Skocz do zawartości

Plecionka a Pstrąg....

szawli

Rekomendowane odpowiedzi

"Raczej nie lepiej sprawdzi się żyłka"

ale o co chodzi? To pytanie czy stwierdzenie?

Raczej nie, lepiej sprawdzi się żyłka.

czy

Raczej, nie lepiej sprawdzi się żyłka?

albo nie odpowiadaj. Nie chcę widzieć Twoich postów zanim nie zmądrzejesz.

• 2 tygodnie później...

Moze napisze brutalnie, ale mam nadzieje ze z uplywem czasu i wody w rzece docenisz ta rade.

Zapomnij o tego typu wynalazkach.

Kup plecionke JDM opisana jako PE1, jesli lowisz "normalne" pstragi w normalnych warunkach.

Jesli lowisz "nienormalne pstragi" lub w warunki sa ciezkie na lowisku to siegnij po PE 1.2 lub 1.5 (ja lowie na ta ostatnia).

Jak chodzi o konkretne marki to zapytaj @psulka czy ma Varivas Avani. Ostanio placilem 95 pln za szpulke u niego. 

Jesli chcesz juz kupic w sklepie internetowym to udaj sie na ebay.com i kup YGK G Soul (opisana tak jak powyzej).

Na parametry orientacyjne typu milimetry, kilogramy czy inne tego typu nie zwracaj uwagi - szkoda czasu.

Pamietaj o zastosowaniu przyponu z zylki, VEP lub FC. 

Z ciekawości zerknąłem na ebay za tą YGK G Soul. Ta PE 1 ma podaną wytrzymałość 20 lb. Nie za duży kaliber na potokowca?

Łowiąc na zakrzaczonych rzekach żyłkami, strat jest więcej w przynętach. Ja od jakiegoś czasu stosuję tylko plecionek. Po czasie rozwarstwiają się ale na jeden sezon są idealne. Ostatnio bardzo pasuje mi Berkley Whiplash. Rybom chyba też pasuje bo notuję na niej brania :)

Z ciekawości zerknąłem na ebay za tą YGK G Soul. Ta PE 1 ma podaną wytrzymałość 20 lb. Nie za duży kaliber na potokowca?

nie poszedlbym na pstrazki z plecionka pe1. Nie mówiąc o pstragach. Nie interesuje mnie napis w funtach "wytrzymałości".

Interesuje mnie wytrzymałość realna. Po zaczepach, galeziach itd.

Na pstrągi chadzam z pe 1.5.

Stosuje na rybach najgrubsza linke umożliwiająca komfortowe wędkowanie.

Nigdy nie łowie na najciensza umozliwiajaca wyholowanie potencjalnej zdobyczy.

• Like 1

nie poszedlbym na pstrazki z plecionka pe1. Nie mówiąc o pstragach. Nie interesuje mnie napis w funtach "wytrzymałości".

Interesuje mnie wytrzymałość realna. Po zaczepach, galeziach itd.

Na pstrągi chadzam z pe 1.5.

Stosuje na rybach najgrubsza linke umożliwiająca komfortowe wędkowanie.

Nigdy nie łowie na najciensza umozliwiajaca wyholowanie potencjalnej zdobyczy.

W twoich wodach jest to zrozumiałe / patrząc na okazy które tutaj pokazujesz / .

Czy możesz podać jaki przypon wtedy stosujesz do pe 1.5 .

Chodzi mi o odpowiedź podającą konkretną żyłkę z nazwy i jej parametry lub oczywiście vep, fc.

W twoich wodach jest to zrozumiałe / patrząc na okazy które tutaj pokazujesz / .

Czy możesz podać jaki przypon wtedy stosujesz do pe 1.5 .

Chodzi mi o odpowiedź podającą konkretną żyłkę z nazwy i jej parametry lub oczywiście vep, fc.

Uzywalem ostatnio (jesienia) VEP Varivas srednica 0.32 mm.

Wczesniej uzywalem FC (tez varivas) tez taka srednica. 

Po przejsciu na VEP mialem problem z wezlami, ale Koledzy z forum poratowali mnie pokazujac ten link : 

• 1 miesiąc temu...

To idzie mniej wiecej tak - oczywiscie nie jest idealnie okrągła.

PE 0.6 – 0.128mm

PE 0.8 – 0.148mm

PE 1 – 0.165mm

PE 1.2 – 0.185mm

PE 1.5 – 0.205mm

PE 1.7 – 0.218mm

PE 2 – 0.235mm

PE 2.5 – 0.260mm

PE 3 – 0.285mm

PE 3.5 – 0.310mm

PE 4 – 0.330mm

PE 5 – 0.370mm

Przy czym wyrzymałosc każdy swoją - pe 1.5 dla varivasa jakies 25 lb dla xzogi 30 lb.

Skusiłem się na YGK G-Soul Upgrade PE X8, wytrzymałość max. 22Lb (PE 1) i tak na "oko" "średnica" nijak się ma do tej listy. Linka jest naprawdę cienka. Porównałem ją z innymi posiadanymi plecionkami i "gołym okiem" nie ma różnicy w grubości między nią, a Stren Sonic Braid 8Lb lub PP 5Lb. Obie te linki (Stren i PP) mają ok. 0,10mm "średnicy" jak deklaruje producent. Więc albo i Stren i PP są grubsze, albo PE 1 ma bliżej do 0,10mm niż do 0,165mm. Zaznaczam, że żadnych pomiarów suwmiarką nie dokonywałem, bo żadna z tych linek nie jest idealnie okrągła jak wiadomo, choć z tej trójki wizualnie najlepiej wypada YGK, a po niej Stren.

Edytowane przez rav_id
  • Like 1

• 7 miesięcy temu...
  • 6 miesięcy temu...

Siemka! Mam Daiwe Tournament 0.14 Braid fluo 0.14 i nie wiem czy łowić na nią na Dunajcu w lato pstrągi czy kupić moze jakąś 0.10 Mikado nihonto + fluokarbon? Zapytam sie jeszcze czy Bushwhacker 3-18 228cm bedzie dobry?!

Na Dunajcu w lato to tylko pee wee 0,8 Pe albo w razie braku power strike 0,8 mm

Tomek

P.s. oczywiście plus fluoro 0 ,16 oczywiście

Edytowane przez kostom63
  • Like 1

Plecionki używane od kilku lat do połowu pstrągów w rzekach górskich o czystej wodzie ale tylko w barwach stonowanych zielony, czarny, szary. Grubość 0,14 jak dla mnie może być szczególnie na większych rzekach pomorskich mocna plecionka jest przydatna i pozwala oszczędzić przynęty.