncza przelotka, na krótkim wskaźniku wyglądałaby mi lepiej, chociaż i tak.. :unsure:

Chodzi mi tak naprawdę o absurdalność zaprojektowania wędki, która w normalnym użytkowaniu, przy holu, ma pełne prawo się zepsuć :D

No i Kolega ma problem, bo mieszka dość daleko od Polski i nie mógł się tego spodziewać, czeka na odpowiedź od firmy, bo odpowiedź od sprzedawcy była niesatysfakcjonująca.

Nie wiedzialem ze czolowa marka swiatowego fishing tackle poszla tak do przodu.

Wedka naprawde unikatowa. :lol:

Chcieli nasladowac Phoenixa- pokazywano ich blanki wyginajace sie w esy floresy. Zapomnieli jedynie o malym szczegole jakim jest powrot po ugieciu :D :D :D

A pomyslec, ze tak swietnie zaczeli. Seria spinow Tournament Pro byla bardo dobra :unsure:

Bujo

Taak, z taka wedka naprawde trzeba umiec sie obchodzic... :lol:

Wszystko to byloby smieszne, gdyby nie to, ze jak rozumiem to cóś jest oferowane do sprzedazy.

Jakby jakos tak sie juz stalo, ze wypuscilbym takie cos ze swoim logiem (pomrocznosc jakas jasna albo co B)) to zadbalbym, zeby wycofac to a klientow dopiescic np.gratisami.

Jak rozumiem na razie sa pomysly w stylu tej wypowiedzi serwisanta...no tez fajnie..aczkolwiek..? :unsure:

@Maynard, daj znac, bo to ciekawe, jak rozwinie sie korespondencja z serwisem...

Gumo

Bujo, swoje esy floresy Phoenix ukazał Światu chyba po premierze tego Dragona :mellow:

Miałem dylemat, czy temat dać tu, w kąciku rodbuidera, czy w Jerkbait się śmieje.. ale firma uchodzi za poważną, nie wszystko co wypuszczą to kaszana, ta wędka jest realna, do kupienia, więc problem, choćby teoretyczny istnieje.

Mimo szczerych intencji wczucia się w ideę takiej konstrukcji, przeboleć efektu końcowego nie mogę.. :wacko:

EDIT: Gumo, dam znać. Odpowiedź od Dragona jeszcze nie przyszła. Cholera, może się pospieszyłem z tym tematem? A nóż to będzie miało wpływ, dla Kolegi pozytywny, rozwiązania tej sprawy i dopieszczenie gratisami <_< A ile takich wędek wessał rynek? Po Przeczytaniu opisu i zamówieniu przez internet? Ja bym tego w stojaku swojego sklepu nie postawił.. I dowiedziałem się przy okazji, że wskaźnik reklamacji na kołowrotki tej firmy wynosi <0,1%, jak rozumiem w trakcie trwania 5 letniej gwarancji. To jest hi-tech!

Dla mnie szok :huh: :huh: :huh:

Chociaż z drugiej strony co tam się spodziewać po tej firmie.

Również miałem z millennium HD przygodę, po 2 wypadach się połamała.

Nie daje wiary tym kijom.

A w ogóle to wklejki i tym podobne to bryndza <_<

Dobry, czuły kijek i nie ma tych problemów czy się złamie

szczytówka czy nie.

A wspomniane lizanie przynęty i oglądanie tego na szczytówce

to zostawmy to leszczom i feederom.

@Gumo :D No pewnie, że pomysł dobry z tym tematem i intencje dobre, nie wahałem się czy to wkleić. Chodziło mi o to, że może być tak, zupełnym przypadkiem, że zgłoszenie Kolegi zostanie potraktowane specjalnie, wyłącznie dzięki temu tematowi i nie dowiemy się jak firma postępuje z każdym takim przypadkiem... j.pl jest poczytnym forum. :mellow:

@ZanderHunter

A co to był za kijek z tej serii HD, co połamałeś? W sumie, gdyby można się było spodziewać takich cudów, nikogo temat by nie dziwił. Ale ta firma sprzedaje mnóstwo sprzętu, ma swój team do projektowani i testowania, kto się pod tym projektem podpisał? Imię! Nazwisko! No i jednak mają lepsze i gorsze produkty, nie wszystko co wypuszczają, jest totalnie złe. Ja bym od nich wymagał, by COŚ takiego nie miało miejsca..

