Skocz do zawartości

Dobre agrafki do UL

Żbiku

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie polecić jakies dobre sprawdzone agrafki najmniejszych rozmiarów do UL i XUL? Oczywiscie najlepiej wiązać linkę bezpośrednio do przynety, ja jednak cenie wygodę i mozliwosc szybkiej wymiany przynety.

Mam najmniejsze rozmiary agrafek Dragona, mam rowniez bardzo fajne malutkie agrafki kupione tu na forum. Oba modele niestety po kilku niedużych zaczepach na tyle sie odkształcają (chyba), ze nie idzie ich potem rozpiąć...

Zamówiłem na próbę agrafki "ósemki" Spinwala no 22, do tego no 21 i no 20A. Zobaczymy jak sie spiszą.

Moze macie jakies inne agrafki warte uwagi?

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

W dziale sprzedam ktos wrzuca od czasu do czasu agrafki w paczkach po 10 albo po 50szt. I z tych najmniejszych rozmiarow bardzo mi się sprawdzają ale nie pamietam ktory to kolega. Wieczorem moge wrzucic zdjecie agrafki.

U mnie FC 3lb tez pierwszy puszcza

Edytowane przez dreadknight

Te z giełdy wlasnie mam, sa do dupy niestety... Zużyłem juz ok 10szt, w każdej jest to samo - na poczatku ok, po parunastu minutach, 2-3 słaby h zaczepach, agrafki nie idzie rozpiąć... Trzeba ja rozbijać na sile, odcinać i wyrzucać. Albo sie odkształcają jakoś dziwnie albo nie wiem co... To samo jest w Dragonach rozmiar 22.

Linkę mam Jiggin Braid 0.06.

Agrafki ze zdjecia nr 20-21 nie sprawdzaja sie u mnie najlepiej. Trzeba użyć sporej sily żeby założyć/zdjąć przynętę a po kilku zmianach pojawia sie luz który umozliwia wypadniecie wabika.

Ale wypadł ci kiedyś? Podczas wędkowania? 

• Like 1

Zamówiłem na próbę agrafki "ósemki" Spinwala no 22, do tego no 21 i no 20A. Zobaczymy jak sie spiszą.

Moze macie jakies inne agrafki warte uwagi?

nie wiem co to UL (dla roznych ludzi to rozne rzeczy - dla mnie ul to glowka 2-10g i przyneta 2-5cm).

Te spinwale co wymieniles do niczego sie nie nadawly (nie potrafilem na nie nic zalozyc - byly za male i drut za sztywny w stosunku do wielkosci). Jak ktos chce to jak ich nie wyrzucilem to moge oddac swoje za zwrotem za wysylke.

Dla mnie kazda agrafka musi umozliwic szybkie zalozenie przynety i wytrzymac  szczupaka. Ja teraz do UL uzywam agrafek f-my chyba pontoon21 (tutaj w sklepie prowadzonym przez litwincow jest masa sprzetu tej firmy), ktore wygladaja podobnie jak "tradycyjne" spinwale i maja wielkosc odpowiednia do moich przynet.

co ci nie pasuje w spinwalach no 18?

nie wiem co to UL (dla roznych ludzi to rozne rzeczy - dla mnie ul to glowka 2-10g i przyneta 2-5cm).

Te spinwale co wymieniles do niczego sie nie nadawly (nie potrafilem na nie nic zalozyc - byly za male i drut za sztywny w stosunku do wielkosci). Jak ktos chce to jak ich nie wyrzucilem to moge oddac swoje za zwrotem za wysylke.

Dla mnie kazda agrafka musi umozliwic szybkie zalozenie przynety i wytrzymac  szczupaka. Ja teraz do UL uzywam agrafek f-my chyba pontoon21 (tutaj w sklepie prowadzonym przez litwincow jest masa sprzetu tej firmy), ktore wygladaja podobnie jak "tradycyjne" spinwale i maja wielkosc odpowiednia do moich przynet.

co ci nie pasuje w spinwalach no 18?

Ja używam główek 1-4g i gumek 2-3cm.

Agrafka no 18 jest zdecydowanie za duża do moich potrzeb.

Jak ktos chce to jak ich nie wyrzucilem to moge oddac swoje za zwrotem za wysylke.

Napisz ile i jakich modeli masz i ja bym przygarnął. Dogadamy się na priv.

Co do samego tematu, to do lekkiego łowienia, gdzie linka jest 3-5lb to agrafki Spinwala nr 20 wystarczą. Problem jest wtedy, gdy oczko przynęty lub haka jest ze zbyt grubego drutu lub samo oczko jest stosunkowo małe, wtedy ciężko przełożyć agrafkę.

Co do agrafek Dragona - wystarczy wziąć numer większe i nie będą sie tak bardzo deformować.

Takich nie mam obecnie. Na Wiśle używam 20-stek do kleni a i przyłowów sumowych (ok 85cm) się nie boją. Te 24 są naprawdę malutkie i miałem już problem z zapięciem.

A jak, z wytrzymałością węzła, na tym cieniuśkim krętliczku? Nie ukrywam, mam pewne problemy. Przypuszczam, że powinienem wiązać inaczej, niż zwykle.

no.20A używam ich przy łowieniu kleni,jazi,pstragów. Nie ma z nimi najmniejszego problemu.Dobrze się zapina trzymają wabik nawet wielokrotne użycie.Jak ktoś na hama zapina i rozgina oczko to się nie zdziwie że się luzuje ale przy normalnym wślizgowym zapięciu nie ma z nimi najmniejszego problemu.Do połowu tych ryb również polecam rozmiar 20 z DORADO z innym systemem zapięcia jak komuś przeszkadza.