pontonss Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Pstrągi na plecionce dostają szału podanym zauważyłem bardzo duży spadek brań plus co jakiś czas blach leci w siła dal plecionki nie lubią pkytkiej wody i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Pstrągi na plecionce dostają szału podanym zauważyłem bardzo duży spadek brań plus co jakiś czas blach leci w siła dal plecionki nie lubią pkytkiej wody i Jak sie lowi x-fastem to i moze dostaja Na szklaku ida jak trusie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GARBUS098 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Raczej nie lepiej sprawdzi się żyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 "Raczej nie lepiej sprawdzi się żyłka"ale o co chodzi? To pytanie czy stwierdzenie? Raczej nie, lepiej sprawdzi się żyłka.czyRaczej, nie lepiej sprawdzi się żyłka? albo nie odpowiadaj. Nie chcę widzieć Twoich postów zanim nie zmądrzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneczka Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Koledzy żyłka wybacza błędy, a plecionki nie wybaczają błędów.Osobiście wole żyłkę. Niedługo sezon się rozpoczyna i czas szykować sprzęt. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Moze napisze brutalnie, ale mam nadzieje ze z uplywem czasu i wody w rzece docenisz ta rade.Zapomnij o tego typu wynalazkach.Kup plecionke JDM opisana jako PE1, jesli lowisz "normalne" pstragi w normalnych warunkach.Jesli lowisz "nienormalne pstragi" lub w warunki sa ciezkie na lowisku to siegnij po PE 1.2 lub 1.5 (ja lowie na ta ostatnia).Jak chodzi o konkretne marki to zapytaj @psulka czy ma Varivas Avani. Ostanio placilem 95 pln za szpulke u niego. Jesli chcesz juz kupic w sklepie internetowym to udaj sie na ebay.com i kup YGK G Soul (opisana tak jak powyzej).Na parametry orientacyjne typu milimetry, kilogramy czy inne tego typu nie zwracaj uwagi - szkoda czasu. Pamietaj o zastosowaniu przyponu z zylki, VEP lub FC. Z ciekawości zerknąłem na ebay za tą YGK G Soul. Ta PE 1 ma podaną wytrzymałość 20 lb. Nie za duży kaliber na potokowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) . Edytowane 13 Grudnia 2014 przez brando Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volkswagen Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Łowiąc na zakrzaczonych rzekach żyłkami, strat jest więcej w przynętach. Ja od jakiegoś czasu stosuję tylko plecionek. Po czasie rozwarstwiają się ale na jeden sezon są idealne. Ostatnio bardzo pasuje mi Berkley Whiplash. Rybom chyba też pasuje bo notuję na niej brania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Z ciekawości zerknąłem na ebay za tą YGK G Soul. Ta PE 1 ma podaną wytrzymałość 20 lb. Nie za duży kaliber na potokowca?nie poszedlbym na pstrazki z plecionka pe1. Nie mówiąc o pstragach. Nie interesuje mnie napis w funtach "wytrzymałości".Interesuje mnie wytrzymałość realna. Po zaczepach, galeziach itd.Na pstrągi chadzam z pe 1.5.Stosuje na rybach najgrubsza linke umożliwiająca komfortowe wędkowanie. Nigdy nie łowie na najciensza umozliwiajaca wyholowanie potencjalnej zdobyczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejp Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 nie poszedlbym na pstrazki z plecionka pe1. Nie mówiąc o pstragach. Nie interesuje mnie napis w funtach "wytrzymałości".Interesuje mnie wytrzymałość realna. Po zaczepach, galeziach itd.Na pstrągi chadzam z pe 1.5.Stosuje na rybach najgrubsza linke umożliwiająca komfortowe wędkowanie.Nigdy nie łowie na najciensza umozliwiajaca wyholowanie potencjalnej zdobyczy.W twoich wodach jest to zrozumiałe / patrząc na okazy które tutaj pokazujesz / .Czy możesz podać jaki przypon wtedy stosujesz do pe 1.5 .Chodzi mi o odpowiedź podającą konkretną żyłkę z nazwy i jej parametry lub oczywiście vep, fc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 W twoich wodach jest to zrozumiałe / patrząc na okazy które tutaj pokazujesz / .Czy możesz podać jaki przypon wtedy stosujesz do pe 1.5 .Chodzi mi o odpowiedź podającą konkretną żyłkę z nazwy i jej parametry lub oczywiście vep, fc. Uzywalem ostatnio (jesienia) VEP Varivas srednica 0.32 mm.Wczesniej uzywalem FC (tez varivas) tez taka srednica. Po przejsciu na VEP mialem problem z wezlami, ale Koledzy z forum poratowali mnie pokazujac ten link : http://www.seaguar.ne.jp/knot/parts/parts_5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) To idzie mniej wiecej tak - oczywiscie nie jest