Skocz do zawartości

Spey Casting

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

Rio (jesli chciałbyś jednak) to popatrz na Skagit Max Short, lub Skagit Trout Max (ten już jest ekstremalnie krótki, choć przy kiju 9' i głebokim brodzeniu lub w bardzo ciasnych miejscach gdy nie ma miejsca na pętlę może zrobić robotę)

Może źle sformułowalem pytanie, uczę się więc wybaczcie :)

W jakim przedziale wagowym powinienem kupić głowice Rio Skagit do tego Loop'ika aby nie klękał.

Ps.

Marian, aż tak głęboko nie będzie :)

Ale fajna opcja trzy z hakiem...

Łukasz, Rio bo wygoda. Mieszkam na zadupiu i jednak on-line.

Darek, źle chyba mnie zrozumiałeś.

Może źle sformułowalem pytanie, uczę się więc wybaczcie :)

W jakim przedziale wagowym powinienem kupić głowice Rio Skagit do tego Loop'ika aby nie klękał.

Ps.

Marian, aż tak głęboko nie będzie :)

Ale fajna opcja trzy z hakiem...

Łukasz, Rio bo wygoda. Mieszkam na zadupiu i jednak on-line.

Darek, źle chyba mnie zrozumiałeś.

Te nowinki stosuje okilku lat ...TPO Airflo skagit switch wyprzedałew 2014  ;) ,a jeden krótki intermedial rio 350 daje niesamowite możliwości wzechstronnego wykorzystania. :ph34r:

nic nie klęknie... :ph34r: ...głowicę jeśli za ciężka można częściowo schować w przelotki.  B) 

W zasadzie masz Darek racje, tylko po co ma do kija 5/6 który potrzebuje 225/250 grain brać iflight 350 który pasuje do switcha 7/8? I odpowiada rozkładem masy w głowicy skagitowi 375/400?

250 opstem spokojnie ogarnie i skagit i od biedy znad głowy (przy odrobinie wprawy do Jego kija wziąłbym opst 225)

• Like 1

Czytam, czytam i dalej nic nie wiem, w jakiej rozpiętości wagowej powinna zawierać się głowica do kija SH 9.5' #8 ?

Z tabeli na stronie zalinkowanej przez @Zack'a wynika,  że 375 - 425 gr, dotyczy Rio Skagit Short tak zrozumiałem

natomiast w opisie OPST dla kija SH w klasie #8 jest 325 gr, czy różnice wynikają z długości głowic czy jeszcze z czego innego ?

Edytowane przez janusz.walaszewski

Właśnie patrzę na

Rio Skagit Max Short dł.5,2m

I nie bardzo wiem, który :

200gr,czy 225gr,bo 250 to już chyba za ciężko bedzie. No żeby ten mój Loop'ik to dzwignal.

co(waga,średnica),gdzie(brodzenie,przestrzeń za plecami) i na czym(tip) ma nosić ?                                                                                                                                                                                                                                           janusz.walaszewski, on 06 Feb 2017 - 00:35, said:  

Czytam, czytam i dalej nic nie wiem, w jakiej rozpiętości wagowej powinna zawierać się głowica do kija SH 9.5' #8 ?

Z tabeli na stronie zalinkowanej przez @Zack'a wynika,  że 375 - 425 gr, dotyczy Rio Skagit Short tak zrozumiałem

natomiast w opisie OPST dla kija SH w klasie #8 jest 325 gr, czy różnice wynikają z długości głowic czy jeszcze z czego innego                                                                                                                                                                             To proste - praktyka w miejsce teorii : wystarczy zakupić ... opanować na wodą i poteopisać wrażenia w necie.            

Edytowane przez darek1

natomiast w opisie OPST dla kija SH w klasie #8 jest 325 gr, czy różnice wynikają z długości głowic czy jeszcze z czego innego ?

Janusz,jeśli zdecydujesz się na którąś z głowic to bierz wg tabeli producenta,a jeśli masz wprawę to można ciut lżej jak napisał @ venom,poznałem darka1 w realu,to naprawdę spoko gość,ale czasami jego przekaz  klawiaturowy w sieci w to jest supercross:)

• Like 1

-_- może to  :P  celowo?! - by wydobyć skrywany fałsz...                                                                                     Skagit to 'obrzyn' do zadań specjalnych,stosowany podklasowo traci sens...no chyba,że w buszu lub jako 'scandit'.            9'6"#8 rio 300-400,inne 400-500 zależnie owabika i tipa.Tabelki i # to wstęp - potemożna wszystko,jak pisałepodaję longspeya 70'/650 z 10'#7 zresztą uruchomię dowolny zestaw skrajnie niedopasowany też.  ;) 

Edytowane przez darek1

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj nad rzeka Deveron odbyly sie mini warsztaty speyowe. Pogoda zupelnie jak nie w Szkocji o tej porze roku :huh:

Nasz forumowy Pawel - Wisni@ pierwszy raz mial kontak z dwureczna wedka.

Pol godziny na double spey.

14_zpslex1yrgr.jpg

Pol godziny na single spey i snap T.

16_zpszixcljac.jpg

I czas na lowienie.

27_zpsarkzl3qb.jpg

A nie mowilem ze spey to proscizna ;)

• Like 5

Łukasz jeszcze raz bardzo dziękuje za wspólny wypad i poświęcony czas. Doświadczenie i wiedza Łukasz jest przeogromna. Kiedy wykonywał rzuty i pokazywał mi o co chodzi, wszystko wyglądało tak lekko, płynnie i prosto. Prawdziwy artysta. Można stać i tylko patrzeć jak to robi :) , ale przyszła moja kolej.... :o  Wziąłem wędki do ręki i okazuje się, że nie jest to aż tak proste... W dodatku bardzo deprymujące jest kiedy obok Ciebie stoi Maks (syn Łukasza) i wywija kijem jak by się urodził z dwuręczną muchówką w ręku...   :ph34r:   :)​  Na zdjęciach wygląda to całkiem ładnie ale w rzeczywistości potrzebna jest dłuższa chwila żeby to wszystko załapać, a później już tylko praktyka, praktyka i jeszcze więcej praktyki. 

Szkocja rzeczywiście jest piękna, a nam w dodatku trafił się wyjątkowo piękny, słoneczny dzień. 

• Like 3

• 1 miesiąc temu...