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 1

Taki sam feler był juz kiedyś, w jakiejś serii wędek chyba Robinsona (mogę się mylić bo nie wczytuję się uważnie w te nalepki). Kij wyglądał identiko, z tą róznicą że kiwok był w białym kolorze. Zaciekawiony podszedłem z tym czymś do sprzedawcy - w sieciowy sklep wędkarski w jednym z warszawskich malli - facet o dziwo był dosyć zorientowany w temacie i powiedział bez ogródek że te kije łamią się w góra pierwszych trzech rzutach :lol:

Zatem, jezeli w opisywanym przypadku wędka wytrzymuje dłuzej, to jest juz jakiś krok naprzód :lol:

Mówiąc poważniej, o ile przy delikatnych zastosowaniach jest zastosowanie dla wklejanki, o tyle tzw, cięzka wklejanka to jest ślepa uliczka w konstrukcji wędek. Aż prosi się powiedzieć do importerów/dystrybutorów nie idźcie tą drogą. Moim zdaniem jak widzę zdjęcia kija załączone powyżej to on po prostu musi w którymś pomencie się połamać, o ile kiwok nie jest z gumy, błąd w konstrukcji wędki jest widoczny gołym okiem, ten kij to chłam który powinien zostać wycofany ze sprzedaży jako wadliwy produkt moim zdaniem.

shimano ma S-system a Dragon ?-system :lol:

ale poza tym wynalazkiem w najdłuższej wedce podlodowej świata,to ugięcie cała reszta ma jeszcze znośne.

Jest tak ,że dobre info idzie w świat daleko,ale złe jeszcze dalej,takie kwiatki to ujma dla pierwszej serii dragon millenium którą sobie ceniłem za młodych lat liceum

@MAYNARD

To był2,55 cw do 35 g wklejek:)

Po drugim wyjeżdzie wróciłem z połamańcem.

Oczywiście nie można uogólniać

że wszystko co DR.... to lipa ale

kijki po 250 zita powinny coś sobą reprezentować

a już na pewno się nie łamać.

Jedna przygoda w moim przypadku wystarczyła aby się

na nich obrazić :unsure:

Miałem w stajni to o czym Mekamil napisał, czyli Dragon Mystery Feeling Zander. Ta końcówka to rzeczywiście tylko wskaźnik brań. Broń Boże sprawdzać ugięcie ręką, bądź też uderzyć, oprzeć itp o coś. Taka koncepcja konstruktora. Ponieważ powyższe nie bardzo mnie odpowiadało, przeto z kijkiem rozstałem się bez żalu, bogatszy o jedno doświadczenie :lol:

To znaczy wytlumaczcie mi bo nie rozumiem...to ktore z oferty sa ok a ktore to lipa? Od jakiej kwoty sa ok a od ktorej w dol to lipa?

Od ktorego miesiaca po rozpoczeciu prod. model, ktory wczesniej byl ok bedzie lipa..?

A moze i odwrotnie...od ktorego momentu ten wczesniej bedacy lipa bedzie ok..?

Nurtuje mnie jeszzce kilka niepewnosci w rodzaju mocy wyrazu slow: lipa i ok. Bo cos moze byc zupelna lipa albo i tez nie do konca ok... a moze odwrotnie? :unsure: <_<

Ale zostawmy to, bede usatysfakcjonowany odpowiedzia na 1 czesc.. B)

Gumo

hmmmm

Niektórym to trudno dogodzić.

Panie piękny kijek ten Dragon. Nic tylko brać. Żadna lipa. Fest wędka. Tylko nich Pan broń Boże nie tyka tego jasnego na końcu bo Pan zepsujesz. Że jakoś nie bardzo się to z resztą komponuje? Panie tak ma być - cały tim nad tym myślał i tak uradził a Pan się nie znasz.

:lol:

Gumo, to chyba nie do końca tak.. Niepowtarzalność egzemplarzy to przypadłość niskobudżetowych seryjnych wędek, takich jak ta 100-200pln, chyba wszystkich marek. Co do Dragona, to są i tańsze, a użytkowo znośne. Na naszym forum wyczytałem o taniutkiej jerkówce XT mystery, czy millenium jerk cast, ale ich nie znam. Mi ostał się z Dragonów jeden, Super Fast 2,85 do 25g i choć ani to mój ulubiony patyk, ani też świetny, to od takiego absurdu jak tu jest w tej konstrukcji daleko. Wiele wędek, nawet tych niespecjalnie wysokich lotów, zebrało pozytywne recenzje użytkowników jako nadające się do łowienia, bądź też wygodne, przyjemne, skuteczne. Trudno tu mówić co dobre, a co niedobre w odniesieniu do jakiejś kwoty, czy dnia produkcji.. Taka uroda chińskiej matrycy i procedur w produkcji tak taniego sprzętu. Jedne całkiem dobre, inne mniej, inne zupełnie słabe i w sklepie stwierdzimy to przed zakupem lub nie.

Mam też tą przygodę za sobą z takim wynalazkiem mikado.Wskaźniki miałem zawsze ze sobą conajmniej 3 na rybach aby się nie w..ć.Piękne to było jak człek nie łapał jak łowić na opadzie.Teraz już mi kitu nie wcisną bo mogę łowić nawet na kij od szczotki aby tylko trochę pod rybą zapracował ;)