idealnie okrągła. PE 0.6 – 0.128mmPE 0.8 – 0.148mmPE 1 – 0.165mmPE 1.2 – 0.185mmPE 1.5 – 0.205mmPE 1.7 – 0.218mmPE 2 – 0.235mmPE 2.5 – 0.260mmPE 3 – 0.285mmPE 3.5 – 0.310mmPE 4 – 0.330mmPE 5 – 0.370mm Przy czym wyrzymałosc każdy swoją - pe 1.5 dla varivasa jakies 25 lb dla xzogi 30 lb.Skusiłem się na YGK G-Soul Upgrade PE X8, wytrzymałość max. 22Lb (PE 1) i tak na "oko" "średnica" nijak się ma do tej listy. Linka jest naprawdę cienka. Porównałem ją z innymi posiadanymi plecionkami i "gołym okiem" nie ma różnicy w grubości między nią, a Stren Sonic Braid 8Lb lub PP 5Lb. Obie te linki (Stren i PP) mają ok. 0,10mm "średnicy" jak deklaruje producent. Więc albo i Stren i PP są grubsze, albo PE 1 ma bliżej do 0,10mm niż do 0,165mm. Zaznaczam, że żadnych pomiarów suwmiarką nie dokonywałem, bo żadna z tych linek nie jest idealnie okrągła jak wiadomo, choć z tej trójki wizualnie najlepiej wypada YGK, a po niej Stren. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez rav_id 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fudo Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Panowie jakich FC/VEP używacie Varivasa do plecionki PE1.2? Ja akurat posiadam jako linkę główna Varivas Super Trout Advance Max Power PE. Do tej pory używałem do niej FC Seguara STS, ale średnio jestem zadowolony. Chętnie dowiem się czego wy używacie do plecionek o podobnej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Varivas ma FC o tej samej nazwie co plecionka której używasz albo VEP SHOCK LEADER. Uzywalem obu i oba to dobre produkty. Ostatecznie wybrałem VEP bo jest miękkszy od FC, a wytrzymałością na uszkodzenia mu nie ustępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David2k14 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Siemka! Mam Daiwe Tournament 0.14 Braid fluo 0.14 i nie wiem czy łowić na nią na Dunajcu w lato pstrągi czy kupić moze jakąś 0.10 Mikado nihonto + fluokarbon? Zapytam sie jeszcze czy Bushwhacker 3-18 228cm bedzie dobry?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 nie wiem jak na dunajcu ale ja lowilem daiwa tournament 08 teraz kupilem momoi o polowe ciensza mysle ze ta 14 troche gruba choc znam takich co lowia na stara 19pp i mowia ze im to nie przeszkadza przy slabych braniach to i kij i plecka robia duza roznice 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k.gluchy Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Łowie pstrągi na rzekach mniejszych niż Dunajec, ale jeżeli chodzi o moje zdanie to wybieram dobrą żyłkę. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 (edytowane) Siemka! Mam Daiwe Tournament 0.14 Braid fluo 0.14 i nie wiem czy łowić na nią na Dunajcu w lato pstrągi czy kupić moze jakąś 0.10 Mikado nihonto + fluokarbon? Zapytam sie jeszcze czy Bushwhacker 3-18 228cm bedzie dobry?!Na Dunajcu w lato to tylko pee wee 0,8 Pe albo w razie braku power strike 0,8 mmTomekP.s. oczywiście plus fluoro 0 ,16 oczywiście Edytowane 26 Marca 2016 przez kostom63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David2k14 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A co do wędeczki do 400zł? Czy ta sie nada? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A co do wędeczki do 400zł? Czy ta sie nada?Ja myślę że dopiero od 410,99 ale to tylko moje zdanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sumo Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Plecionki używane od kilku lat do połowu pstrągów w rzekach górskich o czystej wodzie ale tylko w barwach stonowanych zielony, czarny, szary. Grubość 0,14 jak dla mnie może być szczególnie na większych rzekach pomorskich mocna plecionka jest przydatna i pozwala oszczędzić przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 łowię na dunajcu na Dragona Hm8x 0,06 grubsza plecionka nie jest potrzebna na pstrągi do tego przypon z fluorka 0,16 albo zwykłej żyłki i też się da lowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David2k14 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Kurde drogie. Jade tam na tydzień :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Boruch Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 potem na okonie, klenie, jazie też się nada - spokojnie będzie można łowic dwa lata, z braku laku można zastosować nanofil 0,06-0,08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David2k14 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 A Mikado Nihonto 0.10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi