Flls Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Te pod korzeniem to kiełbie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Teraz ich raczej się nie dostanie, ale po wielkanocy bez najmniejszych problemów.Świetna ryba, niesłychanie towarzyska, zabawna i ufna - wpływa do ręki, pozwala się delikatnie unieść z wody. Spokojnie, jak włożysz dłoń, to wpłynie do ręki Jak był mały, i karmiłem je pływającym pokarmem to zbierał z powierzchni - niezły szoł. Wystawia cały nos i do góry nogami płynie pionowo pod powierzchnią i pożera kuleczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Te pod korzeniem to kiełbie? Nie Choć kiełbik jest na filmie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garowy Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 To może mały konkurs z nagrodami Śliz???? A drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Te wyblakłe to wyglądają jak brzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2010 Blisko, ale wg zapewnień ichtiologa brzanami nie są.Choć byłoby ciekawie mieć bolenia, klenia, brzanę i sandacza, plus kilka roczników uklejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 no to brzanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 obsadę obstawiam mianowicie:kiełb pospolity kleństerletlinokońbrzankakoza złotawa <?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 2x okoń4x kleń2x lin2x brzanka, nie wiem czy nie karpacka?1x kiełb1x jesiotr rosyjski?? Najbardziej go przypomina, raczej na pewno nie sterletX x śliz W planach: tęczak, źródlak,lipień sandacz, boleń, kleń, jaź, brzana, sum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Niezla rodzinka gratuluje Kuba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 lipień pewnie fajnie będzie wyglądał z pstrągami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 2x okoń4x kleń2x lin2x brzanka, nie wiem czy nie karpacka?1x kiełb1x jesiotr rosyjski?? Najbardziej go przypomina, raczej na pewno nie sterletX x śliz W planach: tęczak, źródlak,lipień sandacz, boleń, kleń, jaź, brzana, sum Hej, fajna sprawa. Filmik obejrzałem na szybko, bo w pracy mam poblokowane youtuby, wiec wieczorkiem przyłącze do konkursu. Tylko muszę w to zerknąć dokłądniej. ja swego czasu miałem w akwarium i bolki i klenie i jazie i świnki, miałem też certy (jak są małe, mają fajne duże oczy). Dają radę, tylko szybko rosną. miałem stadko kleników (7 sztuk) od takich 3cm i w rok miały ponad 10cm, choćograniczałem racje żywieniowe, właśnie po to, aby nie rosły tak szybko. najgorsze były okonki, bo potrafiły rzucić się na innego mieszkańca, nawet jak był podobnych rozmiarów. Dusiły się potem razem... tak straciłem kiełbia białopłetwego, kilka okonków i różanek. Właśnie różanki bym polecał, choć trudno je zdobyć - legalnie! Co do źródlaków i lipieni wg mnie będzie cieżko, ze względu na wysokie temperatury latem. Chyba, że masz rozwiązaną kwestię chłodzenia wody. Ja niestety trzymałęm towarzystwo w warunkach pokojowych i prądolubne (strzebelki i pstrążki) latem były wykorkowały. Niestety nie udało się utrzymać wody poniżej 27stopni, a chyba tyle (jesłi dobrze pamiętam) jest przyjmowane za letalne np dla strzebli potokowej. Ale gdybyś utrzymał strzebelki, to są piękne, szczególnie w szatach godowych. To co mogę też polecić, to ściemnić dno (substrat) i rozplenić jakieś zielsko. Rybki nabiorą kolorów. Przy takiej nieco słomkowej wodzie (świeży korzeń) stadko wzdręg wygląda cudnie. Tak z ciekawości - jak duże to akwarium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 w zasadzie konkurs rozwiązany - śliziki.... ładne... sorki wcześniej nie doczytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 A mi tam świnka migła tak jak by przez moment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 nie nie, świnki nie mam. Akurat ona chyba słabo by to wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Koncepcja jest dobra ale w wypadku zastosowania zbiornika 1-2tysiące litrów i jakoś tak łyso niby można żyć ale jak w celi no też można prycza do ściany na kłude i taboret to wszystko.Przypomina trochę akwaria z rybami w wędkarskich sklepach z rybkami na żywca.Zbyt sztucznie i na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 W zasadzie powyższe odnosi się do każdego akwa, do każdej hodowli, łacznie z psem i kotem (tu dopiero mamy złamane, wykastrowane drapieżniki, nieopuszczające