Skocz do zawartości

Spey Casting

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Witam!

Pink salmon, to najmniejszy z łososi pacyficznych, wchodzący do rzek BC w dużych ilościach w latach nieparzystch.

Ze względu na swoja wielkość ok 6-8lb, idelanie wpasowuje się w moja najbardziej ulubiona metode - lekki DH

Mój "weapon of choice" to switch #5 z głowiącą skagit i tipem t8 bądz t11, krótki przypon 10lb i mucha ( wszystko różowe czy seledynowe bedzie ok)

P8100547.jpg

Taki zestaw pozwala łowic bardzo efektywnie, bez zmeczenie ze swietnym zasięgiem i skutecznością.

Pinki to łatwe ryby do złowienia, sa agresywne i bardzo silne. #5 gną do korka i odjeżdzają bardzo dynamicznie

Zabawa jest przednia. Jeżeli bedziecie w BC w 2019  pomiedzy sierpniem a wrześniem popróbujcie bo warto :-)

IMG_20170809_164444_1.jpg
Pozdrówka

Edytowane przez peresada
  • Like 7

Peresada, super ze dales sie namowic na podzielenie doswiadczeniami. Licze ze wkrotce dodasz do watku cos na temat wiekszych lososi pacyficznych. Pewnie lada dzien pojawia sie kety i kingi. Bedziesz musial zostawic wykalaczke w domu i zabrac grubszy sprzet nad wode????

Witam!

Pink salmon, to najmniejszy z łososi pacyficznych, wchodzący do rzek BC w dużych ilościach w latach nieparzystch.

Ze względu na swoja wielkość ok 6-8lb, idelanie wpasowuje się w moja najbardziej ulubiona metode - lekki DH

Mój "weapon of choice" to switch #5 z głowiącą skagit i tipem t8 bądz t11.

Taki zestaw pozwala łowic bardzo efektywnie, bez zmeczenie ze swietnym zasięgiem i skutecznością.

Pozdrówka

SPEYCASTING bez krytyki.

Na tak łatwej wodzie,aź prosi się o midspeya ..

do switcha byłoby to jakieś 55' np Rio Switch,Powerspey...

Skagit (gruntówka/łatwizna)ze zbieraniem rozbiegówki nuży...ciepłą porą jedynie powodziowa fala,ciasnota lub wichura nieco usprawiedliwiłaby tę prezentację małych wabi.

Wystarczy policzyć zmarnowany czas na rozplątanie lub ściąganie rozbiegu w jałowej strefie,by zmotywować się do udoskonalenia techniki podania długiej pętli z lekkiej,powietrznej kotwicy.

Do przeanalizowania zainteresowanym postępem.

Dla każdego co kto lubi, ja lubię skagit, mam ta metodę dosyć dobrze opanowana i ja lubie. Bez problemu można czymś dłuższym, czemu nie? Poza tym nie bardzo widzę sens kupowania osobne linki/ głowicy dla par pinkow

Wysłane z mojego HUAWEI MLA-L03 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez peresada

Darek, ja długim speyem łowiłem w Irlandii - mimo wszystko wolę skagit. 

Z odpowiednim tipem moża nawet od biedy łowić suchą muchą. Wiem bo próbowałem i nawet jakieś pstrągi na Bow złowiłem.

Oczywiście cieżko tu o jakąś super prezentacje i rzut w punkt do zbierającego pstrąga, ale spławiać suche muchy można bez problemu.

Pozdrówka

Edytowane przez peresada

Lekkie kotwiczenie wodne lub z powietrza to mniejsza siła w wysyłce inaczej się urwie...zero luzu i optymalny kształt pętli,obławianie z minimalnym użyciem rozbiegówki-sama przyjemność.

"ale jeśli wola taka"...

Ja zaczynam sezon od skagita i tez nim koncze, jednak lwia czesc sezonu obrabiam scandi ze wzgledu na jego wszechstronnosc. Czesto jeden pool oblawiam na dwa, trzy sposoby, a to wszystko jedna glowica zmieniajac tylko koncowki i muchy. Plytko, gleboko i na koniec Sunray Shadow szybko sciagany pod powierzchnia. Dlugie linki maja swoje zalety, ale tez sporo ograniczen.

• Like 1

• 1 rok później...
  • 1 rok później...