Skocz do zawartości

Ślęza we Wrocławiu

dzepetto

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie łowiący we Wrocławiu- potrzebuję jakiś informacji. Jakie muszki, jak prowadzić i czego można się spodziewać o tej porze roku na Ślęzy. Myślę nad jakimś wypadem nad tę rzeczkę w ramach świątecznego spaceru po spałaszowaniu obficie zastawionego stołu, a że jeszcze w gości jadę, to tym bardziej trzeba podjeść ;) :D

Pogoda ma być ładna, więc jeśli znajdzie się chwilka czasu... Wszelkie sugestie mile widziane- mogą być na priv ;)

We Wrocławiu jestem kilka razy w roku. W tym roku pierwszy raz łowiłem w tej rzeczce, ale płynęło wtedy zimne błoto i nawet nie widziałem oznak życia w wodzie. Robi się coraz cieplej, więc jakieś kleniki czy jaziki powinny już skubać, tylko co najbardziej im odpowiada? :)

Cześć. Nie jestem znawcą nazw i mogę trochę pomieszać. Najczęściej łowię na suche muchy (Goddardy?). Wszelkie odmiany Red taga, Black Zulu i niewielkie pijaweczki. W lecie pianka. Nimfy, to nie moja domena i nie mam przekonania do tego typu łowienia. W tej rzeczce trudna sprawa. W lecie część koryta, to ryżowisko. W innych okresach podejść rybę, to też sztuka. Na odcinkach miejskich nie ma gdzie się ukryć.

post-55449-0-47428700-1459009881_thumb.jpg

Łowię od ogona, albo wypuszczam na maksa. Najlepsza pora świt-zmierzch. Wtedy pokazują miejscówki te największe. 

Sporo dowiesz się w temacie http://haczyk.pl/forum/topic/6882-rzeka-ślęza/?do=findComment&comment=263261

Trochę zakładek się uzbierało, ale rzeka opisana przez wędkarzy prawie od źródła do ujścia.

Zapraszam do udziału i relacji. Każde spostrzeżenia i doświadczenia mile widziane.

Pzdr., jaceen

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

"dziś poniżej wałbrzyskiej po całej szerokości rzeczki płynęła bęzyna/ropa około 19tej - dzwonię na policję a oni mówią że wiedzą i straż pożarna też wie o tym już od wczoraj :(

czyli od powiedzmy 24h ktoś truje rzeczkę"

-------------

Kuwejt. :( :( :(

Wczoraj o zmroku nadal płynłą syf - to dziś rano spacerek w górę rzeki zrobiłem aby spawdzić co tak truje i o dziwo truć przestało a zanalazłem małą tamę z pochłaniajacym materiałem postwawioną pewno przez strażaków na rowie wpadajacym do rzeki - jednak coś zadziałali.