klatek - mieszkań) czy hardcorem po bandzie pod postacią papużki falistej.tysiąc czy dwa wiele by nie zmieniły, max o drugie tyle wzrosła by im powierzchnia dna, zmiana na troszkę większą klateczkę. Niestety, ale jako gatunek lubimy zniewalać inne, dla przyjemności. Jedyne pocieszenie w tym ze to dość okresowa niewola, a wiele z ryb które posiadam pochodzi z szybkich akcji z miejsc gdzie zgineły by dość szybko - jak choćby oba liny, wykupione z baseniku z żywcami za jakąś obłędna 20 krotność normalnej ceny karasia. Podobnie okonki, z odrzutu, duszącego się we wiaderku. Podobnie i ponad roczny jesiotr, normalnie przeznaczony do oczka, w którym raczej poprzedniej zimy by nie przeżył... itd etc itpAkwarium jest po świeżych przenosinach - dostałem szafkę pod nie.Doszło nowe dno z innego żwiru i jestem w trakcie wymiany roślin, stąd jest chwilowo dość goło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie całkiem,ryby rozmnażane w hodowlach akwarystycznych czy też koty o których wspomniałeś trzymane w domach np.Maine Coon które od iluś tam pokoleń żyją w niewoliraczej tego nie odczuwają w sposób negatywny,ale weź dachowca do domu to w oknie będzie siedział patrząc na świat który mu odebrałeś.Ptaki w klatkach-nie podejmę tematu bo tu trzeba być chorym żeby z tego czerpać radość.Psy to porównanie jak kulą w płot,akurat one potrzebują Panaa ten kto nie wyprowadza to ma smród w domu i wątpię żeby takie przypadki miały miejsce.Pójście po tzw.łebkach kusi ale-no właśnie 2000litrów to jednak 10 razy tyle co 200 a i radość większa nie wspominając o aspektach wizualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 WTF?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 zaraz będzie goręcej niż w wątkach o C&R. <_< a ja uważam, że kolega @standerus ma prawo robić ze swoimi linkami na co ma ochotę. Może je nawet trzymać w wannie... Ci sami wielcy akwaryści jeżdzą po wystawach i przenoszą rybki z jednego zbirnika do drugiego, często jako ozdoba pięknego biotopu i ogrodu zielska. A rybka jest dodatkiem i mają w nosie ich stres i fakt, że wiele z nich ginie po takich wystawach... Bo ważniejsza jest dekoracja i test azotu... Sorki, ale takie komentarze że lin się nie nadaje do akwarium i że nie ma roślinek są trochę śmieszne... Zamiast udowadniać wyższość Wielkanocy nad BN napisałbyś lepiej, jak zazielenić ten zbiornik, aby był nieco ładniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Ale po coTu się zrzędzi, nie ma pomysły...Ryby wyrwane ze swoich biotopów x pokoleń temu - ok.Ryby występujące w naturze nawet w betonowych zbiornikach pożarowych - okrucieństwoCo do cyklu azotowego - polecam nie brzedzić aż takich głupot na forum Co do znajomych akwarystów... To dośc specyficzna grupa wzajemnej adoracji. Z ilością pojebów przekraczającą dość mocno ilośc na naszych forach. Kilkukrotnie zaliczaliśmy dyskusje internetowe oburzonych i świętojebliwych... W zasadzie prowadzi to do tego, ze twierdzą że tych ryb hodowac się nie da. Ale argumentu dlaczego, skoro w swoich zbiornikach wielokrotnie posiadają ryby równie wysublimowane jak panga, niestety podac nie potrafią.Stresu ryby nie mają, reagują jak każde inne w akwarium. Przyjdę ja - podpływają. Przyjdzie kot - zdpupcają.Co do zieleni - jak pisałem, jestem na etapie wymiany. Już wygląda trochę inaczej, dostały toną moczarki, która szczególnie liny (ale i klenie) pozeżerać lubią. Może tym razem innych roślin nie zmasakrują, zanim się przyjmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 A dla czego mieli by się nie zachwycać, chyba jedynymi osobami które się tu grzeją, puszą, i płoną z podniety, są te którym się wydaje że są przezajebiste ponad wszelką normę i wątpliwość Podejście godne artysty, bardzo wiele wnoszące, wsadź sobie je w kieszeń albo w d..., ale się nim nie dziel bo nic nie wnosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Kuba, A ja myślę, że to Twoja pycha i duma zostały ukarane <_<. Po co żeś się chwalił? Ale pochwaliłeś się i ..... skopali Ci tyłek. Ciesz się, że nikt nie zakapował Ciebie i Twoich ryb do jakiejś eko-terrorystycznej organizacji! <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2010 Si, ciszej będziesz dalej zajedziesz.Tyle że za chwilę mamy forum rozmowy o pogodzie, o tym jak nam nawija plecionkę i czemu pzw jest złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi