Skocz do zawartości

Spey Casting

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Szybko przeskanowalem material w pdf. Dobre podstawy na start przygody z rzutami "kotwiczonymi". Ja ze swojej strony moge polecic:

"Spey casting masterclass" (S. Mackenzie, trzykrotny mistrz swiata w rzutach speyowych)

"Spey to Z" (W. Yin, G. Pearson, T. Browne, kazdy z trzech panow przedstawia inny rozdzial)

Oba filmy po angielsku. Moze kiedys doczekamy sie Polskiej produkcji?

W końcu dostałem obydwa polecane przez Ciebie filmy i o ile "Spey to Z" można mieć i czegoś się nawet na początku nauczyć, to "Spey Casting Masterclass" jest zdecydowanie z tych "must have". Scott Mackenzie oprócz rzutów pokazuje do czego one służą - do łowienia ryb, :) co rzadko widać na innych filmach. Fajny jest krótki, ale zawsze instruktaż BHP, co również nie często się zdarza. :)

Dzięki, Łukasz.

• Like 1

Wszedłem w filmik, ale po pierwszym zdaniu, w którym facet powiedział, że "Mackenzie FX1 to najlepsza wędka na świecie, z najlepszego materiału na świecie" wyłączyłem. 

Ciekaw byłem kto i kiedy wprowadzi grafen do produkcji wędek (oczywiście bardziej przy okazji wprowadzenia go do mat węglowych w samolotach). Lokalna firma, może na tej wędce się wybiją, ale nie takim marketingiem... 

Hmm. Że lokalna firma, to bym nie powiedział. Na pewno znana i ceniona wśród spey cast masterów na całym świecie, podobnie jak np. https://www.gaelforceflyfishing.com/.

Obie nie nie należą do masowych producentów wędek DH i głowic. I obie podobnie drogie.

Warto spojrzeć na parametry głowic i linek speyowych w obu firmach i od razu widać, że są one przeznaczone dla zdecydowanie bardziej doświadczonych użytkowników.

Nie wszystko musi być tanie i dla każdego...

Ps.

Dwudniowy kurs u Scotta Mackenzie - trzykrotnego mistrza świata w spey castingu kosztuje 695 funtów - maksymalnie 8 uczestników w jednym szkoleniu. :)

Edytowane przez jarekt

Nie przeczę, że wędki są dobre. Negowałem działania marketingowe, bo co to znaczy że wędka jest najlepsza ;) ? Najlepszy materiał na świecie? Dla mnie IM6, no i jeszcze grafit z borem od Winstona ;)

Pisząc lokalna miałem na myśli, że sprzedaje swoje produkty głównie na wyspach. W Stanach jest również bardzo dużo mniejszych firm, które działają na ich lokalnym rynku. 

Co do ceny kursu, cóż... wędkarstwo łososie jest "elitarne", więc kurs kosztuje swoje ;)

Kacper - polecam pomacać, mieć okazję śmignąć itd. Ja tam się znam słabo, ale z racji współpracy w IE z przedstawicielami Mackenzie i wielokrotnych rozmów ze Scottem - wiem ze nie ściemnia.

Oczywiście - jest tu marketing itd, nie mniej jednak jego wędki są niezwykle udane, choć nie stać mnie na nie. Kilku znajomych się poprzesiadało i bardzo je chwali.

Co do nowych wędek - wiem ze opracowali je we współpracy z ludźmi od F1. Pamietam zachwyty kilku naprawdę dobrych casterów kiedy pojawiły się pierwsze przed produkcyjne prototypy.

Chętnie bym wziął do ręki i porzucał. Specjalistą od DH nie jestem, ale zawsze dałoby to jakiś pogląd. Gościu niewątpliwie ma pojęcie o rzutach, jeśli potrafił przełożyć to na konstruowanie wędek to finalny produkt mógł wyjść na prawdę dobry. Nie oceniam produktu, cieszę się że nie ma stagnacji na rynku producentów wędek - dzięki temu mamy w czym wybierać, prowadzi to do coraz to nowych rozwiązań i chwała im za to. Po prostu argument "najlepsza na świecie" do mnie nie trafia, bo to kwestia gustu, a o gustach jak wiemy się nie dyskutuje ;)

• Like 1

Wędki naprawdę ładne. Czy najlepsze? Kij wie? Na pewno dobre. Drogie jak cholera, ale jaki markowy DH jest tani? Ostatnio miałem okazję pomacac kij malo znanego w europie producenta z US - Burkheimer. 

Kije przepiekne, wykonanie jak z topowej pracowni cena równie wysoka jak kija powyżej. Raczej bym tyle nie zapłacił, ale od czego jest rynek wtórny? Uzywane moża już wyrwać w rozsądnych pieniądzach. 

Może kiedyś się skuszę. Na razie dokupiłem użwyanego z-axisa w  5tej klasie za śmieszne pienądzie. Teraz mam dwa :-)

Edytowane przez peresada

Pisze z opoznieniem, bo dopiero wrocilem z wakacji w PL. Wedki Mackenzie to sprzet z najwyzszej polki pod kazdym wzgledem. FX1 nie mialem w rekach, ale jestem pewny, ze Mr. Mackencie nie ryzykowalby sygnowania swoim nazwiskiem tandety z Bukaresztu. Czy najlepsze na swiecie? Czy prawdziwy "game changer"? Czas pokaze, ale jedno jest pewne, wedka sama nie rzuca :)

• Like 1

Standardowo-retorycznie. :lol:

Rzeczywiście poprawna technika(o rotacji bioder i rzutach z nóg już wspominałem).

Świat jest mały...na prośbę Bruce'a odstąpiłem niebieskiego Wilderness'a 15'#11 Vadimowi-na której wbił w 10: 'Spey'o'Rama' 2015. :D

Jeszcze jeden film Janusza Panicza...

Tutaj wbrew tytułowi popatrzcie na to, co bardzo dobrze widać.

Warto obejrzeć film kilka razy, zwracając uwagę kolejno na:

1. Ustawienie nóg

2. Balans ciężarem tułowia - przeniesienie ciężaru ciała z nogi przedniej na tylną i z powrotem na przednią

3. Sweep poprzez rotację tułowia od bioder w górę

4. Oszczędną pracę rąk

I rzut jest wykonany prawidłowo, łatwo i bez zbędnego wysiłku :)

• Like 5

Cyk, cyk i cyk. Bardzo ladnie pokazane, wszystkie miesnie pracuja, rotacja, balans. I like this :) Czesto tlumacze podopiecznym, zeby nie stac jak kolek, tylko bujac bioderkami i dac duzym miesnia odwalic cala robot, a rece oszczedzac na wieczor, kiedy przyjdzie czas dzwigac kieliszki i kufle :D

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Żeby podtrzymać fajny wątek przy życiu ;) mam do was pytanie, czy waszym zdaniem rzucanie w stylu scandi lub skagit preferuje jakiś określony typ akcji kija (rodzaj ugięcia, szybkość). Są  jakieś przykłady kijów uznawanych za "referencyjne" dla  tych dwóch stylów?

Z góry proszę o darowanie sobie uwag, że jak się umie to można wszystkim rzucać w każdym stylu. Wiem o tym.

Wielokrotnie spotkalem sie z opinia, ze teoretycznie, to szybkie kije lub o malym ugieciu do scandi, a wolne lub o glebokim ugieciu do skagita. Jak to sie ma do praktyki? No wezmy na przyklad taki Sage TCX 12'6" #7 zwany rowniez Death Star. Kij szybki i o bardzo malym ugieciu, niezwykle popularny po drugiej (lepszej?) stronie oceanu, glownie sparowany ze skagitem (ale ze scandi rowniez).

Osobiscie nie kierowalbym sie zadna sztywna zasada. Jak kije dobrze lezy w rekach to pasuje i do tanca i do rozanca :)

No właśnie też kombinowałem tak jak ty mniej więcej, tzn kije szybkie o szczytowym ugięciu do scandi, wolniejsze o bardziej pełnym - skagit. Ale faktycznie przykład death stara do skagitu z jednej strony, a z drugiej cała seria loop GAS kijów o głębokim ugięciu, zaprojektowana przez twórcę underhandu Gorana Anderssona... bez wątpienia ten gość wie o co chodzi w scandi. .. świadczą o czymś wprost przeciwnym.

Tak myślę że z uwagi na dynamikę wymachu a jednocześnie zdecydowany i wysoki stop w scandi znaczenie kluczowe ma szybkość powrotu i tłumienie drgań bardziej niż głębokość ugięcia. Wydaje się ze technologicznie łatwiej jest wykonać kij szybko tłumiacy drgania o szczytowym ugięciu (zbieżność pomaga) niż o pełnym. Dlatego pewnie początkowo kije do scandi to były szpady, a teraz są już świetne które ładują się po grip. ..

Edytowane przez mack

Szybkość to jedno, a ugiecie drugie jak sam zauważyłeś ;-)

Da się połączyć i szybkość i pełne ugięcie,

Do skagita zdecydowanie wolniejszy kij, bo i do tego sage polecają ciezsze głowice co go spowalnia, ale i sage jest znany z tego że zwykle miał zaniżoną klasę i innym rozstawieniem przelotek (większe odstwpy na 4 czy 5 pierwszych) wymuszoną akcje szczytową.

Taki XP przezbrojony na tradycyjny spacing stawał się zupełnie innym kijem.